Kouluruokaraateja Turussa – ensimmäisenä teemana kasvisruoka ja kasvipohjaiset proteiinit
Kouluruokaraatitoiminta on käynnistynyt Turun kouluissa kuluvan kevään aikana. Ensimmäisenä teemana raadeissa on kasvisruoka ja kasvipohjaiset proteiinit. Kouluruokaraati pidetään samansisältöisenä kahdessa yläkoulussa yhteistyössä sivistystoimialan, strategisen hankinnan, Arkea Oy:n ja Suomen Ympäristökeskuksen kanssa.
Tämän viikon tiistaina järjestetyssä raadissa Vasaramäen Syreenikujan yksikön oppilaat maistelivat kolmea koulujen ruokalistalla olevaa kasvisruokavaihtoehtoa. Lisäksi he keskustelivat pienryhmissä aikuisen johdolla ruoasta. Maistelun tavoitteena on saada selville muun muassa oppilaiden mielipide ruoasta ja miten ruokaa voisi vielä mahdollisesti kehittää esimerkiksi maustamisen ja rakenteen osalta.
Kasvisruokateemalla pidetystä kouluraadista saatiin käytännön ehdotuksia ruokalajien kehittämiseen.
– Osallistujilta saatiin erinomaisia näkemyksiä siitä, mikä vaikuttaa ruoan valitsemiseen lounaslinjastossa. Meidän tulee myös enemmän panostaa viestimiseen, sillä esimerkiksi quorn on monille vieras raaka-aine eikä nimestä voi päätellä, mistä on kyse. Ruokailijoiden osallistaminen kehittämiseen on tärkeää, sillä heille me tätä työtä teemme, toteaa Arkean tuote- ja palvelusuunnittelija Jukka Muranen tiedotteessa.
Ruokien maistelun lisäksi raadissa käydään myös Syken erikoistutkija Minna Kaljosen johdolla läpi ruoan hiilijalanjälkeen liittyviä tekijöitä ja pienryhmät kisaavat aiheesta. Ruokapalveluiden kehittäminen tähtää hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteeseen.
– Kasvisruoan osuus ei lisäänny, ellemme samalla opi syömään ja valmistamaan ruokaa uudella tavalla. Ruokaraadit tähtäävät juuri tähän eli uusien maistuvien kasvisruokien kehittämiseen yhdessä oppilaiden kanssa, Kaljonen painottaa.
– Kouluruokaraadit jäävät yhteiseksi toiminnaksi, joita kehitetään tarpeen mukaan. Aiheiksi on suunniteltu kehitettyjen reseptien pop up -maistelutilaisuutta ja mahdollisuutta äänestää ruoka ruokalistalle ja esimerkiksi hävikkityöpajaa, jossa oppilaat auttavat pohtimaan ratkaisuja hävikin pienentämiseen, sanoo strategisen hankinnan palvelupäällikkö Suvi Haukioja.
– Pieni, mutta konkreettinen kasvisruokailua edistävä käytännön tekijäkin on jo hoksattu. Laitetaan kasvisruoka linjastolle ensin tarjolle, niin sitä tulee otettua lautaselle todennäköisemmin, kertoo Haukioja.