Koulujen ilmastohaasteen voitto Turkuun – amislaiset tekevät pitkoista korppuja ja leivistä chipsejä

Jori Liimatainen
Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jessica Lehtilä (vas.), Alex Perrakoski, Mariia Vuorensola sekä Diana Danilenko olivat mukana kehittämässä kekseliäitä hävikkiruokareseptejä. Leivän valmistuksessa voi käyttää hyväksi ylijäämäpuuroa. Myymättä jääneistä leivistä voi puolestaan tehdä esimerkiksi krutonkeja.
Turun ammatti-instituutin opiskelijat Jessica Lehtilä (vas.), Alex Perrakoski, Mariia Vuorensola sekä Diana Danilenko olivat mukana kehittämässä kekseliäitä hävikkiruokareseptejä. Leivän valmistuksessa voi käyttää hyväksi ylijäämäpuuroa. Myymättä jääneistä leivistä voi puolestaan tehdä esimerkiksi krutonkeja.

Marika Anttila

Turun ammatti-instituutin elintarvikealan opiskelijoiden ilmastoteko palkittiin Opettajien ammattijärjestö OAJ:n ja Plan International Suomen ilmastonmuutos-aiheisessa haastekisassa.

Opiskelijat kehittivät hävikkiraaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden hyödyntämistä ja jatkokäyttöä reseptejä myöden. Jatkokäytössä hyödynnettiin muun muassa myymättä jääneet pullat, jotka kuivattiin kanelikorpuiksi tai käytettiin pullavanukkaassa. Syksyllä edullisista ja maukkaista kasviksista tehtiin soseita, joita käytettiin leipien ravintoarvon, ulkonäön ja maun parantamiseen. Maidon- ja lihantuotannon hiilijalanjäljen pienentämiseksi opiskelijat opettelivat tekemään ilves- eli munajuustoa. Sivutuotteena syntynyt hera hyödynnettiin leipien raaka-aineena, jolloin kaikki maidon tärkeät ravintoaineet saatiin hyödynnettyä. Lisäksi puuroista kehitettiin erilaisia leipätuotteita. Ylipaistuneet pikkuleivät päätyivät jälkiruokiin pappilan hätävaraksi tai juustokakkujen murupohjiksi. Kakkupohjien jäänteistä tehtiin perunaleivoksia. Myymättä jääneistä leivistä syntyi leipächipsejä sekä krutonkeja.

Turun ammatti-instituutti
Ylijääneistä pullapitkoista voi valmistaa kanelikorppuja.
Ylijääneistä pullapitkoista voi valmistaa kanelikorppuja.

Ilmastokilpailun valitsijaraatiin kuuluivat OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sekä Luukkaisen työparina YK:n kansainvälisenä tyttöjenpäivänä työskennellyt Planin lastenhallituksen jäsen, 16-vuotias, Peppi Tenkanen. Turun ammatti-instituutin ilmastoteossa raatia ilahdutti erityisesti kekseliäisyys.

– Mistä kaikesta saakaan tehtyä uusia tuotteita! Mukaan oli saatu innostettua monia oppilaita ja haastettu nuorten luovuutta hyvän asian puolesta. Teossa oli huomioitu ruoanvalmistuksen koko ketju, valmistusteknologiasta hävikkiruoan uudelleenhyödyntämiseen reseptejä myöten, perusteluissa kiiteltiin.

Monipuolisesti pohditun kilpailutyön vaikutuksen uskotaan ulottuvan koteihinkin

– Ideoita voi hyödyntää missä vain, kuka vain, koko elämänsä ajan. Monipuolisesti pohdittu työ oli opiskelijalähtöinen. Vaikuttavuus kertautuu, kun opiskelijat lähtevät työelämään näillä tiedoilla ja ideoilla.

Turun ammatti-instituutti
Turun ammatti-instituutin elintarvikealan opiskelijat ovat valmistaneet muun muassa puurosta leipää ja herasta sämpylöitä.
Turun ammatti-instituutin elintarvikealan opiskelijat ovat valmistaneet muun muassa puurosta leipää ja herasta sämpylöitä.

Kilpailu oli osa Planin Girls Takeover -tempausta, jonka teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos. Koulujen ilmastotekoon ilmoittautui nelisenkymmentä päiväkotia, koulua tai oppilaitosta. Kilpailutöitä palautettiin parikymmentä. Mukana oli videoita, kuvia ja sanallisia selostuksia.

Turun ammatti-instituutin lisäksi kilpailussa palkittiin porvoolaisen Kevätkummun koulun ilmastoteko, joka kannustaa lapsia arjen pieniin ilmastotekoihin ensimmäisestä luokasta lähtien. Ekaluokkalaisten ilmastoteemana on veden säästäminen, toisella energiansäästö, kolmannella seurataan ruokahävikkiä ja tutustutaan kompostointiin ja neljännellä perehdytään lajitteluun ja kierrätykseen. Viidesluokkalaiset syventyvät energiaan ja kulutustottumuksiin ja harjoittelevat pieniä ilmastotekoja kotonakin ekotapapassin avulla. Kuudennella luokalla selvitetään, mitä tarkoittavat ilmastonmuutos, hiilijalanjälki ja piilovesi.

Palkinnokseen voittajat saavat valita Suomirokkikoulun konserttipäivän tai mehujäitä koko oppilaitokselle.

PUUROLEIPÄ Turun ammatti-instituutin tapaan

Esitaikina:

2 dl vettä

10 g hiivaa

4 dl kaurapuuroa (suolaton)

Taikina:

5 dl vettä

40 g hiivaa

700 g vehnäjauhoja

220 g kaurajauhoja

30 g suolaa

Vaivaa 2 min hitaalla + 8 min keskinopeudella, lepo 25 min.

Yhden leivän raakapaino 500g, nostatus noin 40 min.

Paisto 210 asteessa noin 25 minuuttia.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Laina
Mummo näitä teki
Tuttuja tuotteita, joita tein pikkulikkana mummolassa 50-60-luvulla.
Ihanaa, että uudelleen herätellään. Enää en leivo suurelle perheelle, joten ei jää enää yli, hyvä kun joskus pari kannikkaa peuralle.

Hyvä, kun päiväkodissa opetetaan veden säästöä, mutta kyllä ne kädet pitää silti kokonaan pestä saippualla.

Meillä 6v ilmoitti: säästän vettä ja pesen vaan sormet. Käsipyyhe on kyllä sen näköinenkin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »