Paikalliset

Aboa Vetus & Ars Novan kaivauskausi käynnistyy, yleisö tervetullut katsomaan

Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa. Aluetta on tutkittu myös kahtena edellisenä kesänä.
Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa. Aluetta on tutkittu myös kahtena edellisenä kesänä.

Aboa Vetus & Ars Nova -museon arkeologinen yleisökaivaus aloittaa kautensa tänään.

– Kaivauskausi avataan soralla peitetyn kuopan tyhjennystalkoilla ja tutkimus jatkuu siitä, mihin viime kesänä jäätiin, kertoo kaivausjohtaja Ilari Aalto museon tiedotteessa.

Kaivausalue sijaitsee museon sisäpihalla, Itäisen rantakadun ja Nunnankadun kulmauksessa. Paikalla on tehty arkeologista tutkimusta myös kahtena edeltävänä kesänä.

Tutkimuskohteena on keskiaikaisen kivitalon raunio ja sen pihamaa. Rakennus on tuhoutunut vuoden 1827 Turun palossa, jonka jälkeen sen rauniot ovat hautautuneet uudelleen rakennetun kaupungin alle.

Museoyleisö on tervetullut piipahtamaan kaivausalueella museon aukioloaikoina. Aitauksen sisään voi astua aina arkeologien ollessa paikalla. Kaivausjohtajan ja yleisöarkeologin kanssa kaivauksella työskentelee myös vapaaehtoisten joukko.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kesä-heinäkuussa kaivauksella järjestetään joka torstai kello 12–14 arkeologin vastaanotto, jossa arkeologit esittelevät uusia löytöjä ja tutkimusta.

Kaivauksen etenemistä voi seurata myös museon verkkosivuilla ja sosiaalisen median kautta tunnisteella #laajennetaanturkua.

Viime kesän kaivauksissa kivitalon kellarista saatiin osa esiin, ja samalla varmistuttiin, että rakennus on peräisin keskiajalta.

Tänä kesänä kaivauksen tavoitteena on saada koko kellari esiin ja ajoittaa se tarkasti. Samalla tutkitaan myös kivitalon pihamaan 1600–1800-luvuille ajoittuvia kulttuurikerroksia ja esinelöytöjä.

Kivitalo on rakennettu Luostarin jokikadun varrelle, joka oli yksi keskiajan Turun valtaväylistä.