Lounaspaikka: Lounasta hyvällä fiiliksellä

Toukokuussa avautunut Fiilis Café & Bistro on kaupunkilaisten uusi, rento olohuone, jonka valtteja ovat graavilohiannokset, vegaanijäätelöt ja pienpanimoiden juomat.

Lennart Holmberg
Anna Saari ja Toni Aaltonen halusivat perustaa ruokapaikan, joka on rento ja kutsuva kuin olohuone. Fiilis Café & Bistrossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten vaatteidenvaihtoiltoja.
Anna Saari ja Toni Aaltonen halusivat perustaa ruokapaikan, joka on rento ja kutsuva kuin olohuone. Fiilis Café & Bistrossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, kuten vaatteidenvaihtoiltoja.

Aivan Tyksin vieressä, Kiinamyllynkadulla sijaitseva ravintolatila koki toukokuussa pikaisen muodonmuutoksen, kun Splizzerian tilalla aloitti uusi Fiilis Café & Bistro. Yrittäjät Anna Saari ja Toni Aaltonen toimivat pari vuotta Splizzerian francising-yrittäjinä, kunnes tuli aika toteuttaa jotain ihan omaa.

– Olimme pohtineet jo pitkään oman ja omannäköisen paikan perustamista ja päätimme uskaltaa toteuttaa visiomme, Aaltonen sanoo.

Saari ja Aaltonen ovat suunnitelleet Fiiliksen sisustuksen itse. Sisällä on 30 asiakaspaikkaa ja ulkoterassilla lisätilaa. Vanhat pöydät ja pitkät penkit säästettiin, mutta ilme pantiin kokonaan uusiksi. Paikan punaisena lankana toimivat keltaiset tuolit, joiden väri toistuu myös menussa ja naulakoissa. Juomavalikoima on tuotu hauskasti esiin käyttämällä tyhjiä olutpulloja maljakoina pöydissä.

– Paikan remontti valmistui nopeasti, kun tiesimme, mitä haluamme. Keskiviikkona Splizzeria lopetti ja jo seuraavan viikon keskiviikkona vietimme Fiiliksen avajaisia. Halusimme luoda paikan, jossa haluamme itsekin olla ja viettää aikaa. Fiilis on kuin kutsuva olohuone, jonne on kiva tulla, Saari sanoo

Lennart Holmberg
Lounas sisältää päivän keiton, salaattipöydän, leivän sekä kahvin tai teen ja pienen makean jälkiruuan. Torstaisin lounas on kokonaan vegaaninen ja tarjolla on aina muutenkin erikoisruokavaliovaihtoehtoja.
Lounas sisältää päivän keiton, salaattipöydän, leivän sekä kahvin tai teen ja pienen makean jälkiruuan. Torstaisin lounas on kokonaan vegaaninen ja tarjolla on aina muutenkin erikoisruokavaliovaihtoehtoja.

Asiakkaat ovat ottaneet kaupungin uuden olohuoneen nopeasti omakseen. Saari kertoo, että asiakkaat ovat kyselleet mahdollisuutta järjestää kirja- ja viinikerhoja tiloissa.

– Maanantaisin ja tiistaisin tapahtumarintamalla on hiljaisempaa, joten silloin järjestämme myös itse erilaisia tapahtumia, kuten vaatteidenvaihtoiltoja.

Fiilis on kaksikon yhteinen ravintola, jonka pyörittämisen päävastuu on Saarella. Aaltonen on päätoiminen urheiluhieroja ja personal trainer, joka antaa myös ravintovalmennusta. Työntekijöitä on seitsemän ja lisäksi kymmenen nuorta kuljettaa kesän ajan kahta jäätelöfillaria ympäri kaupunkia.

– On kiva päästä myös tätä kautta vaikuttamaan ihmisten ruokailutottumuksiin ja ohjata heitä monipuolisen ruuan pariin. Etenkin moni mies ajattelee, ettei lounassalaatti ole riittävän täyttävä, mutta oikeilla raaka-aineilla salaatista saa oikein ruokaisan. Lounaan jälkeen olon ei tarvitse olla väsynyt ja turvonnut, vaan kevyt ja ravittu, Aaltonen sanoo.

