Juhlarusetti poiki oman yrityksen

Hermanni Vuorisalo valmistaa käsityönä puurusetteja. Hän toimii myös Uuden muotoilun yhdistyksen puheenjohtajana.

Riitta Salmi
Hermanni Vuorisalo tekee puurusetteja käsityönä.
Hermanni Vuorisalo tekee puurusetteja käsityönä.

Turkulainen Hermanni Vuorisalo on pyörittänyt omaa osakeyhtiötään Hermandiaa nyt reilun puolen vuoden ajan. Vielä pari vuotta sitten hän ei aavistanut, että puurusettejen valmistus käsityönä voisi joskus olla jopa kansainväliseen vientiin tähtäävää liiketoimintaa.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun muotoilijana toimiva Vuorisalo täytti pyöreitä vuosia vuonna 2016.

– Täytin 30 vuotta ja mietin, että omiin juhliin pitää suunnitella jotain. Kyllähän muotoilijalla pitää olla oma tuote, hän kertoo.

Syntyi idea puisesta rusetista, jollaisen hän tekikin itselleen juhlia varten. Lisäksi hän päätti kokeilla, voisiko puuruseteilla olla laajempaakin kysyntää – ja olihan niillä.

Vuorisalo on valmistunut muotoilijaksi Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli freelancerina tehden niin tuotekehittelyä, palvelumuotoilua kuin graafisen suunnittelijan hommia. Puurusetteja hän myi aluksi omalla toiminimellään.

Vuorisalon rusetit tehdään alusta loppuun saakka käsityönä.

– Valmistuksessa noin viisi prosenttia tehdään koneellisesti. Se vaihe on se, kun leikkaan rusetin laserleikkurilla, mikä skippaa lehtisahatyövaiheen, joka olisi huomattavasti työläämpää ja hitaampaa ja näkyisi tietysti sitten myös tuotteen hinnassa, Vuorisalo sanoo.

Riitta Salmi

Rusetit valmistetaan eettisesti tuotetusta täyspuusta ja usein teollisuuden ylijäämäpaloista; rusetteihin tarvittava materiaalin tarve kun on pientä.

– Ja jos puussa on esimerkiksi värivirhe, pilkkuja tai viiruja, se ei välttämättä ole kelvannut teollisuudelle, mutta minulle se voi olla aarre, josta saan tehtyä vieläkin uniikimpia tuotteita, Vuorisalo kuvaa.

Myös ruseteissa tarvittava kangas on tehty paikallisilta vaattureilta jäädyistä jäännöspaloista, ja on usein hyvinkin laadukasta materiaalia, kuten kashmiria tai kamelin turkkia.

Pian rusettien valmistuksen jälkeen Vuorisaloa alkoi mietityttää mitä tekisi rusettien keskiöstä jääneille hukkapaloille. Niistä alkoikin pian muotoutua uusi korvakorusarja. Vuorisalo kertoo, että pariskunnat hankkivat mielellään yhdessä rusetin ja korvakorut.

– Ne kun on kirjaimellisesti samasta puusta veistetty, Vuorisalo toteaa.

Vuorisalo kertoo, että viimeisessä puolessa vuodessa yritys on lähtenyt huimaan kasvuun ja hänen rusettejaan saa ostettua nyt jo esimerkiksi Japanista. Hän ei ole maailman ainoa puurusettien valmistaja, mutta haluaa olla paras.

– Haluan tehdä eettisiä, vastuullisia ja tyylikkäitä tuotteita, hän toteaa.

Paitsi oman muotoilunsa näkyvyyttä, Vuorisalo haluaa olla kehittämässä myös yleisesti turkulaisen muotoilualan näkyvyyttä. Niinpä hän on toiminut jo parin vuoden ajan Uuden muotoilun yhdistyksen puheenjohtajana.

– Meillä polkaistaan itse asiassa nyt toukokuusta käytiin Muotoilun vuosi, jonka tarkoitus on tuoda näkyvyyttä alalle entistä enemmän, Vuorisalo kuvaa.

Viikonloppuna järjestetään yhdistyksen perinteinen Uuden muotoilun kevätmarket Turun Kaupunginteatterilla, jossa myymässä tuotteitaan on 36 muotoilijaa – myös Vuorisalo rusettejaan ja korvakorujaan.

Uuden muotoilun kevätmarket 2019 pidetään 5. toukokuuta Turun kaupunginteatterissa kello 11–17.

"Jos puussa on esimerkiksi värivirhe, pilkkuja tai viiruja, se ei välttämättä ole kelvannut teollisuudelle, mutta minulle se voi olla aarre, josta saan tehtyä vieläkin uniikimpia tuotteita."

Hermanni Vuorisalo

Turkulainen muotoilja

Valmistunut Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2011

Hermandia Oy perustettu vuonna 2018

Valmistaa puurusetteja ja -korviksia

Uuden muotoilun yhdistyksen puheenjohtaja