Paikalliset

Eurooppalainen tiedeshow Turussa ensi sunnuntaina – yleisölle vapaa pääsy

Marttiina Sairanen

Turun Forum-kauppakeskuksessa ja kaupunginkirjaston sisäpihalla järjestetään ensi sunnuntaina maksuton tiedeshow, jossa tutkijat ja tieteenharjoittajat eri puolilta Eurooppaa esittävät jippojaan ja tiedekokeita.

Tiedeshow ShowScience 2019 alkaa Forum korttelin sisäpihalla kello 12 ja jatkuu Turun kaupunginkirjaston sisäpihalla kello 13.30. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua esittelypisteisiin, keskustella järjestäjien kanssa ja esittää kysymyksiä. Tapahtumassa esitetään havainnollisesti muun muassa, mitä nestemäiseen typpeen upottaminen tekee erilaisille aineille, mitä on magneettinen leijuminen ja mistä optisissa ja akustisissa harhoissa oikeastaan on kyse. Tarjolla on myös näyttävää nesteiden kemiaa.

Tiedeshow on osa Turussa tänä vuonna pidettävää ShowScience-konferenssia. Vuosittain järjestettävän konferenssin taustalla on EuroScienceFun-verkosto, johon kuuluu tiede-esitysten tekijöitä eri puolilta Eurooppaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Konferenssiin tulee osallistujia kaikkialta Euroopasta. He ovat luonnontieteiden ja tekniikan alan tutkijoita sekä yliopistojen henkilökuntaa ja opiskelijoita, joille tieteen popularisointi ja hauskojen, näyttävien ja ajatuksia herättävien demojen esittäminen ovat sydämen asia. Forumin show’ssa esiintyy useita konferenssin osanottajia. Odotettavissa on viihdyttävä ja opettavainen spektaakkeli, jolle toivon runsasta ja aktiivisesti osallistuvaa yleisöä. Koska kaikkia esitykseen kuuluvista kokeista ei voi tehdä sisätiloissa, osa tapahtumasta on kaupunginkirjaston pihalla, Turun konferenssin järjestelyistä vastaava lehtori Johan Lindén kertoo Åbo Akademin tiedotteessa.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat tieteen popularisointiin erikoistunut yhdistys Pop-tiede, Turun yliopisto, Lounais-Suomen LUMA-keskus ja Åbo Akademin LUMA-keskus/koulutyö.

ShowScience 19 -konferenssi järjestetään Turussa 11.–16. huhtikuuta. Konferenssi päättyy SciCruise-risteilyyn Viking Gracella. Risteily on tiede- ja teknologiafestivaali, jonka pääteemana on Itämeri, tiede ja teknologia. Ohjelmassa on eri tieteenalojen ja tekniikan työpajoja, näyttelyitä, luentoja ja kilpailuja. Risteilylle osallistuu koululaisia, lapsiperheitä, opiskelijoita ja opettajia niin Suomesta kuin Ruotsistakin. Risteily on samalla myös Lounais-Suomen alueen StarT-festivaali, joten mukana on koulujen oppilaita ja tiimejä esittelemässä talven mittaan toteutettuja tiedeprojekteja.

SciCruisen järjestelyistä vastaavat Lounais-Suomen LUMA-keskus, Åbo Akademin LUMA-keskus/koulutyö ja Uppsalan yliopisto Ruotsista.