Paikalliset

Lounaspaikka: Ruissalon Maininki uudistui historiaa kunnioittaen

Jori Liimatainen
Arkisin Ruissalon Maininki pyörii yrittäjäpariskunta Marina Björkheimin ja Turo Jokisen sekä keittiöpäällikkö Henni Lautalan voimin. Ravintolassa on 75 asiakaspaikkaa. Baarin puolella on tilaa noin 15 hengelle, ja terassilla on 30 istumapaikkaa lisää.
Arkisin Ruissalon Maininki pyörii yrittäjäpariskunta Marina Björkheimin ja Turo Jokisen sekä keittiöpäällikkö Henni Lautalan voimin. Ravintolassa on 75 asiakaspaikkaa. Baarin puolella on tilaa noin 15 hengelle, ja terassilla on 30 istumapaikkaa lisää.

Ruissalossa sijaitsevalla Turun Pursiseuran ravintolalla on pitkä ja mielenkiintoinen historia. Turun Pursiseura perustettiin huhtikuussa vuonna 1906 paikkakunnan ensimmäiseksi suomenkieliseksi pursiseuraksi nimellä Pursiseura Maininki. Huvilarakennus valmistui tontille 1917.

– Harva tietää, että paikalla on toiminut Suomen ensimmäinen siviililentokenttä. Kaupunki lunasti paikan vuonna 1926 ja paikasta tehtiin lentosatama. Huvilarakennus toimi lentokenttäterminaalina, jossa oli myös ravintola. Täältä ovat muun muassa presidentit lentäneet Maarianhaminassa suoritetun välitankkauksen kautta Tukholmaan aina vuoteen 1935 asti, jolloin lentokenttä siirtyi Artukaisiin ja Turun Pursiseura vuokrasi huvilan kaupungilta, Turo Jokinen kertoo.

Ravintolaa luotsaava Marina Björkenheim ja rahoitusalalla päätoimisesti työskentelevä yhtiökumppani Turo Jokinen ovat halunneet kunnioittaa perinteitä ja paikan historiaa, josta saatiin hyvä lähtökohta uudistuneelle ravintolalle. Paikan historiasta muistuttavat myös esiin kaivetut taulut ja pokaalit, jotka koristavat ravintolaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Nimeksi päätettiin muuttaa Ruissalon Maininki – Turun Pursiseuran Ravintola. Samalla haluamme viestiä, että ravintola ei ole tarkoitettu ainoastaan pursiseuran jäsenille, vaan ravintolaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat nauttia hyvästä ruoasta ja palvelusta merellisessä ympäristössä, Björkenheim sanoo.

Jori Liimatainen
Lounasannoksissa käytetään paljon kalaa, josta osa savustetaan ravintolan pihalla.
Lounasannoksissa käytetään paljon kalaa, josta osa savustetaan ravintolan pihalla.

Björkenheim ja Jokinen asuivat pitkään Helsingissä, jossa Björkenheimkin työskenteli rahoitusalalla. Turkuun pariskunta muutti vuonna 2014. Björkenheim ei ole kuitenkaan hypännyt ravintola-alalle tyhjästä. Hänen isällään oli pursiseuran ravintola Helsingissä, jossa Björkenheim työskenteli nuorena. Hän hankki silloin kylmäkön koulutuksen. Viime vuosina hän on tehnyt Turussa keikkahommia useissa ravintoloissa, myös Turun Pursiseuran ravintolassa.

Björkenheim on tykännyt aina laittaa ruokaa ja leipoa. Hän haaveili pitkään omasta kahvilasta, jossa saisi leipoa, mutta sitten eteen tuli ravintola.

– Olin viime talvena töissä Suomalaisella Pohjalla, kun sen ravintolatoiminnasta vastaava Jani Hellström kertoi, että hän aikoo luopua Turun Pursiseuran ravintolasta ja keskittyä Suomalaiseen Pohjaan. Ajattelin heti, että tässä voisi olla mahdollisuuteni. Olihan ravintola minulle tuttu. Niinpä otin yhteyttä Turun Pursiseuran johtoon ja sopimus syntyi.

Paikka oli entuudestaan tuttu myös Jokiselle, joka muistelee viettäneensä lapsena aikaa Turun Pursiseuran satamassa.

– Ravintolasta en muista juuri muuta kuin sen, että sain jäätelön. Tuntuu myös, että silloin ihmiset eivät olleet niin kiireisiä kuin tänä päivänä. Toivon, että asiakkaat voisivat jatkossakin viettää ravintolassa kiireetöntä aikaa, Jokinen sanoo.

Ravintola Mainingissa on tarjolla lounasta jokaisena arkipäivänä. Lounas koostuu neljästä vaihtoehdosta: päivän kala-annos, lohikeitto, ruokaisa salaatti ja kotiruoka-annos. Tiistaisin pääsee herkuttelemaan paistetuilla silakoilla ja torstaisin wanhanajan pannukakulla ja hillolla. Perjantain kotiruoka on vähän fiinimpi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Valmistamme kaiken alusta asti itse, ja savustamme lohen joka päivä ravintolan pihalla. Kaikki lautasannokset tarjoillaan pöytiin. Haluamme, että asiakas saa viipyä ja nauttia rauhassa hyvästä ruuasta ja juomasta, Björkenheim sanoo.

Testipäivänä tarjolla lohikeittoa, ruokaisa lohisalaatti, paistettuja ahvenia sekä ylikypsää naudanrintaa. Maistettavaksi valikoituivat paistetut ahvenet ja ylikypsä naudanrinta. Tankoparsan ja ryöpättyjen perunoiden kera tarjoillut rapeaksi pannulla voissa paistetut ahvenet olivat taivaallisen hyviä. Voi-porkkanakastike toi mukavan pehmeän lisämaun. Yhtä suussa sulavaa oli myös punaviinikastikkeen ja perunoiden kera tarjoiltu ylikypsä naudanniska. Lounaan kruunasi hyvä kahvi ja gluteeniton vadelmakakkupala.

Lounaan jälkeen tarjolla on à la carte -annoksia. Lista laajenee sesongin alkaessa kesäkuun alussa. Björkenheim kertoo, että suunnitelmissa on alkaa valmistaa omaa pastramia.

– Sen valmistaminen on sen verran työlästä ja aikaa vievää, kun lihan marinoituminen vie viikon ja savustus kaksitoista tuntia, että ainakin aluksi pastramia tarjoillaan varmasti vain viikonloppuisin, Björkenheim sanoo.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.


Ruissalon Maininki

Ruissalon puistotie 316, Turku

Lisätiedot: www.ruissalonmaininki.fi

Lounas ma–pe kello 11–14. Päivän kala 25 euroa, ruokaisa lounassalaatti 12 euroa, lohikeitto 15 euroa ja kotiruoka-annos 10,50 euroa. Lounas sisältää alkusalaatin, leivän ja pääruuan pöytiin kannettuna. Lisäksi kahvi tai tee ja pieni makea jälkiruoka.