Lounaspaikka: Lounasta keltaisen talon vintillä

Tähtitorninkadulla, Vartiovuoren kupeessa sijaitsee vuonna 1886 rakennettu keltainen talo, jonka ylin kerros kätkee sisälleen idyllisen kahvila Villa Vindenin.

Jane Iltanen
Hanna Wiik ja kahvilan ja myös Hemmet-palvelutalon emäntänä  Clara Sandberg Villa Vindenin tiloissa.
Hanna Wiik ja kahvilan ja myös Hemmet-palvelutalon emäntänä Clara Sandberg Villa Vindenin tiloissa.

– Rakennus on toiminut alusta lähtien vanhusten palvelutalona. Alkuvaiheessa paikka oli suunnattu ikääntyville naisille. 1960-luvulta lähtien palvelutalo avautui myös miehille. Palvelutaloa ylläpitää Stiftelsen Hemmet i Åbo-säätiö, Villa Vindenin koordinaattori Johanna Slotte Dufva, kertoo.

Idea Villa Vindenin tiloihin syntyi vuonna 2012 voimaan tulleen vanhuspalvelulain myötä, jolloin esille nousi keskustelua siitä, että ikäihmisten odotetaan asuvan kotoaan yhä kauemmin.

– Jos näin toivotaan, tarvitsee yhteiskunnan ja meidän muiden toimijoiden tukea kotona-asumista mahdollisimman paljon tarjoamalla ikäihmisille esimerkiksi ohjelmaa ja yhteistä toimintaa.

Vuonna 2018 rakennuksen ylin kerros ja vintti remontoitiin kokonaan kahvilakäyttöön vanhaa rakennusta kunnioittaen.

– Tilaan kunnostettiin kaksi kokoustilaa sekä vintille konserttisali. Järjestämme tiloissa avoimia tapahtumia ja tiloja voi myös vuokrata. Kaikkiin kohteisiin on esteetön kulku, Slotte Dufva jatkaa.

Hän myös painottaa, että Villa Vindeniin ovat tervetulleita kaikki, ei tarvitse olla seniori-ikäinen.

– Joskus ihmiset pysähtyvät ulko-oven suulle ja kyselevät, että voivatko he tulla kahvilaan, vaikka he eivät ole ikäihmisiä tai talon asukkaita. Totta kai voi tulla, ja palvelua saa myös molemmilla kotimaisilla kielillä, Slotte Dufva hymyilee.

Jane Iltanen
Lounaalla voi valita lämpimän ruuan tai keittolounaan välillä. Molempiin sisältyy myös runsas salaattipöytä.
Lounaalla voi valita lämpimän ruuan tai keittolounaan välillä. Molempiin sisältyy myös runsas salaattipöytä.

Villa Vindenin kahvila on sisustettu lämminhenkisesti. Tilassa on pyöreitä pöytiä ja yksi osa kahvilaa mukailee olohuonemaista tilaa, johon voi istahtaa nauttimaan paikan tarjonnasta. Asiakaspaikkoja on noin 25.

Lounasta kahvilassa tarjoillaan arkisin kello 11–14. Emäntänä kahvilan ja koko palvelutalon keittiössä on Clara Sandberg.

– Teemme ruuat sekä kahvilaan että palvelutalon asukkaille. Valmistamme kaiken alusta saakka itse, myös leivät ja leivonnaiset. Lisäksi meillä on catering-palvelu.

– Ruokaa voi määritellä kotiruokamaiseksi, mutta kehittelemme aina vähän uutta ja vaihtelevaa. Olen itse ollut aikaisemmin pitkään laivalla töissä ja Ruotsin lipun alla. Olen ottanut ideoita ruotsalaisesta ruokakulttuurista esimerkiksi kaloihin, Sandberg jatkaa.

Palautteena on kuulunut, että esimerkiksi Ruotsista rantautunut Lentävä Jaakoppi on yksi suosikkiruoka. Uunissa valmistuva ruoka koostuu grillatusta broilerista, pekonista kermasta, suolapähkinöistä ja banaanista. Samoin jauhetusta lihasta, sipulista, vedestä ja anjoviksesta tai sillistä valmistetusta Vorschmackista on kehittynyt yksi suosikkiruoka.

– Voista ja kermasta täällä ei pihistellä, Sandberg naurahtaa.

Lounas koostuu lämpimästä ruuasta, salaattipöydän antimista, juomasta, leivistä sekä jälkiruuasta ja kahvista. Kevyempi vaihtoehto on keittolounas, johon kuuluu myös salaattipöytä, leipä ja kahvi.

Testipäivänä tarjolla oli makaronilaatikkoa ja kurpitsakeittoa sekä jälkiruokana persikkarahkaa. Ilahduttavaa oli salaattipöydän monipuolisuus ja erilaisuus. Vihersalaatin lisäksi pöydässä oli tarjolla muun muassa todella maukasta luumu-vuohenjuustosalaattia, paahdettua varsiparsakaalia, puolikuivattuja tomaatteja, avokado-papusalaattia ja raitajuurisalaattia. Lämpimäksi ruuaksi valitsin keiton. Kurpitsasosekeitto saaristolaisleivän kanssa oli maistuva yhdistelmä.

Testipäiväksi osui myös kahvipäivä. Tarjolla oli mausteista chaikahvia kermavaahdolla. Erikoiskahvi ja pehmeä persikkarahka kruunasivat aterian.

Lokakuun erikoisjuomana kahvilassa on Earl Grey -kaakao, josta löytyy kaakaon makeutta ja teen piristävää potkua. Pikkunälkään juoman rinnalle voi valita kahvilan vitriinistä suolaisia piirakoita tai makeita leivonnaisia.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Jutun kuvatekstiä korjattu 10.10. kello 13.48. Kuvassa on vasemmalla Hanna Wiik, ei Johanna Slotte Dufva.

Villa Vinden

Tähtitorninkatu 2, Turku.

Yhteystiedot: www.villavinden.fi.

Lounas arkisin kello 11–14, kahvila avoinna klo 11–15 (poikkeusajat 10.10. kello 9–17 ja 11.10. kello 9–15 sekä 30.11. kello 12–16).

Lounas 10,50 euroa. Lounaaseen sisältyy lämmin ruoka sekä runsas salaattipöytä, leipä, juoma, jälkiruoka ja kahvi. Keittolounas 7 euroa.

Lue myös

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Palvelutalossa
Tässä juttusarjassa olisi myöskin hyvä mainita, onko tilaan esteetön pääsy.
Oli ikävä yllätys pari viikkoa sitten. Ravintola toisessa kerroksessa, ei hissiä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »