Leijonapuvussa jo yli 15 vuotta – Kuku on lempeä hassuttelija

Mimi ja Kuku -duosta tuttu näyttelijä Anna Kulmala on esiintynyt leijonapuvussa yli 15 vuotta ja intoa piisaa yhä. Hän uskoo viihdyttävänsä lapsia eläkeikään asti.

– Tämä muuttuu koko ajan kivemmaksi, kun tulee ikää. On rennompi, kun tietää mitä tekee ja voi hyödyntää kaikkea oppimaansa eri tavalla kuin nuorena, toteaa Anna Kulmala.
– Tämä muuttuu koko ajan kivemmaksi, kun tulee ikää. On rennompi, kun tietää mitä tekee ja voi hyödyntää kaikkea oppimaansa eri tavalla kuin nuorena, toteaa Anna Kulmala.

Kun Anna Kulmalaa pyytää kuvailemaan hahmonsa Kuku-leijonan perimmäistä olemusta, hän pohtii pitkään ja kysyy puoliso ja yhtiökumppani Majka Nurmiselta apua.

– Kuku on lempeä hassuttelija. Hän on suuri ja mahtava Kuku-leijona, tai ainakin haluaisi olla. Hän on niin lähellä minua itseäni, Kulmala nauraa.

Kulmala ja Nurminen perustivat Mimi ja Kuku -duon vuonna 2003. Sittemmin he ovat tehneet lasten musiikkiteatteria keikkaillen ympäri Suomen, tehneet oman tv-sarjan, useita levyjä ja perustaneet osakeyhtiön.

Mimin ja Kukun esitykset ovat aina vuorovaikutteisia, eli lapsi pääsee itse osallistumaan. Lähtökohtana duolla onkin lapsen oman ajattelun ja mielikuvituksen aktivoiminen sekä terveen itsetunnon ja positiivisen minäkuvan tukeminen teatterin ja musiikin keinoin.

Anna Kulmala kertoo saaneensa kipinän lastenteatteriin jo 1990-luvun lopulla.

– Olin Muumimaailmassa hahmona sekä näytelmissä että puistossa. Se oli hauskaa, kun sai pelleillä lasten kanssa.

– Majka oli muusikko, eikä ollut ajatellut tehdä lapsille. Kysyin häneltä varovasti, ja hän ihastui siihen myös. Tämä vei mennessään, Kulmala muistelee.

Ensin kaksikko teki Turun Seikkailupuistoon osallistavan näytelmän lapsille, ja palasivat seuraavanakin kesänä. Sitten syntyi Mimi ja Kuku.

– Olemme aika luontevasti lasten kanssa. Minulle sopii pellehahmo, Majka taas on hyvin paljon oma itsensä. Alussa minulla ei ollut leijona-asua, mutta on helpompi olla hassu hahmo karvaötökkänä kuin ihmisenä, Kulmala kertoo.

Lapsille teatterin tekemisessä parasta on suora palaute, lasten aitous ja ilo.

– Haastavinta ja samalla koukuttavinta on se, miten lapset saa olemaan innoissaan sen 45 minuuttia. On ihanaa nähdä, kun silmät leiskuvat innosta ja ilosta, se on parasta.

Ajan hermolla pysyminen on Kulmalan mielestä tärkeää. Maailman rytmi on muuttunut nopeammaksi. Siksi myös esitysten tulee uudistua ja tempon olla entistä nopeampi.

– Kun on lasten kanssa tekemisissä, heiltä saa ideoita ja pysyy ajassa. Kun kiertää päiväkoteja, pääsee imeytymään lasten maailmaan. Monesti lasten keksimät jutut tulevat käyttöön esityksiin.

Puolison kanssa työskentelyn Kulmala näkee ainoastaan myönteisenä asiana. Vaikka väsyneenä saattaa ärsyttää ja puolison kanssa voi tulla herkemmin sanomista pikkuasioista, suoraan puhumalla asiat eivät ainakaan pääse kasautumaan, Kulmala pohtii. Luovassa työssä hienoa on, kun toisen kanssa voi pallotella ideoita koska tahansa.

– Meillä voidaan puhua aamukahvilla biiseistä tai koreografioista, ja saatetaan alkaa tanssimaan kesken aamukahvin, Kulmala nauraa.

Aamukahvit juodaan Akaan Viialassa, jossa pari on asunut kuusi vuotta. Turusta kotoisin oleva duo joutui aiemmin toteamaan, että Turusta on pitkä matka keikoille. Takaisin muutto käy joskus mielessä, mutta juuri nyt on hyvä: ikkunoista näkyy vehreä luonto järvineen ja kosken kohina kuuluu makuuhuoneeseen – kuin asuisi kesämökillä, Kulmala sanoo.

– Elämässä on hyvä tasapaino. Maalla on rauha, sitten on kivaa päästä töihin ja hurlumheihin.

Mimi ja Kuku on elättänyt duon jo useamman vuoden. Alkuvuodet ovat hiljaisempia, mutta jo toukokuussa on kymmenenkin esitystä viikossa ja useampi päivässä.

– Olemme kokemuksesta oppineet, ettei kannata ottaa kaikkea mitä kalenteriin mahtuu. Pitää saada levättyäkin, ettei mene nuppi sekaisin, Kulmala sanoo.

Vapaalla Kulmala rentoutuu pyöräilemällä luonnossa, kuuntelemalla äänikirjoja ja nukkumalla päiväunia kissat kainalossa. Hän myös toteutti äskettäin pitkäaikaisen haaveensa ja aloitti trumpetin soiton.

Kulmala kertoo innostuvansa kaikenlaisesta uudesta helposti. Ennen Mimiä ja Kukua Kulmala opiskeli parturi-kampaajaksi, haki poliisikouluun ja näyttelijäkoulutukseen tuloksetta ja kävi armeijan. Myöhemmin hän on pohtinut puutarha-alaa ja halunnut hoitaa lehmiä.

– Maailmassa on niin kauheasti kaikkea kivaa, mitä voisi tehdä, mutta tämä työ on kertakaikkiaan koukuttanut. Tässä saa tehdä kaikkea: vaatteet, lavasteet, animaatioita, itse esitys, mitä vain keksii. Ei ole mitään kiirettä eteenpäin.

Kulmala uskoo, että tekee lastenteatteria eläkeikään asti.

– Tämä muuttuu koko ajan kivemmaksi, kun tulee ikää. On rennompi, kun tietää mitä tekee ja voi hyödyntää kaikkea oppimaansa eri tavalla kuin nuorena. Ihanaa, kun ikää tulee!

Mimi ja Kuku: Kello viiden tee Seikkailupuistossa su 14.4. klo 15 (Timantti) sekä ke 8.5., ti 14.5., ke 15.5. ja ke 22.5. klo 10 (Helmiteltta).

"On ihanaa nähdä, kun silmät leiskuvat innosta ja ilosta, se on parasta."

Anna Kulmala

Syntynyt 5.6.1976 Turussa Heidekenillä.

Ammatti: Näyttelijä

Perhe: Puoliso Majka Nurminen ja 18-vuotias Tipi. Kissat Timantti, Kreivi, Prinssi, Aurinko, Penni ja Prinsessa, Nelson-kani sekä Lumikki-hamsteri.

Motto: Kaikki mitä voi hoitaa, hoidetaan, mitään ei jätetä huomiseksi.