Lounaspaikka: Saviruukku sairaalan uumenissa

T-sairaalan lounasravintola Saviruukun lounasvaihtoehdoilla on hauskat nimet: Reilu, Sato, Ryhti, Ryyti, Raitti ja Lempi. Listalta löytyy niin salaattibaari, perinteistä kotiruokaa, kasvisruokaa kuin kokin valmistamaa katuruokaakin.

Eero Saarikoski
200-paikkainen lounasravintola Saviruukku sijaitsee T-sairaalan pohjakerroksessa. Ravintolan nimi juontaa paikalla aikoinaan toimineesta Kupittaan Saven tehtaasta.
200-paikkainen lounasravintola Saviruukku sijaitsee T-sairaalan pohjakerroksessa. Ravintolan nimi juontaa paikalla aikoinaan toimineesta Kupittaan Saven tehtaasta.

Tiesitkö, että sairaalassa voi asioida muutenkin kuin potilaana tai potilaan vieraana? T-sairaalan alakerrasta löytyy mainio lounasravintola Saviruukku, joka on kaikille avoin.

– Suurin osa lounastajista on sairaalan henkilökuntaa ja opiskelijoita, mutta ravintola on kaikille avoin. Se tulee monille yllätyksenä, sanoo Kaarean palveluesimies Sari Siukonen.

Saviruukku avattiin vuonna 2013, kun T2-sairaala valmistui. Siukonen kertoo, että ravintolan nimi juontaa juurensa alueella aikoinaan toimineesta Kupittaan Saven tehtaasta. Historiasta muistuttavat savesta valmistetut teekupit.

Ravintolan toimintaa on vuodenvaihteesta lähtien pyörittänyt Kaarea, joka sai alkunsa Arkea Oy:n osittaisesta jakautumisesta. Kaarea on omistajia palveleva sidosyksikkö, joka tuottaa erilaisia tukipalveluita: ruoka-, siivous-, toimitila-, kiinteistönhoito- ja kunnossapitopalveluita. Kaarealle kuuluvat lisäksi U-sairaalan lounasravintola sekä T-, U- ja A-sairaaloiden kahvilat.

Saviruukussa on noin 200 asiakaspaikkaa, ja päivän lounaan valmistaa kymmenen hengen tiimi. Ravintolassa käy päivittäin 600–700 lounastajaa.

– Kesällä on vähän hiljaisempaa, mutta paikat alkavat täyttyä heti puoli yhdeltätoista, Sinkonen sanoo.

Eero Saarikoski
Saviruukussa on tarjolla lounasta joka päivä. Valinnanvaraa on runsaasti, sillä tarjolla on viisi eri vaihtoehtoa. Ravintolan erikoisuus on Raitti-piste, josta voi valita kokin valmistaman annoksen, joka sisältää BBQ-ruokien klassikoita ja katuruokaa uusilla tuulahduksilla.
Saviruukussa on tarjolla lounasta joka päivä. Valinnanvaraa on runsaasti, sillä tarjolla on viisi eri vaihtoehtoa. Ravintolan erikoisuus on Raitti-piste, josta voi valita kokin valmistaman annoksen, joka sisältää BBQ-ruokien klassikoita ja katuruokaa uusilla tuulahduksilla.

Saviruukussa tarjoillaan lounasta joka päivä. Valinnanvaraa on runsaasti, sillä tarjolla on viisi eri vaihtoehtoa. Reilu on perinteistä kotiruokaa, Sato on kasvisruokaa, Ryhti on kevyt lounas ja Ryyti tarkoittaa salaattibuffetia, johon sisältyy proteiiniannos.

Ravintolan erikoisuus on Raitti-piste, josta voi valita kokin valmistaman annoksen, joka sisältää BBQ-ruokien klassikoita ja katuruokaa uusilla tuulahduksilla.

