Lounaspaikka: Lounasta mummolamaisessa miljöössä

Tuorlan Majatalossa Kaarinassa voi nauttia lounasta myös viikonloppuisin.

Jari Laurikko
Marja Vaiste on pitänyt Tuorlan Majataloa jo parikymmentä vuotta.
Marja Vaiste on pitänyt Tuorlan Majataloa jo parikymmentä vuotta.

Kaarinassa, Kuninkaantien varrella sijaitsee Tuorlan Majatalo. Kauniin keltaisen kivirakennuksen historia ulottuu satoja vuosia taaksepäin. Ensimmäiset maininnat kartanon tilasta ovat 1500-luvulta, viitteitä löytyy myös aikaisemmilta vuosisadoilta.

– Tuorlan Majatalon toiminta ei ole kuitenkaan kartanossa vaan rakennus on 1820-luvulla rakennettu voudin koti ja työtila, kertoo Marja Vaiste, joka on pitänyt Tuorlan Majataloa jo parikymmentä vuotta.

– Ihastuin alun perin luonnonkauniiseen alueeseen ja Tuorlan monivaiheiseen historiaan. Aluksi perustin tilaan kahvilan. Ajattelin, että ravintolatoiminnalle ei ole suurta kysyntää, koska Tuorla ei sijaitse ihan keskeisellä paikalla.

Toisin kuitenkin kävi. Pelkästään kahvilan varassa Tuorlassa oltiin vain hetki, sillä kyselyjä lounaan perään tuli heti.

– Aluksi kokeilimme keittolounasta, mutta tarjonta laajeni lounasbuffettiin. Muutama vuosi sitten lounaaseen lisättiin asiakkaiden toiveesta jälkiruoka. Itse ajattelen, että arkipäivän lounas ei välttämättä jälkiruokaa kaipaa, mutta nyt jälkiruoka on valittavissa heille, ketkä sen haluavat, Vaiste hymyilee.

Tuorlan Majatalon ravintolassa tunnelma on kodinomainen ja lämmin. 60-paikkainen ravintola on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, esineillä, tauluilla ja ryijyillä.

– Kuvailemmekin paikkaa mummolamaiseksi tunnelmaltaan. Moni asiakas kokee samoin. Jossain vaiheessa koitimme jättää sunnuntailounaan pois, mutta emme voineet. Asiakkaat pettyisivät. Viikonloppuisin täällä käy paljon lapsiperheitä, vähän kuin mummolassa lounaalla, Vaiste kertoo.

Arkilounaalla paikka oli täynnä ja kabinettitilaankin saapui ryhmä ruokailijoita. Vaisteen mukaan nykyään lounaalla näkyy kaksi erillistä piikkiä. Ensimmäiset saapuvat ruokailemaan lounaan alussa ja kello 13 jälkeen alkaa paikka täyttyä uudelleen. Vaisteen mukaan keskimäärin arkilounaita Tuorlassa syödään päivässä noin sata, kesäkaudella 200–300.

Jari Laurikko
Lounas on katettu noutopöytään.
Lounas on katettu noutopöytään.

Lounastarjontaa Vaiste kuvailee kotiruokamaiseksi. Ruoka valmistetaan perinteitä kunnioittaen lähellä tuotetuista raaka-aineista.

– Teemme perinteisiä ruokia sekä lounaalle että juhlaan. Lounaalla on aina tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto ja muutenkin erityisruokavaliot on huomioitu. Monet suosivat lounaalla kasvisruokaa ja osa taas haluaa tuhdimman vaihtoehdon.

– Asiakaskuntamme on laaja. Täällä käy lapsiperheitä ja ikäihmisiä sekä työntekijöitä lähialueen työpaikoista, Vaiste jatkaa.

Lounas tarjoillaan noutopöydästä. Tarjolla on runsas valikoima erilaisia salaatteja, useampi lämminruokavaihtoehto sekä keittoa. Lounaaseen kuuluu lisäksi leivät, jälkiruoka sekä kahvi tai tee.

– Rakennamme lounaan niin, että tarjolla on jokin perinteisempi vaihtoehto, joka voi myös jakaa mielipiteitä, kuten esimerkiksi silakkapihvit tai kaalikääryleet. Lisäksi on jokin toinen lämminruokavaihtoehto.

– Kiinnostavaa on, että jauheliharuokien suosio on vahva edelleen, kuten esimerkiksi lihapullien, jotka maistuvat niin lapsille kuin aikuisille, Vaiste sanoo.

Testipäivänä lounaalla oli tarjolla salaattien lisäksi lämpiminä vaihtoehtoina kaalikääryleitä ja lihapullia sekä lisukkeeksi perunalaatikkoa. Keittovaihtoehtona oli pinaattikeittoa.

Valitsin keittolounaan, joka täytti hyvin laajan salaattivalikoiman kanssa. Harvoin olen maistanut näin hyvää pinaattikeittoa. Monipuolisesta leipävalikoimasta valitsin saaristolaisleipää, joka sopi hyvin keiton kylkeen. Jälkiruuaksi oli kermavaahtoa ja perinteistä sekahedelmäsoppaa, joka maistui oikein hyvin muulloinkin kuin jouluna.

Tuorlan Majatalon Marja Vaiste pitää lisäksi Turussa ravintola Verkahovia sekä linja-autoaseman lähellä sijaitsevia Helmikahvilaa ja Hotelli Helmeä.

Juttusarjassa esitellään Turun seudun lounaspaikkoja.

"Kiinnostavaa on, että jauheliharuokien suosio on vahva edelleen."

Tuorlan Majatalon ravintola

Tuorlantie 1, Kaarina.

Lounas arkisin klo 11–14.30 ja viikonloppuisin klo 12–15.

Noutopöytä 10 euroa, keittolounas 8,20 euroa. Lounaaseen kuuluu kahvi/tee ja jälkiruoka.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.