Selvitys: Ruokahävikki yksi suurimmista Turun kaupungin ruokatuotannon päästölähteistä

Jonny Holmén
Yhden kouluaterian kasvihuonepäästöiksi tulee noin 1,4 kiloa ja yhden ruokailijan vuosipäästöiksi 0,3 tonnia.
Yhden kouluaterian kasvihuonepäästöiksi tulee noin 1,4 kiloa ja yhden ruokailijan vuosipäästöiksi 0,3 tonnia.

Kaupungin selvityksen mukaan Turun ruokapalvelutuotannon suurimmat kasvihuonekaasujen päästölähteet ovat tavallisen sekaruuan tuotanto ja ruokahävikki. Ruokien jakelusta syntyvät päästöt ovat yllättävän vähäisiä, sillä autoilla kuljetetaan suuria annosmääriä kerralla ja ajomatkat ovat suhteellisen lyhyitä. Selvitys on osa Suomen ympäristökeskuksen (Syke) toteuttamaa ja Sitran rahoittamaa Kiihdyttämö -hanketta, jossa selvitetään ruokapalveluiden hiilidioksidikuormaan vaikuttavia tekijöitä.

– Ruokahävikillä on suuri vaikutus ruokapalveluiden kokonaispäästöihin, koska sen katsotaan aiheuttavan saman verran päästöjä kuin hukkaan heitetyn syömäkelpoisen ruoan tuotanto. On huomattava, ettei mikään kasvisruokakaan ei ole täysin päästötöntä, mikä edelleen korostaa hukkaan heitetyn ruoan merkitystä. Ruokahävikki on myös suuri kuluerä, korostaa Syken erikoistutkija Katriina Alhola Turun kaupungin tiedotteessa.

Hankkeessa kartoitettiin kaikki tärkeimmät Turun ruokapalveluiden hiilijalanjälkeen vaikuttavat tekijät kuten rakennusten lämmitys, keittiöiden laitekanta, sähkönkulutus, kuljetukset, kasvisruoan osuus tarjottavasta ruoasta ja ruokahävikki. Elintarvikkeiden ja raaka-aineiden vaikutus kokonaisuuteen selvitettiin käymällä palvelutuottajien ruokalistat viikon ajalta läpi.

Syken kehittämän laskurin avulla saatiin esille ruokapalvelujen eri osa-alueiden merkitys hiilijalanjäljen pienentämiseen. Laskuria voidaan hyödyntää tulevaisuudessa muun muassa eri ateriavaihtoehtojen tarjoamisen linjaamisessa ja keittiöverkon suunnittelussa sekä päästövähennystavoitteiden asettamisessa ja seurannassa.

Turun kaupungin sivistystoimialan ja hyvinvointitoimialan eri toimipisteissä valmistetaan ruokaa muun muassa päiväkoteihin, kouluihin sekä päihde-, vammaispalvelu- ja vanhuspalveluyksiköihin. Turun peruskouluissa ja lukioissa päivittäin syötävistä 19 700:sta annoksesta aiheutuu vuoden aikana hiilidioksidiksi laskettuna yhteensä noin 5 350 tonnin kasvihuonekaasupäästöt. Yhden aterian päästöiksi tulee noin 1,4 kiloa ja yhden ruokailijan vuosipäästöiksi 0,3 tonnia. Tätä voi verrata keskimääräisen suomalaisen hiilijalanjälkeen, joka on eri tutkimusten mukaan noin 10–11 tonnia.

Turun tavoitellessa hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä, halutaan ymmärtää mihin ruokapalveluissa tulee keskittyä ja miten keittiöverkkoa tulisi suunnitella, jotta palveluverkko tukisi kaupungin hiilineutraaliustavoitetta.

– Nyt tehty selvitys antaa tärkeää tietoa tulevien päätösten viitoittamiseksi ja taustatueksi. Laskurin esille tuomat asiat otetaan huomioon käynnissä olevassa keittiöverkkoselvityksessä. Lisäksi projekti on tuonut esille kasvisruokailun suosion kasvattamiseen liittyvin toimien tärkeyden ja tätä lähdetäänkin kehittämään yhdessä palveluntuottajan kanssa, sanoo Turun kaupungin strategisen hankinnan palvelupäällikkö Suvi Haukioja.

Haukiojan mukaan on tarpeellista myös tarkastella, mitä tiloilta ja laitteilta vaadittaisiin, jos kasvisruokaa tarjottaisiin myös alakouluissa päivittäin toisena vaihtoehtona.

–  Etenkin yhtenäiskouluissa ja monitoimitaloissa muutos olisi todennäköisesti mahdollinen linjastokapasiteettia lisäämällä, Haukioja toteaa.

Projektissa analysoitiin sivistystoimialan viidestä ruokapalvelun alueesta kaksi, mutta tulokset ovat skaalattavissa laskurin avulla koko Turun tilanteen suunnitteluun.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vastaa
Jep
Vajaa uutinen
Mistä ruoista se hävikki syntyy? Aivan varmasti jotkut ruoat menevät hävikkiin kun ei maistu. Joko kaupunki on siirtynyt päättäjien osalta syömään samaa ruokaa kuin kouluissakin on tarjolla? Kyllä herroillekin kelpaa puurolounas.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hyvä ruoka parempi mieli
Ruoan paras mauste on kokin sormenpäissä
Paras keino ruokahävikin vähentämiseen on parantaa ruoan maittavuutta. Liian paljon on vielä suurtalouskokkeja, joiden intohimo ei suinkaan ole herkullinen ruoka. Ovat siis ns. leipäpappeja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ihmettelijä
Ei ruokaa roskiin!
Turun kaupungin palkollisena olleena ihmettelin laitoksissa jakamatta jääneen ruuan roskiin kippaamista. Henkilökunnalle sitä ei voitu myydä ties mistä pykälästä johtuen ja ilmaisjakeluhan nyt ei tullut kysymykseenkään. Surutta vaan pakkikaupalla täysin syömäkelpoista ruokaa roskiin. Sama ilmiö nähty yksityisellä puolella. Tätä ihmetelleenä ja kyselleenä aina sama vastaus: "Käytäntö tämä, ohjeistus ylempältä portaalta."
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
eddäs kehdaatte duoda ...
Vast: Ei ruokaa roskiin!
Ennenmuinoin kun ruuasta joutui maksamaan niin ei tullut mieleenkään heittää sitä roskiin, lautanen syötiin tyhjäksi. Nykyaikana kun kaikki pitää saada yhteiskunnan maksamana ja vieläpä erikoisina ja maittavina annoksina niin sillä ei näytä olevan väliä. Roskiin vaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
murre riepunen
Allergiaa
Nuorten koululaisten keskuudessa on tapana kieltäytyä joistakin ruokalajeista, vetoamalla mm. allergiaan, josta lääkärin lausuntoa ei ole esittää. Erään ison koulun taannoin järjestämä lääkärintarkastus allergiaa potevien oppilaiden keskuudessa yllätti. Yli 30% aiheettomia ilmoituksia allergiasta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »