Lounaspaikka: Martissa thaimaalaisia makuja kasviksista

Martinkatu yhteen auenneessa Siam Spicy ravintolassa voi nauttia autenttisia thaimaalaisia annoksia, mutta ilman lihaa. Ruuassa liha ja kala on korvattu kasviproteiinilla.

Marttiina Sairanen
Pirun ja Kim Roos haaveilivat pitkään omasta ravintolasta. Mieluisan paikan ravintolalleen helsinkiläispariskunta löysi Turusta Aurajoen varrelta.
Pirun ja Kim Roos haaveilivat pitkään omasta ravintolasta. Mieluisan paikan ravintolalleen helsinkiläispariskunta löysi Turusta Aurajoen varrelta.

Kim ja Pirun Roos olivat haaveilleet jo jonkin aikaa omasta ravintolasta. Mieluisan paikan helsinkiläispariskunta löysi Turusta Aurajoen varrelta. Pirun Roosilla on pitkä kokemus ravintola-alalta, ja Kim Roos työskentelee elintarviketukussa, joka maahantuo aasialaisia tuotteita.

– Kuulimme, että tästä vapautuu ravintolatila ja tulimme tutustumaan paikkaan. Paikka ja ravintolan sijainti ovat mieluisia, Kim Roos kertoo.

50-asiakaspaikkainen ravintola koki täydellisen remontin. Roosit päivittivät sisustuksen sekä keittiö uusittiin kokonaan.

– Halusimme sisustuksesta pelkistetyn, mutta harmonisen, joka sopii lasitetun ruokailutilan valoisuuden kanssa yhteen, Kim Roos kuvailee.

Ruuasta ja annosten suunnittelusta vastaa Pirun Roos. Ravintolassa tarjoillaan aitoa thaimaalaista ruokaa, mutta ilman lihaa ja kalaa.

– Käytämme vain kasviproteiinia, pääasiassa soijaa. Suurin osa annoksista on vegaanisia ja kaikki annokset saa vegaanisina. Vaikka olemme kasvisravintola, emme halua sitä korostaa, vaan ravintola on tarkoitettu kaikille, myös sekasyöjille.

– Haluamme osaltamme huomioida työssämme ympäristöä ja pienentää hiilijalanjälkeä. Siksi olemme kasvisravintola, Kim Roos perustelee.

Marttiina Sairanen
Tofu-nuudelivokissa oli tulisuutta kuten kuuluukin.
Tofu-nuudelivokissa oli tulisuutta kuten kuuluukin.

Ravintolan annokset ovat perinteisiä thaimaalaisia ruokia. Joidenkin annosten nimien perässä on määreinä tofu/kanaton, tofu/kalaton tai possuton suikale, jotka ensi silmäyksellä herättävät kysymyksiä. Lisäykset kertovat annosten mausta ja siitä, miten perinteisiä thaimaalaisia ruokia on muokattu kasvisversioiksi.

– Aluksi ajattelimme, että listalla kerrotaan annosten raaka-aineet, mutta sitten aloimme miettiä, että olisi liikaa toistoa puhua koko ajan esimerkiksi tofusta. Nyt asiakas saa paremman kuvailun siitä, minkälaisesta annoksesta on kysymys. Tofu on käsitelty sekä koostumukseltaan että maultaan kuvaillun mukaiseksi, täydentää Meri Roos, joka hymyillen kertoo, että tuli kylään Helsingistä Turkuun, jotta saisi äidin tekemää ruokaa.

Kim Roos jatkaa, että thaimaalaisen keittiön perusta on yrteissä ja mausteissa kuten chilissä sekä itse tehdyissä kastikkeissa. Chilien tulisuutta on tarjolla eri asteisena. Perinteiset kala- ja osterikastikkeet on ravintolassa korvattu kasvisversioilla.

– Valmistamme kaiken alusta saakka itse ja maustamme ja marinoimme soijan. Käytämme tuoreita ja puhtaita raaka-aineita. Esimerkiksi kymmenessä vuodessa thaimaalaisten yrttien saatavuus on kasvanut, myös galangajuurta ja inkivääriä saa tuoreena.

– Käyttämämme soija on gmo-vapaata. Suosimme mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja sekä myös sesongin mukaisia raaka-aineita, Kim Roos sanoo.

Marttiina Sairanen
Panang Curryn kalatonfileet on valmistettu soijasta. Maku on merellinen.
Panang Curryn kalatonfileet on valmistettu soijasta. Maku on merellinen.

Ravintola on saanut lämpimän vastaanoton. Testipäivänä asiakkaita oli lähes jokaisessa pöydässä lounaalla. Rooseille on tärkeää, että asiakas saa annoksensa juuri valmistettuna. Siksi he eivät halua tarjota lounaan pääruokia buffetpöydästä.

Lounasta ravintolasta saa maanantaisin sekä keskiviikosta perjantaisin. Tiistaisin ravintola on kiinni. Iltaisin ja viikonloppuisin tarjolla on ala carte -annoksia. Lounaaseen kuuluu runsas alkuruokapöytä sekä omavalintainen pääruoka neljästä vaihtoehdosta.

– Thaimaassa ei varsinaisesti syödä salaatteja. Joitain annoksia kutsutaan salaatiksi, mutta pikemminkin ne ovat ruokaisia annoksia, kulhoja, joissa on mukana proteiinia, kuten soijaa ja esimerkiksi nuudelia. Meillä alkuruokapöydässä on myös salaattia tarjolla.

Alkuruokana oli Kuay Teow Nam Sai -keittoa, Goi salaattia sekä vihersalaattia siemenlajitelmalla. Pääruokavaihtoehtoina oli Panang Currya kalatonfileillä, kasvisvokkia kanatonpaloilla, Yellow Currya tofulla sekä Pad Kee Mao vehnänuudelilla. Pääruuaksi valitsin viimeksi mainitun. Annoksessa oli tofua, rapeita soijasuikaleita, chili-valkosipulitahnaa, basilikaa ja tuoreita kasviksia. Jo alkuruuat – keitto ja salaatti olivat hyviä ja annosten raaka-aineet pääsivät oikeuksiinsa. Pad Kee Mao oli ihanan tulinen, kuten annoksen kuuluikin olla. Nuudelit olivat hyviä ja kasvikset sopivan rapsakoita, samoin tofu ja soijasuikaleet olivat hyvin käsiteltyjä ja maukkaita.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

"Haluamme osaltamme huomioida työssämme ympäristöä ja pienentää hiilijalanjälkeä."

Siam Spicy

Thaimaalainen kasvisravintola.

Martinkatu 1, Turku.

Lounas ma ja ke–pe klo 11–15. Tiistaisin suljettu.

Lounaan hinta 10 euroa. Lounaaseen kuuluu runsas alkuruokapöytä sekä omavalintainen pääruoka neljästä vaihtoehdosta.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Hienoa!
Tuonne minä menen ehdottomasti. Olen matkoillani Aasiassa (ja muuallakin) ihastunut tuliseen - toki myös moneen lempeään aasialaiseen ruokaan.
Aasialaista ruokaa saa jo Suomestakin kohtuullisesti, sen ongelma vain usein on, että se on "suomalaiseen makuun" maustettua. Siis joko mietoa tai jos saa tulisen, siinä maistuu vain chili, kaikki muut maut peittäen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ademeion Ademo
Löytyykö miedompaa?
Kiinnostava paikka. Aasialaista kasvisruokaa ei ole liikaa tarjolla. Jutussa olisi ollut hyvä olla tieto myös siitä, saako annoksia myös vähemmän väkevästi chilillä maustettuna. Pidän aasialaisista mauista, mutta minulle jo aika pienikin määrä chiliä tuntuu suussa epämiellyttävän polttavalta. Tiedän monen muunkin kokevan samoin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »