Anestesiologian ja tehohoidon yliopistokoulutusta Turussa jo puoli vuosisataa

Jori Liimatainen

Turku sai aikoinaan 1969 Suomen ensimmäisen anestesiologian oppituolin, kun Matti Vapaavuori astui professorin virkaan.

– Vapaavuori oli myös ensimmäinen kokonaan Suomessa koulutuksensa saanut anestesiologi, ja hän toimi Suomen ensimmäisen avosydänleikkauksen anestesiologina vuonna 1960. Vuodesta 1974 alkaen klinikassa onkin vietetty tulevaisuuden tuulia luotaavaa Matin päivää, ja perinne jatkuu edelleen, toteaa apulaisprofessori Teijo Saari tiedotteessa.

Oppiaineen viimeaikaisin tutkimus on keskittynyt varsinkin tajuisuuden mysteerin selvittämiseen, hapenpuutteen seurauksena syntyvien aivo- ja sydänvaurioiden uusien hoitojen kehittämiseen sekä kivun lääkehoidon yksilöllistämiseen. Lisäksi teho-osaston tekemä lääkeaine- ja potilastutkimus on tärkeä osa osaston toimintaa.

Oppiaineen tärkeä tehtävä on myös kouluttaa lääketieteen kandidaatteja sekä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäreitä.

– Anestesiologian opetuksen kantavia teemoja on kautta aikain ollut potilaan elinjärjestelmien toiminnan tasapaino, homeostaasi, ja se on edelleenkin tärkein prioriteettimme, kertoo Saari.

Esimerkiksi Tyksissä anestesiologia tarvitaan päivätasolla arviolta sadassa toimenpiteessä.

– Anestesiologi jää potilaalle harvemmin mieleen, mutta leikkauksen onnistumisessa ja potilaan toipumisessa hänellä on tärkeä rooli, toteaa Saari.

Turun yliopiston anestesiologian ja tehohoidon oppiaine juhlii 50-vuotista taivaltaan juhlaseminaarissa perjantaina 10. toukokuuta. Juhlapäivän kunniaksi pidetään symposium Osmo Järvi -salissa klo 12.30–16.