Paikalliset

Kolumni: Varma kesän merkki

Riitta Salmi

Viime viikonloppuna Turun seudulla oli vaikea välttyä törmäämästä pihakirppiksiin. Saman viikonlopun aikana kun järjestettiin niin Portsan katumarkkinat, Littoisten lumoavat pihat kuin Kuusiston suuri pihakirppispäiväkin. Pukkilan kartanolla Piikkiössä järjestettiin myös pihakirppis, samoin kun Raunistulassa ja Harjattulan kartanolla. Omat kirpputorinsa löytyivät myös Kaarina-talon pihapiiristä sekä Naantalin Muumiparkista – ja todennäköisesti vielä useammastakin paikasta.

Eikä siinä vielä kaikki. Tämän viikon lauantainahan vietetään jälleen valtakunnallista Siivouspäivää, jonka tarkoituksena on muuttaa kaupungit suuriksi kirpputoreiksi. Siivouspäivän nettisivuilta löytyy jo kymmeniä ilmoittautuneita kirppismyyjiä pelkästään Turussa. Myyjiä löytyy esimerkiksi Fortunan pihakirppikseltä ja Henrikin pihakirppikseltä, mutta myös erityisesti Kupittaan puistosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Voisi tietysti ajatella negatiivisesti, että pihakirppikset ovat kapitalistisen maailman ilmiö, joka kuvastaa ihmisten liiallista kuluttamista. Ihmiset kärsivät tavaraähkystä ja kaikilla on ylimääräistä roinaa, josta halutaan luopua, mikä näkyy siten, että kirppiksillä on usein myyjiä enemmän kuin ostajia.

Tämäkin on varmasti totta, mutta itse haluan ajatella positiivisemmin; mikä onkaan ekologisempi tapa kuluttaa, kuin pistää kiertoon itselle tarpeeton tavara ja hankkia käytettynä kaikki tarvitsemansa.

Sitä paitsi pihakirppikset eivät ole vain osto- ja myyntipaikkoja. Ennemminkin kyseessä on kesäiset katumarkkinat, minne tullaan tapaamaan tuttuja, jutustelemaan tuntemattomillekin, herkuttelemaan katukojujen antimilla – ja siinä sivussa tietysti tekemään löytöjä.

Ja mikä parasta, pihakirppisten ilmaantuminen katukuvaan on varma kesän merkki.

Jaana Pakarinen

Kirjoittaja on toimittaja.