– Raitissa tarjolla on esimerkiksi pihvejä, pastoja, wokkeja ja salaatteja. Siitä on tykätty tosi paljon, samoin kotiruuasta ja salaattibuffasta. Meille tullaan myös oman leipurin juureen leipoman artesaanileivän vuoksi.

Aterioihin sisältyy lisäkesalaatti, ruokajuoma, oman leipomon leipää levitteen kera, jälkiruoka sekä kahvi tai tee.

Ravintolassa on käytössä kuuden viikon kiertävä ruokalista. Tiistaisin ja torstaisin on vegaaniruokapäivä. Tulossa on myös erilaisia teemapäiviä ja -viikkoja. Esimerkiksi 21. elokuuta sairaalan kahviloissa ja ravintoloissa järjestetään Kaarea-päivä, jolloin luvassa on muun muassa arvontaa, bingoa ja tarjouksia.

– Seuraamme trendejä ja yritämme jatkuvasti kehittää toimintamme ja valikoimaamme. Ruokatrendeissä näkyvät tällä hetkellä etenkin kasvisruoka sekä helppous ja nopeus.

Eero Saarikoski
Saviruukussa on tarjolla useita eri lounasvaihtoehtoja. Sari Siukonen (oik.) ja Essi Hänninen esittelevät paikan erikoisuuden eli kokin valmistaman Raitti-katuruoka-annoksen.
Saviruukussa on tarjolla useita eri lounasvaihtoehtoja. Sari Siukonen (oik.) ja Essi Hänninen esittelevät paikan erikoisuuden eli kokin valmistaman Raitti-katuruoka-annoksen.

Testipäivänä tarjolla oli possua hapanimeläkastikkeessa, juustoista kikhernepataa, värikästä kalakeittoa, salaattibaari sekä kokin valmistama street food -annos, joka sisälsi sweetchili-mangokastikkeessa marinoitua lohta salaattipedillä sekä retiisillä, appelsiinilla ja viinirypäleillä höystettynä. Jälkiruuaksi oli suklaapuuroa, hedelmäkiisseliä ja hedelmiä.

Hyviä vaihtoehtoja oli niin runsaasti, että oli vaikea päättää, mitä syödä. Lopulta testattavaksi valikoitui Raitti eli kokin valmistama annos. Lohesta ja salaatista koostunut lautasannos oli ihanan raikas ja kevyt, mutta riittävän täyttävä. Lohi toi annokseen sopivasti suolaisuutta ja ruokaisuutta, appelsiinipalat ja viinirypäleet taas kirpeyttä ja makeutta. Annoksen jälkeen jäi tilaa vielä kahville ja suklaapuurolle, josta jäi kivan makea jälkimaku.

Jos ei ehdi lounaalle tai haluaa päästä helpommalla päivällisen kanssa, voi Saviruukun päivän lounasta ostaa myös kotiin. Kymmenen minuuttia ravintolan sulkemisen jälkeen alkaa hävikkimyynti, jossa jäljelle jäänyttä ruokaa myydään edullisesti rasiahintaan.

– Seuraamme jatkuvasti hävikkiä ja pyrimme minimoimaan sen. Hävikkimyynti on saanut hyvän vastaanoton, ja usein on jonoa heti myynnin alettua, Siukonen kertoo.

”Ravintola on kaikille avoin. Se tulee monille yllätyksenä."

Sari Siukonen

T-sairaalan
lounasravintola Saviruukku

Savitehtaankatu 1, Turku

Lounas arkisin 10.30–14 ja viikonloppuisin 11–14.

Hinta vieraille 8,60 € – 9,70 €. Aterioihin sis. lisäkesalaatti, ruokajuoma, leipäannos, kahvi ja jälkiruoka.

www.kaarea.fi/ruokapalvelut

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Taito
Menú
Olisin kyllä odottanut että sairaalan ravintolan ruokalistalta olisi löytynyt ainakin maksapihvejä ja verilettuja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »