Turun ja Aarhusin yliopistot huipputason teleskoopin omistajiksi

Jens Jessen-Hansen / Nordic Optical Telescope Scientific Association
Nordic Optical Telescope eli NOT-teleskooppi sijaitsee La Palman saarella Kanariansaarilla.
Nordic Optical Telescope eli NOT-teleskooppi sijaitsee La Palman saarella Kanariansaarilla.

Yhteispohjoismaisessa käytössä olevan Nordic Optical Telescopen eli NOT-teleskoopin toiminta turvataan Turun yliopiston ja Aarhusin yliopiston yhteistyöllä lokakuusta lähtien.

Turun yliopiston haltuun tulee teleskooppi rakennuksineen ja Aarhusin yliopisto ottaa vastuulleen teleskoopin henkilöstön. Turun yliopiston hallitus hyväksyi yhteisomistuksen kokouksessaan 26. lokakuuta 2018 ja valtuutti rehtorin allekirjoittamaan tarvittavat sopimukset 1. huhtikuuta 2019.

Suomalaiset ovat vuodesta 1984 alkaen osallistuneet yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa NOT-teleskoopin suunnitteluun ja rakentamiseen sekä sen käyttöön ja kehittämiseen vuodesta 1990 lähtien.

– Turun yliopistossa tähtitieteen tutkimus on kansainvälisesti korkeatasoista ja vaikuttavaa. Teleskoopin myötä kansainvälinen toimintamme ja näkyvyytemme vahvistuu entisestään. NOT-teleskooppia on tutkimuksen lisäksi käytetty koulutuksessa ja lukioyhteistyössä. On hienoa, että voimme edelleen tarjota tämän ainutlaatuisen tutkimus- ja oppimisympäristön, Turun yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Kalle-Antti Suominen toteaa yliopiston tiedotteessa.

La Palman saarella 2.4 kilometrin korkeudella sijaitseva observatorioalueella on erinomainen sijainti. Teleskooppi on tärkeässä roolissa Suomen tähtitieteessä tarjoten ainutlaatuiset mahdollisuudet erityisesti pitkäaikaisiin hankkeisiin muun muassa aktiivisten galaksien, supernovien ja aurinkokunnan kohteiden tutkimuksessa.

– NOT-teleskooppi soveltuu ketteryytensä ansiosta erityisen hyvin nopeasti muuttuvien kohteiden kuten supernovaräjähdysten havaitsemiseen. Jatkossa tulemme käyttämään teleskooppia muun muassa gravitaatioaaltolähteiden näkyvän valon vastineiden etsimiseen. NOT-teleskoopilla on myös tärkeä rooli uuden tutkijasukupolven koulutuksessa, tähtitieteen professori Seppo Mattila kertoo.