Lounaspaikka: Vietnamilainen annos asetellaan kauniisti

Perinteiselle vietnamilaiselle ruualle on tyypillistä tuoreus sekä selkeä ja kaunis esillepano.

Timo Jakonen
Anh-Thu Rosenqvist ja Hoa Lam haluavat tarjota aitoa vietnamilaista ruokaa.
Anh-Thu Rosenqvist ja Hoa Lam haluavat tarjota aitoa vietnamilaista ruokaa.

Linnankadulla sijaitseva vietnamilainen ravintola Huong Viet haluaa tarjota aitoa vietnamilaista ruokaa. Ravintola on perheyritys, josta vastaavat Hoa Lam sekä hänen vaimonsa Anh-Thu Rosenqvist.

Ravintolan sisustus on harmoninen ja hillitty. Omistajat kertovat hakeneensa inspiraatiota paikan sisustukseen sekä sisustuselementit ja kulhot Vietnamista. 36-paikkaisen ravintolan seiniä koristavat koriesineet, joissa osassa on maalauksia – Vietnamissa paikan päällä Anh-Thu Rosenqvistin valinnan mukaan maalattuja.

Viime syksynä avattu ravintola on otettu omistajiensa mukaan hyvin vastaan. Etenkin aasialaiset asiakkaat ovat kiitelleet siitä, että ravintolassa on tarjolla aitoa vietnamilaista ruokaa.

– Yleisesti vietnamilaiset eivät ole kovin ahkeria ravintolassa kävijöitä, mieluummin he syövät kotona. Joten on mukavaa, että he ovat löytäneet tänne, Hoa Lam kertoo.

– Vietnamista on tullut myös yhä suositumpi matkailukohde. On hienoa, jos voimme tarjota vastaavia makumaailmoja täällä, joita matkailijat ovat lomallaan kohdanneet, Lam jatkaa.

Timo Jakonen
Haudutettu tofu tarjoiltiin nuudelien, kasvisten ja kevätrullan kanssa.
Haudutettu tofu tarjoiltiin nuudelien, kasvisten ja kevätrullan kanssa.

Ravintolan ruoka-annokset valmistetaan noudattaen perinteisiä vietnamilaisia reseptejä. Aasialaiseen tapaan vietnamilaisessakin keittiössä ruuan perusta on riisi tai nuudelit. Raaka-aineina käytetään kaloja ja mereneläviä sekä lihoista sianlihaa, nautaa ja siipikarjaa. Myös tofu on suosittu raaka-aine. Kasviksista käytössä ovat esimerkiksi porkkana, kurkku, kaalit, kevätsipuli ja idut.

Tyypillistä vietnamilaiselle ruualle on runsas yrttien käyttö. Niitä lisätään tuoreena ruokiin sekä käytetään koristelussa.

Ruuan maustajia ovat muun muassa kala- ja soijakastike, eikä mausteissa säästellä. Mausteisiin kuuluvat esimerkiksi chili, inkivääri, valkosipuli ja sitruunaruoho.

– Thaimaalainen ruoka on Suomessa jo hyvin tuttua. Vietnamilainen ruoka ei ole yhtä tulista, vaikka samoja mausteita on käytössä, Rosenqvist kertoo.

– Osa ruuista vaatii todella pitkää valmistusaikaa. Esimerkiksi kuuluisan pho-keiton lientä keitetään useita tunteja, Lam jatkaa.

Timo Jakonen

Esillepano on tärkeässä roolissa vietnamilaisessa keittiössä. Annokset ovat selkeitä, monipuolisia ja kauniita. Lam kertoo, että perinteisesti ateria koostuu monista samaan aikaan tarjolle aseteltavista ruokalajeista. Osaa ruuista ruokailija voi täydentää erilaisilla maustekastikkeilla.

Timo Jakonen
Yksi lounasvaihtoehto oli haudutettu broileri.
Yksi lounasvaihtoehto oli haudutettu broileri.

Huong Vietissa panostetaan esillepanoon myös lounaalla. Annoksia voi ensin syödä silmillään. Lounaalla on tarjolla kolme eri vaihtoehtoa. Viikon jokaiselle arkipäivälle on oma menunsa. Lounasaikaan on mahdollista tilata annos myös a la carte -listalta.

Testipäivänä lounaalla oli tarjolla nuudelikeittoa porsaanlihalla ja katkaravuilla, haudutettua broileria ja tuoretta bambua sekä haudutettua tofua ja sieniä. Lam muistuttaa, että tarjolla on aina myös täysin vegaaninen vaihtoehto.

Testattavaksi valitsin haudutettua tofua. Tofu tarjoiltiin nuudelin kanssa, lisukkeina oli ituja, porkkanaa, kaalia ja kurkkua sekä kasvistäytteinen kevätrulla. Ruokailuvälineiden joukosta voi valita halutessaan syömäpuikot. Itse valitsin tällä kertaa haarukan ja lusikan. Annos oli täydennetty kastikkeella, jossa oli soijakastikkeeseen sekoitettuna limettimehua ja ruskeaa sokeria sekä chiliä. Annos oli todella runsas ja maukas. Tofu oli onnistuneesti marinoitu.

Pääruuan lisäksi lounaaseen kuuluu kahvi tai tee sekä makea leivonnainen ja keksejä. Rosenqvist on aikaisemmin pitänyt kahvilaa. Uudessa ravintolassaan hän haluaa tarjota myös makeita herkkuja.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

"On hienoa, jos voimme tarjota vastaavia makumaailmoja täällä, joita matkailijat ovat lomallaan kohdanneet."

Hoa Lam

Ravintola Huong Viet

Linnankatu 27, Turku.

Lounas ma–pe kello 11–15, avoinna myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lounaan hinta 9, 50 euroa. Lounaaseen kuuluu pääruoka sekä kahvi tai tee ja jälkiruokaleivonnainen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.