Paikalliset

Koroisten Kulttuuripelto-hanke käynnistyy kuitupellavan kylvöllä

Ari-Matti Ruuska
Arkistokuva Koroisilta.
Arkistokuva Koroisilta.

Elävän kulttuurin Koroinen ry toteuttaa 16 000 euron apurahan turvin Kulttuuripelto-hankkeen, jossa muun muassa viljelyn avulla parannetaan Koroisten tilan yhteydessä sijaitsevan pellon hyvinvointia ja hiilitasapainoa.

Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston myöntämällä apurahalla on tarkoitus elvyttää Aurajokivarren ulkoilureitin varrella sijaitseva pelto uuteen arvoonsa yhteisöllisen ruoka- ja hyötykasviviljelyprojektin avulla. Pellosta luodaan eri sukupolvia yhdistävä näyttämö ympäristö- ja kulttuurikasvatukselle, josta kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan monilla eri tavoilla. Peltoaluetta myös tutkitaan geologis-biologis-arkeologis-historiallisena kokonaisuutena.

– Viljelykasveina käytetään lähinnä Suomessa pitkään viljeltyjä ravinto- ja kuitukasveja. Tärkeää on parantaa viljelyn avulla pellon ja maaperän hyvinvointia ja hiilitasapainoa sekä puhdistaa sitä kemiallisten torjunta-aineiden jäämistä. Luonnon monimuotoisuutta lisätään myös mesi- ja perhoskasvien avulla, kertoo hankkeen koordinaattori Terhi Arell tiedotteessa. Kuitukasviasiantuntijana hankkeessa toimii Helbe Pajari.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Elävän kulttuurin Koroinen -yhdistyksen mukaan Koroisten piispanistuimen palkkatilaan kuulunut pelto luo hyvän maaperän niin viljelylle, eri tieteenalojen ja perinteiden kohtaamiselle kuin hankkeen tapahtumillekin. Näihin kuuluvat viljelyyn ja sadonkorjuuseen kuuluvat työt ja talkoot, kuitukasveihin ja käsityöperinteisiin liittyvät työpajat ja kurssit sekä pellon ekologiaan, historiaan ja arkeologiaan liittyvät pienseminaarit. Tarinatapaamisissa ikäihmiset voivat jakaa tietämystään nuoremmille. Syksyllä paikalla vietetään kyläjuhlia ja kekriä ja talvella laskiaista. Lisäksi syksyksi on suunnitteilla monikulttuurisia ruoanvalmistuskursseja. Kulttuuripelko-hanke käynnistyy kuitupellavan kylvöllä Koroisten Kevätpäivillä.

Hankkeessa edistetään urbaania kotiseututyötä myös verkostoitumalla. Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Kuralan Kylämäki, Aurajokisäätiö, Turkuseuran aluetyö, Maaseudun Sivistysliitto ja Korteniemen perinnetila. Peltoviljelykokemusta on jo saatu yhden kasvukauden ajalta Helanderin säätiön tuella. Parhaillaan arkeologi ja geologi Jussi Kinnunen selvittää maatutkan avulla, löytyykö pellolta arkeologisista tai asutushistoriallisista jäänteistä kertovia merkkejä.