Metsäpalojen lentotähystyskausi alkoi Varsinais-Suomessa

Tara Lehtonen
Metsäpalojen tähystyslentoja aikaistettiin tänä vuonna.
Metsäpalojen tähystyslentoja aikaistettiin tänä vuonna.

Vuoden ensimmäinen metsäpalojen valvontalento lennettiin Varsinais-Suomessa viime viikolla, kertoo Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Valvontalennot laajenevat lähiaikoina sääennusteiden perusteella myös muihin länsirannikon maakuntiin. Avin mukaan näitä ovat Satakunta, Etelä- Pohjanmaa, Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Pirkanmaa.

Lentoja aikaistettiin tänä vuonna, koska maasto on ollut poikkeuksellisen kuivaa osassa maata. Normaalisti lentotähystyksiä järjestetään toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilaston mukaan huhtikuun aikana maastopaloja on ollut noin 300. Viime vuonna luku oli 87. Avin mukaan maastopaloksi luokitellaan muun muassa metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Lentotähystykset kattavat koko maan. Toiminnalla pyritään havaitsemaan metsäpalot ajoissa ja ehkäisemään palojen leviäminen suureksi.

Lentotähystyksiä järjestettiin viime vuonna ennätysmäärä, yli 1400 kappaletta. Lennoilla havainnoitiin 376 paloa ja opastettiin pelastustoimen yksiköitä 116 kertaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto vastaa lentotähystysten järjestämisestä koko maassa. Tähystysreittejä on yhteensä 22.