Turun AMK:n vastuuhenkilöä syytetään törkeästä virkarikoksesta – koulu on myöntänyt laittomien katsastusten jatkuneen vuosia

Lennart Holmberg

Juttu sai alkunsa, kun Iltalehti kertoi, että autot oli merkitty katsastetuiksi Turussa, vaikkeivät ne olleet siellä käyneetkään.

Tuuli Oikarinen

STT, Turku

Turun ammattikorkeakoulussa vastuuasemassa ollutta ihmistä vastaan on nostettu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, kertoo syyttäjä STT:lle. Syyte liittyy epäiltyihin laittomuuksiin autojen katsastuksissa, joita koulussa on tehty osana ajoneuvo- ja insinööriopintoja. Ammattikorkeakoulu on myöntänyt jo aiemmin, että maahantuontikatsastuksia on tehty sekä lakien että oppilaitoksen omien ohjeiden vastaisesti.

Syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja rekisterimerkintärikoksesta on nostettu yhtä ihmistä vastaan, jonka toimenkuvaan oppilaitoksessa kuului katsastustoiminta.

Virheellinen toiminta ajoittuu oppilaitoksen mukaan pääosin vuosiin 2010–2017. Sittemmin AMK on kertonut lopettaneensa katsastustoiminnan.

Juttu sai alkunsa, kun Iltalehti kertoi viime vuoden helmikuussa, että Suomeen maahantuotuja autoja oli merkitty Turun AMK:ssa katsastetuiksi, vaikka todellisuudessa ne eivät olleet käyneet katsastettavina Turussa.

Syytteet asiassa nostettiin toukokuussa, ja asiaa käsitellään käräjäoikeudessa näillä näkymin lokakuussa. Syyttäjä vaatii lisäksi autoalan liikkeeltä takaisin rikoshyötyä, jonka se on syyttäjän mukaan saanut, kun autot ovat välttäneet katsastamisen Turussa. Autoalan yritystä vastaan ei ole kuitenkaan nostettu syytteitä, vaan vain AMK:n työntekijää vastaan.

Turun AMK on kertonut aiemmin, että se odottaa oikeusprosessin tulosta ennen kuin päättää, ryhtyykö se joihinkin toimenpiteisiin.

Lue myös:

Turun AMK:n sisäinen selvitys: Katsastuspalveluissa puutteita

Trafi siirsi Turun ammattikorkeakoulun katsastusjupakan selvittelyn poliisille

Turun AMK aloittaa sisäisen tutkinnan katsastuspalveluissa esitettyjen syytösten vuoksi