Fiiliksessä on arkisin tarjolla lounas, joka sisältää keiton, salaattibuffetin, talon leipää ja pienen makean jälkiruuan. Salaattibuffet sisältää vaihtelevasti esimerkiksi erilaisia salaatteja, juustoja ja hedelmiä. Päivittäin vaihtuvien keittojen listalta löytyy muun muassa kurpitsa-, parsakaali- ja kalakeittoa. Torstaisin lounas on kokonaan vegaaninen.

– Kesällä ihmiset haluavat syödä kevyttä ja raikasta, siksi meillä on ainakin kesän ajan lounaalla tarjolla keitto ja salaattipöytä. Keittoa on mennyt yllättävän paljon jopa hellepäivinä. Voi olla, että syksyllä lounaslistalle otetaan myös ruokaisampaa kotiruokaa, Saari sanoo.

Testipäivänä tarjolla oli kookos-hernekeittoa ja runsas salaattibuffet, jossa oli muun muassa erilaisia salaatti- ja pastapohjaisia salaatteja, täytettyjä herkkusieniä, oliiveja ja hedelmiä. Jälkiruuaksi oli marjapiirakkaa.

Salaattipöydän monipuolisesta valikoimasta tuli kasattua niin iso annos, että päätin ottaa keitosta vain maistiaisannoksen. Tämä harmitti myöhemmin, sillä kookos-hernekeitto oli niin taivaallisen hyvää, että olisin mieluusti täyttänyt vatsani sillä. Keitossa maistui ihanasti tuore herne ja ripaus chiliä, josta keitto sai mukavasti potkua. Jälkiruualle ja kahville ei tällä kertaa valitettavasti ollut enää tilaa.

Lounaan jälkeen annoksia saa tilattua listalta, josta löytyy muun muassa pitsaa, pastaa, tapaksia ja salaatteja. Pienille lapsille on tarjolla taaperon sormiruokalautanen. Kahvin kaveriksi vitriinistä voi valita pieniä suolaisia tai makeita herkkuja.

– Erityisesti graavilohiannokset ovat meidän bravuurimme, Saari sanoo.

Saari ja Aaltonen haluavat tarjota asiakkailleen sellaista, mitä ei saa joka paikasta. Fiilis myy ainoana paikkana Turussa lahtelaisen Bus Gelaton vegaanisia jäätelöitä. Olutvalikoimasta löytyy 16 eri olutta muun muassa Kakola Brewing Companylta, Vakka-Suomen panimolta ja Moose on the Loose Brewingilta.

– Olutvalikoimamme on laaja, mutta Fiilis ei ole kuitenkaan baari vaan bistro, jossa pääosaa näyttelee hyvä ruoka, Aaltonen sanoo.

Fiiliksen brunssi katetaan lauantaisin buffettiin, josta löytyy runsaasti tuoreita hedelmiä, aamulla paistettuja leipiä, salaatteja, kylmiä sekä lämpimiä lisukkeita, kahvia, teetä, tuoremehua ja maustettua vettä.

Fiiliksessä erikoisruokavaliot on otettu huomioon monipuolisesti. Ajatuksena on, että jokaiselle löytyy jotain.

– Asiakkaat ovatkin kiitelleet, että tänne voi tulla porukalla syömään, kun kaikki saavat mieluisaa syötävää. Aina kannattaa rohkeasti kysyä tiskiltä, jos ei löydä itselleen sopivaa ruokaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Fiilis Café & Bistro

Kiinamyllynkatu 5 A, Turku

Lisätiedot: cafefiilis.fi

Kesäinen lounas on katettu arkisin klo 10.30–14. Hinta 9,90 euroa, sis. salaattibuffetin, päivän keiton, leivän, kahvin tai teen sekä pienen makean jälkiruuan.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.