Kolumni: Paastolla

Riitta Salmi

Tällä hetkellä eletään aikaa, joka on perinteisesti kristillisessä maailmassa katsottu paaston ajaksi. Ortodoksisessa ja katolisessa perinteessä paastotaan pitkälti edelleen, kun taas luterilaisessa kirkossa ei juurikaan. Mutta jo ennen uskontoon liittyvää paastoa on maatalousyhteiskunnissa loppukeväisin paastottu. Tämä on ollut myös pakon sanelemaa, sillä monet talven varalle säilötyt ruuat ovat keväällä jo olleet vähissä, mutta uutta satoa on vielä hetken aikaa saatu odotella.

Viime aikoina paastoaminen on alkanut jälleen kiinnostaa monia. Monellakaan paastoamisen ei tarvitse nykyisin liittyä uskontoon millään tavalla, eikä varsinkaan ruuan saatavuuteen. Paasto onkin saanut uusia muotoja: joku kieltäytyy laskiaisen ja pääsiäisen välisenä aikana kokonaan sokerista, toinen taas eläinperäisistä tuotteista.

Vaikka paastoaminen mielletään usein ensimmäisenä ruokaan liittyvään kieltäytymiseen, se voi olla myös muuta. Myös kristillisessä perinteessä paastonaikaan on tiettyjen ruoka-aineiden välttämisen lisäksi liittynyt aina hiljentyminen ja elämän yksinkertaistaminen. Ja vaikka luterilaisessa kirkossa ei enää perinteisellä tavalla paastotakaan, niin vuodesta 2012 Suomen luterilainen kirkko on järjestänyt Ekopaasto-kampanjan laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Ekopaaston aikana on tarkoitus paitsi hiljentyä miettimään omaa elämää, erityisesti kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen ja sen ehkäisyyn omilla paaston aikaisilla valinnoillaan.

Kun ennen vanhaan juhlia edelsi paasto ja arki erosi juhlasta, nykyisin kaikkea on saatavilla koko ajan yltäkylläisesti: Ruokaa, huvituksia, sosiaalista mediaa, tietoa, virikkeitä ja ärsykkeitä. Elämä on toki monin tavoin helpompaa kuin ennen, mutta osaisikohan sitä nauttia esimerkiksi harvoista juhlan hetkistä paremmin, jos kaikkea ei olisi saatavilla koko ajan? Ehkäpä jonkinlainen paasto voisi sopia meistä jokaiselle, tarkoittipa se sitten ruutuajan, lihansyönnin tai vaikka shoppailun vähentämistä. Tai ehkä välillä olisi hyvä vain hiljentää vähän vauhtia, yksinkertaistaa elämää ja hiljentyä hetkeksi.

Jaana Pakarinen

Kirjoittaja on toimittaja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Jepuli
Jee
Niin kauan kun rahat riittää syömiseen en lopeta enkä edes vähennä syömistä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »