Paikalliset

Jumppaohjaaja, koruntekijä ja varaussihteeri

Marttiina Sairanen
Himanka on myös tuore verkkokauppayrittäjä. Korvakoruja hän valmistaa kotinsa ulkovarastoon tehdyssä askartelutilassa.
Himanka on myös tuore verkkokauppayrittäjä. Korvakoruja hän valmistaa kotinsa ulkovarastoon tehdyssä askartelutilassa.

Lietolaisen Mari Himangan tekemiä korvakoruja koristaa pieni laatta, jossa lukee ”HimMari”. HimMari on Himangan korujen tuotemerkki, sekä tuoreen, vain reilu viikko sitten perustetun uuden verkkokaupan nimi. Nimi on johdettu Himangan omasta nimestä, mutta sillä on syvempikin merkitys.

– Minulla on ollut kova vauhti päällä viimeisten vuosien aikana ja vuosi sitten laitoin pelin poikki. Liiallinen tunnollisuus ja vastuun kantaminen sekä vanhempien menettäminen sai pysähtymään. Silloin tuli olo, että nyt pitää vähän himmata. Meillä kaikilla on vain tämä yksi elämä ja minulla on paljon annettavaa ihmisille liikunnan kautta ja nyt myös korujen kautta. HimMari-korut symboloivat hyvää oloa, rauhaa ja voimaa, hän kuvaa.

Vauhdikas Himanka todella tuntuu olevan, sillä vaikka hän onkin tuore koruyrittäjä, hän on lisäksi myös personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja. Päivätöissä hän on ollut jo vuodesta 1991 alkaen Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksessa asiakaspalvelupisteen varaussihteerinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Olen ollut nyt vuoden siitä työstä vuorotteluvapaalla ja sitten työlomalla, hän kertoo.

Liedossa jo parikymmentä vuotta asunut Himanka on alun perin kotoisin Vaasasta. Siellä hän opiskeli 1990-luvulla markkinointimerkonomiksi ja myöhemmin tie vei Turkuun. Jo parikymppisenä hän pääsi töihin Turun kaupungin liikuntapalveluihin ja on siellä viihtynyt siitä asti, lukuun ottamatta välissä olleita perhevapaita. Nyt Himangan lapset ovat jo 16- ja 22-vuotiaita.

Päivätyönsä ohessa Himanka on jo vuodesta 1995 alkaen vetänyt myös ryhmäliikuntatunteja. Tähän hommaan hän ajautui sattuman kautta.

– Kävin itse Turun Naisvoimistelijoiden jumpissa. Kerran sitten eräälle tunnille ei ohjaaja tullutkaan paikalle, ja minä päätin, että ohjaan sitten sen jumpan. Tehtiin koiranpissimisliikettä ja mitä muita niitä tehokkaan tuntuisia liikkeitä nyt olikaan. Seuraavalla jumppakerralla ohjaaja kysyi, että kuka viimeksi ohjasi tunnin ja kysyi, kiinnostaisiko minua ohjata jumppia jatkossakin, Himanka muistelee.

Pienen epäröinnin jälkeen Himanka päätti suostua. Naisvoimistelijoista Himanka siirtyi Turun tovereihin ryhmäliikuntaohjaajaksi vuonna 1994. Siellä hän on toiminut sekä ohjaajana että johtokunnassa siitä lähtien.

Marttiina Sairanen
Mari Himanka on toiminut ryhmäliikuntaohjaajana yli 25 vuoden ajan.
Mari Himanka on toiminut ryhmäliikuntaohjaajana yli 25 vuoden ajan.

Vaikka Himangalla on ryhmäliikuntatuntien ohjauksesta 25 vuoden kokemus, vuosi sitten hän päätti, että haluaa liikunta-alalta myös virallisen pätevyyden. Helmikuussa 2018 hän suoritti Kisakeskuksen liikunta-alan ammattitutkinnon.

"Ihmisten pitäisi opetella välittämään itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, koska kukaan muu ei sitä valitettavasti tee."

Opintoihin kuului myös liiketoimintasuunnitelman teko, ja samalla Himanka siirsi jo olemassa olevan toiminimensä kaupparekisteriin ja uuden yrityksen nimeksi tuli MarinMetodit.

Himanka ohjaa ryhmäliikuntatunteja pääasiassa Liedossa: Loukinaisten koululla, Jokilaakson koululla ja nyt keväällä ja kesällä myös ulkona, esimerkiksi Vanhalinnan museon katetussa Puimalassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Lisäksi ohjaan tunteja iltaisin Lieto-opistolla ja tyky-liikuntaa muutamissa yrityksissä. Työpaikkaliikuntaa voisin käydä ohjaamassa päiväaikaan enemmänkin. Taukojumppa työpäivän keskellä antaa paljon energiaa työntekijälle, hän kertoo.

– Liikunta on minulle aina ollut tärkeä asia, ja yritän aina miettiä keinoja, miten saada ihmisiä sohvan pohjalta liikkumaan. Pienikin liike riittää, liikunnan ei tarvitse olla rääkkiä. Ihmisten pitäisi opetella välittämään itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, koska kukaan muu ei sitä valitettavasti tee, Himanka toteaa.

Liikunnan lisäksi askartelu on ollut Himangalle tärkeä harrastus jo vuosia. Aiemmin askartelutarvikkeet tuntuivat valtaavan koko perheen omakotitalon, niinpä kymmenisen vuotta sitten kodin ulkovarastosta raivattiin Himangalle oma askarteluhuone. Siellä Himanka näpertelee muun muassa korvakoruja.

– Sinne ei kuitenkaan kannata mennä ihan vaan tunniksi tekemään. Kun kerran homman aloittaa, niin aikaa pitää varata vähintään kolme tuntia, hän toteaa.

Hiljattain Himanka päätti kokeilla, millaisia korvakoruja syntyisi kierrätysmateriaaleista; nahkapaloista, joita oli kierrätetty esimeriksi vanhoista käsilaukuista ja autonrenkaiden sisäkumeista. Nahkapalat taipuivat hauskoiksi hapsukorviksiksi ja sisäkumit puolestaan sulanmuotoisiksi koruiksi. Niitä Himanka on käynyt silloin tällöin myymässä myös myyjäisissä.

– Siellä kyseltiin, että saako näitä ostaa jostain muualta. Harmitti sanoa, että ei saa, ja aloin miettiä oman verkkokaupan perustamista, Himanka kertoo.

HimMari-verkkokauppa avattiin 23. maaliskuuta. Himanka on myös myymässä korvakorujaan viikonloppuna järjestettävässä Kevätfiilis 2019 -tapahtumassa T-Talolla.

Kevätfiilis 2019 järjestetään 7. huhtikuuta kello 11–17 T-Talossa osoitteessa Vanha Hämeentie 29.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mari Himanka

48-vuotias

Asuu Liedossa, kotoisin Vaasasta

Töissä Turun liikuntapalvelukeskuksessa

Personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja MarinMetodeissa

Koruntekijä ja HimMari-verkkokaupan yrittäjä

Naimisissa, 16- ja 22-vuotiaat lapset