Lounaspaikka: Perinteisen kotiruuan ystäville

Maksaruuat ovat kadonneet lähes tyystin lounaslistoilta, vaikka ne ovat monen herkkua. Perinteistä kotiruokaa tarjoilevan Kotikyökin jauhemaksapihvit ovat niin suosittuja, että ne loppuvat usein kesken.

Eero Saarikoski
Johanna Nurmi kokkailee tavallisesti yksin Kotikyökin keittiössä, jossa valmistuu arkisin lounas noin sadalle asiakkaalle.
Johanna Nurmi kokkailee tavallisesti yksin Kotikyökin keittiössä, jossa valmistuu arkisin lounas noin sadalle asiakkaalle.

Johanna Nurmi ehti työskennellä useissa ravintoloissa ennen kuin hän perusti oman lounasravintola Kotikyökin Turun Urusvuoreen vuonna 2011. Haave omasta ravintolasta oli kypsynyt mielessä hiljalleen. Vuosien kokemus alalla oli opettanut yhtä ja toista, ja Nurmi huomasi usein ajattelevansa, että jos hänellä olisi oma ravintola, hän voisi tehdä asiat paremmin.

Nurmi ei kuitenkaan hypännyt yrittäjäksi ja ravintoloitsijaksi hetkessä. Kaksi kesää hän piti ystävänsä kanssa kahvilaa Seikkailupuistossa ja opetteli, mitä on yrittäminen.

– Se antoi kokemusta ja varmuutta ja toisen kesän jälkeen päätin alkaa päätoimiseksi yrittäjäksi. Oman ravintolan perustaminen jännitti, mutta luotin siihen, että pärjään, Nurmi kertoo.

Vuonna 2011 hän alkoi tosissaan etsiä paikkaa ravintolalle. Hän ehti etsiä paikkaa puoli vuotta ja antoi jo melkein periksi, kunnes avomies törmäsi hyvältä kuulostavaan ilmoitukseen. Tyhjillään oleva, entinen Keskon keskusvaraston lounasravintola oli vuokrattavana.

– Alkuperäinen ajatukseni oli alkaa valmistaa vanhuksille kunnollista ja maistuvaa ruokaa, jossa käytetään suolaa, sokeria ja kermaa. Olin nähnyt, minkälaista ruokaa sukulaiseni olivat saaneet ruokapalvelusta, ja olisin halunnut tehdä vanhuksille ruokaa, josta he nauttivat. Monella on mennyt kuulo, näkö ja liikuntakyky. Pienet arjen ilot ja herkut ovat elämän ainoita nautintoja.

Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut, kun Nurmi aloitti ravintolayrittäjänä Urusvuoressa ja paikan omistaja toivoi, että hän keskittyy palvelemaan talon ja lähiympäristön työntekijöitä.

Viimeiset kahdeksan vuotta Nurmi on kokkaillut lounasasiakkaille ravintolan nimen mukaista, perinteistä kotiruokaa. Lounaalla on tarjolla muun muassa jauhemaksapihvejä, makkarakastiketta, uunikalaa ja palapaistia. Torstaisin tarjolla on perinteinen hernekeitto ja jälkiruuaksi pannukakkua.

Yksi asiakas syö vain kalaa ja kasviksia. Se on saanut Nurmen innostumaan kasvisruuasta, jota hän on lisännyt valikoimaan.

– Kiertävät lounaslistat eivät ole minun juttuni. Yritän tehdä monenlaista ruokaa ja saada tarjontaan vaihtelua, sillä täällä käy monenlaista syöjää ja jokainen pitää ottaa huomioon.

Nurmi pyörittää ravintolaa pääasiassa yksin. Välillä keittiössä hyörivät apuna myös oma perhe, ystävät ja sukulaiset.

– He tietävät, että jos haluavat joskus nähdä minua, niin on tultava keittiöön, Nurmi nauraa.

Eero Saarikoski
Kotikyökin lounaalla on tarjolla perinteistä kotiruokaa. Lounaaseen kuuluu kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa, salaattipöytä, keitto, leipä, ruokajuoma sekä kahvi ja jälkiruoka.
Kotikyökin lounaalla on tarjolla perinteistä kotiruokaa. Lounaaseen kuuluu kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa, salaattipöytä, keitto, leipä, ruokajuoma sekä kahvi ja jälkiruoka.

Asiakaspaikkoja Kotikyökissä on noin 90. Lounasasiakkaita käy päivästä ja ruuasta riippuen 60–130.

– Silakkapäivinä on hiljaisempaa. Silloin tulevat vain ne, jotka himoitsevat silakkaa. Suosikkiruokia sen sijaan ovat jauhemaksapihvit, grilliherkut, perinteinen vanhan ajan ruskeakastikkeeseen tehty makkarakastike, lohi, riistakäristys, itse paistetut pinaattiletut ja hampparibuffa.

Lounaaseen kuuluu kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa, salaattipöytä, keitto, leipä, ruokajuoma sekä kahvi ja jälkiruoka.

Testipäivänä tarjolla oli Koskenlaskijan kasvissosekeittoa, kolmenlaista grillattua makkaraa: ryynimakkaraa, bratwurstia ja perinteistä makkaraa, perunamuusia, keitettyjä perunoita, ruskeaa kastiketta ja broileripastaa. Jälkiruuaksi oli Nurmen äidin leipomaa kääretorttua.

Koska pastaa tulee syötyä usein, ja makkaraa taas harvoin, valitsin lounaslautaselle perunamuusin ja salaatin kaveriksi ryynimakkaran ja bratwurstin. Söin myös alkukeiton.

Pehmeä ja maistuva keitto olisi yksistään riittänyt lounaaksi. Makkarat ja muusi toivat kuitenkin kaikessa tavallisuudessaan kivaa vaihtelua lounasvalikoimaan. Lounaan kruunasi perinteinen, makea pala kääretorttua.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Kotikyökki

Rydönnotko 1, Turku

Lisätiedot: www.kotikyokki.fi

Lounas arkisin klo 11–14. Hinta 8,70 euroa sis. keiton, salaattipöydän, leivän, kaksi lämmintä ruokaa, kahvin ja jälkiruuan.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.