Lounaspaikka: Georgialaista lounasta keskustassa

Toukokuussa avattu Rioni on Turun ensimmäinen georgialainen ravintola.

Riitta Salmi
Rionin omistaa yrittäjäpariskunta Nika Nikuradze ja Sini Salminen, joilla on toinen Rioni Espoossa.
Rionin omistaa yrittäjäpariskunta Nika Nikuradze ja Sini Salminen, joilla on toinen Rioni Espoossa.

Pöytä kannetaan täyteen kippoja, kuppeja, ruukkuja ja lautasia. Yhdessä astiassa on lihapataa, toisessa papupataa, kolmannesta löytyy sianlihaa, neljännestä herkkusienipataa. Lisäksi tarjolla on salaatteja ja useampi erilainen tuore leipä.

Ollaan Turun uudessa, toukokuun puolivälissä avatussa georgialaisessa ravintola Rionissa. Ravintolan omistajapariskunta Sini Salminen ja Nika Nikuradze istahtavat pöytään ja näyttävät mallia, miten hatsapurileipä murretaan ja georgialaisia ruokia jaetaan pöytäseurueen kesken.

– En ole ikinä Georgiassa nähnyt, että kukaan tilaisi ravintolassa omaa annosta. Sen sijaan pöytään tilataan paljon erilaisia ruokia ja niitä sitten syödään koko seurueen kesken, Salminen kertoo.

Riitta Salmi
Ravintola Rioni avautui Hansaan, Kristiinankadun puolelle toukokuun puolivälissä.
Ravintola Rioni avautui Hansaan, Kristiinankadun puolelle toukokuun puolivälissä.

Salminen ja Nikuradze perustivat ensimmäisen ravintola Rionin Espooseen viime vuoden alussa. Espoossa ravintola on saanut hyvän vastaanoton, minkä takia pari uskalsi laajentaa nyt myös Turkuun.

– Mietimme myös muita paikkakuntia, mutta kuulimme, ettei Turussa ole vielä yhtään georgialaista ravintolaa, joten siksi ajattelimme, että tämä olisi hyvä paikka, Salminen kertoo.

Ravintolan georgialainen ruoka on autenttista, sillä Georgiasta kotoisin oleva Nikuradze toimii itse kokkina ja myös muu keittiöhenkilökunta on kotoisin Georgiasta.

Turun Rioni on avoinna sekä iltaisin että päivisin, jolloin arkisin on tarjolla lounasta. Nikuradze kertoo, että lounaalla toki Georgiassa ja varsinkin Suomessa moni haluaa tilata oman annoksen. Jakaminen on halutessaan silti helppoa, koska ruuat saapuvat pöytään aina tarjoiluastioissa ja lautaset erikseen.

Lounaslista on päivittäin sama, mutta vaihtoehtoina on seitsemää erilaista perinteistä georgialaista ruokaa. Jokaisen ruuan kanssa mukaan tulee myös salaatti sekä pala khachapuria, eli suomalaisittain hatsapurileipää. Hatsapurista on olemassa erilaisia versioita, riippuen siitä, mistä päin Georgiaa leipä on kotoisin. Lounaalla maistellut Imeruli khachapuri eli juustolla täytetty vehnäleipä ja Adrajuli khachapuri, joka päällisenä oli juustoa, kananmuna ja voita olivat molemmat suussa sulavan herkullisia.

Maistoimme myös muun muassa chashushulia, eli naudanlihapataa, joka oli kypsynyt uunissa mureaksi, sekä papupataa, eli lobiota sekä ratatouillemaista kasvispataa, ajapsandalia. Kaikissa ruuissa mausteet ja maut olivat kohdillaan. Yrttejä ja mausteita käytetään paljon, mutta ruuat eivät olleet kuitenkaan tulisia.

Georgialaisessa ruuassa käytetään paljon lihaa, mutta toisaalta kasvisruokiakin on saatavilla erilaisia.

– Georgia on ortodoksinen maa, ja siellä paastotaan paljon, esimerkiksi 40 päivää ennen pääsiäistä. Silloin ei syödä mitään eläinperäistä, minkä takia siellä on kehitetty paljon erilaisia vegaanisia ruokia, Salminen kuvaa.

Lounaalla saa vain pienen esikuvan siitä, mitä kaikkea georgialainen ruoka pitää sisällään. Salminen kannustaakin kokeilemaan seuraavaksi georgialaista supraa.

– Supraa ei voi suoraan suomentaa, se tarkoittaa ateriaa, sellaista, jossa pöytä kannetaan täyteen ruokia ja maistellaan kaikkea sekä nautitaan ruuasta yhdessä. Meilläkin on täällä saatavilla supra yli kuuden hengen seurueille, Salminen vinkkaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

"En ole ikinä Georgiassa nähnyt, että kukaan tilaisi ravintolassa omaa annosta."

Sini Salminen

Ravintola Rioni

Kristiinankatu 9, Turku.

Lounas arkisin kello 11–14.30.

Lounasruuat 9,50–12 euroa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Erinomaista!
Olisinpa tiennyt tuon jo eilen kun etsin ravintolaa, josta saa jotain muuta kuin pikaruokaa - tai ketjuruokaa, jota ilmeisesti lisää luvassa Hansaan.

Toivotan onnea ja menestystä yrittäjälle joka uskaltaa olla erilainen!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »