Lounaspaikka: Thairuokaa aseman kupeessa

Thairuokaa tarjoava Thai in Town on muutamassa vuodessa vakiinnuttanut paikkansa turkulaisessa lounastarjonnassa.

Ari-Matti Ruuska
Sarayut Munmangin mukaan Thai in Townissa menee noin 80–100 lounasta päivässä. Ravintola haluaa tarjota autenttista thaimaalaista ruokaa.
Sarayut Munmangin mukaan Thai in Townissa menee noin 80–100 lounasta päivässä. Ravintola haluaa tarjota autenttista thaimaalaista ruokaa.

Turun päärautatieasemaa vastapäätä, Asemanpuistossa sijaitsee pieni kioski, joka pitää sisällään thairavintolan. Ravintolasta saa sekä lounasta että àla carte -annoksia.

Thai in Town on perheyritys, joka sai alun perin alkunsa muutama vuosi sitten. Kesällä 2016 ravintola avasi Turun kauppatorille thaimaalaista katuruokaa tarjoavan myyntiauton, food truckin, josta myytiin ruokaa myös yöaikaan.

– Siskoni Mai Munmang oli innokas, ja hän halusi perustaa autenttisen thaimaalaisen ravintolan. Aloitimme katuruokamyyntiautolla, Sarayut Munmang kertoo.

Sisarukset ovat molemmat valmistuneet kokeiksi. Mai Munmang Lahdesta ja Sarayut Munmang Turusta.

– Tätä ennen työskentelin it-alalla, mutta ravintola-ala vei tällä hetkellä voiton, Sarayut Munmang toteaa.

Ari-Matti Ruuska
Yksi lounasvaihtoehdoista oli massaman curry joko kanalla tai tofulla.
Yksi lounasvaihtoehdoista oli massaman curry joko kanalla tai tofulla.

Munmang kertoo ravintolan alkuvaiheen Turun kauppatorilla olleen niin hyvä, että vakioasiakkaat alkoivat nopeasti kaivata kiinteää ravintolatilaa. Sellainen vapautui Asemanpuistossa sijaitsevasta kioskista, jossa Thai in Town avasi ovensa vuoden 2017 marraskuussa.

– Haluamme tarjota asiakkaille sellaista ruokaa, jota itsekin tykkäämme syödä – autenttista thairuokaa, jota voi valmistaa Suomesta saaduista raaka-aineista. Käytämme mahdollisimman paljon lähituotettuja raaka-aineita, Munmang kertoo.

Lounasaikaan ravintolassa voi valita neljästä vaihtoehdosta annoksen nopeasti mukaan tai lounaan voi syödä paikan päällä kaikessa rauhassa. Kesäaikaan ravintolan edessä oleva terassi lisää asiakaspaikkoja.

Munmangin mukaan lounasannoksia menee päivittäin noin 80–100. Pienessä paikassa se on suuri määrä.

– Asiakkaita tulee lähialueen työpaikoista, mutta kyllä tänne tullaan kauempaakin lounaalle. Osa ottaa lounaan mukaan, osa taas tilaa annoksen työpaikalleen.

Vierailupäivänä lounasaikaan ravintolassa käy tiuhaan asiakkaita. Osa jää paikalle, osa jatkaa annoksensa kanssa eteenpäin. Yhden tilauksen aikaan miesasiakas pyytää vitsaillen tekemään kaverilleen mahdollisimman tulisen annoksen. Lounaslistalla annosten tulisuusaste on merkitty chilin kuvilla, useampi chili viittaa tulisempaan vaihtoehtoon.

Munmang hymyilee, että se onkin sitten haasteellisempi tehtävä avata, mitä eri tulisuusasteet tarkoittavat eri henkilöille – joillekin miedosti maustettu voi tuntua jo tuliselta maulta.

– Hyvin olemme kuitenkin onnistuneet määrittelemään annosten erilaiset tulisuusasteet ja variaatiot.

– Hieman miedompia annoksista ovat esimerkiksi pad thai ja cashewpähkinä, tulisempia ovat esimerkiksi punainen curry tai pad kra prawn.

Testipäivänä lounaalla oli tarjolla massaman currya kanalla, pad prik gaeng -kanaa, cashewpähkinä-possua sekä kasvisvaihtoehtona massaman currya tofulla. Annoksista massaman curryt oli merkattu yhdellä chilillä, kaksi muuta annosta oli merkattu kahdella chilillä.

Valitsin lounaaksi massaman curryn tofulla. Lisäksi annoksessa oli porkkanaa, sipulia ja paprikaa sekä maapähkinää. Tykkään tulisesta ruuasta, tällä kertaa yksi chili-merkki riitti täyttämään tämän toiveen. Annos oli runsas, kasvikset sopivasti rapsakoita ja riisiä sai halutessaan lisää. Erityiskiitos siitä, että maapähkinöitä oli annoksessa reilusti ja tofu oli saanut hyvin makua.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

"Haluamme tarjota asiakkaille sellaista ruokaa, jota itsekin tykkäämme syödä – autenttista thairuokaa, jota voi valmistaa Suomesta saaduista raaka-aineista."

Sarayut Munmang

Ravintola Thai in Town

Humalistonkatu 18, Turku.

Avoinna ma klo 11–18, ti klo 11–20, la–su klo 12–20. Lounasta arkisin klo 11–14.30.

Lounaalla neljä eri vaihtoehtoa, lounaan hinta 8 euroa. Hintaan kuuluu kahvi tai tee sekä ekstrariisi. Kaikki annokset saatavana myös gluteenittomana tai vegaanisena.

Ravintolalla on catering-palvelu.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Hyvä tietää
Yksi testattava lounaspaikka lisää. Kivaa!
Luulin, että kaikki toiminta oli kioskissa förbi, kun edellinen yrittäjä lopetti.

Mutta tulisuus on suhteellista. Testasin tiistaina erästä uutuustuotetta jossa mielestäni ei ollut mitään makua, tulisuudesta puhumattakaan. Esittelijän mukaan jotkut olivat valittaneet tuotteen olevan liian tulinen.
Tosin yhden chilin tulisuuskin voi vaihdella, riippuu mm. käytetystä chilistä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Hyvä tietää
"Mutta tulisuus on suhteellista. Testasin tiistaina erästä uutuustuotetta jossa mielestäni ei ollut mitään makua, tulisuudesta puhumattakaan. Esittelijän mukaan jotkut olivat valittaneet tuotteen olevan liian tulinen."

Asia on osin suhteellinenkin, mutta ensisijaisesti kysymys on kielessä olevien aistinten turtumisesta chilissä olevaan, polttavan aistimuksen tuovaan kapsaisiiniin. Kielen aistimet tuottavat chiliä syötäessä saman tuntemuksen jonka ne tuottavat kielen pinnan kuumetessa yli tietyn lämpötilarajan. Kyseessä ei siis ole makuaistimus vaan kipuaistimus. Kun voimakas aistimus toistuu usein, aisti turtuu.

On mielenkiintoinen kulttuurinen ilmiö, että monet ihmiset pitävät mainittua aistin turtumista tavoiteltavana asiana, ja jopa ylpeydenaiheena. He kuitenkin eroavat ei-turtuneista vain siinä, että he tarvitsevat saman polttavan aistimuksen saavuttamiseen enemmän tai voimakkaampaa chiliä. Jos polttavaa tunnetta todella arvostaa, niin väkeviä chiliruokia kannattaa syödä harvakseltaan, jolloin kyky kokea polttava aistimus säilyy voimakkaampana. Toinen vaihtoehto on tietenkin käyttää yhä enemmän kapsaisiinia sisältävää chiliä ruokansa maustamiseen. Se saattaa kuitenkin muodostua ongelmaksi yhteisillä aterioilla, jos kaikkien osallistujien kieli ei ole samassa määrin kapsaisiinin turruttama, tai jos turtumisaste vaihtelee suuresti. Tämän ongelman voi välttää sillä, että jokainen osallistuja lisää itse annokseensa mieleisensä määrän chiliä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »