Mobiilisovellus näyttää Vanhan Suurtorin ennen Turun paloa

Uudella sovelluksella lisätään sekä turkulaisten että matkailijoiden ymmärrystä Turun vanhasta keskustasta, ja sen sisällöt ovat mahdollista kokea suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Uudella sovelluksella lisätään sekä turkulaisten että matkailijoiden ymmärrystä Turun vanhasta keskustasta, ja sen sisällöt ovat mahdollista kokea suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Turun ammattikorkeakoulun insinööri- ja it-tradenomiopiskelijat ovat rakentaneet Turun museokeskuksen ja Historian museo Turkuun -hankkeen kanssa Vanhaan Suurtoriin sijoittuvan mobiilisovelluksen. Sovelluksen nimi on Turku Goes 1812 Mobile, ja se on ladattavissa ilmaiseksi Google Play -sovelluskaupasta.

Mobiilisovelluksen avulla voi tutustua historiallisen Turun keskustaan ja nähdä, miltä Vanha Suurtori näytti ennen vuoden 1827 Turun paloa.

Sovelluksessa aluetta voi katsoa 360 asteen panoraamakuvana, ja sen klikattavat inforuudut tuovat lisätietoa alueen historiallisista rakennuksista.

– Uusi mobiilisovellus tuo Turku goes 1812 pop up -tapahtumasta tutut historialliset maisemat käyttöön omalle mobiililaitteelle. Sovelluksen avulla pääsee kokemaan paloa edeltävän ajan Suurtorin miljöön esimerkiksi kotoa tai luokkahuoneesta käsin. Vaikuttavin kokemus on paikan päällä Vanhalla Suurtorilla jolloin samanaikaisesti näkee nykyajan kaupungin ympärillään, toteaa tiedotteessa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Turku goes 1812 Mobile hyödyntää virtuaalikierroksista tuttua 3D-mallinnusta, ja toteutuksesta on vastannut helsinkiläinen Fake Production Oy. Apuna on käytetty 1700- ja 1800-luvun piirustuksia Suurtorilla sijainneista rakennuksista sekä vanhoja karttoja alueesta. Sisältöasiantuntijana 3D-mallinnuksessa on puolestaan toiminut tutkijatohtori Panu Savolainen Turun yliopistosta.

Turku Goes 1812 Mobile on suunniteltu ja rakennettu syksyllä 2018 alkaneen Capstone-innovaatioprojektin aikana.

Turku goes 1812 VR-opastukset jatkuvat Turun linnassa 1. kesäkuuta alkaen. Liput kierroksille tulevat myyntiin toukokuussa.