Yli tuhat kiinnostui 1800-luvun Turusta virtuaalitodellisuudessa – kesällä luvassa lisää Turun linnassa

Timo Jakonen
Turku goes 1812 -virtuaalikierros ja tutkijatohtori Panu Savolainen Turun yliopistosta. Savolainen on vastannut hankkeen historiallisen tiedon keräämisestä.
Turku goes 1812 -virtuaalikierros ja tutkijatohtori Panu Savolainen Turun yliopistosta. Savolainen on vastannut hankkeen historiallisen tiedon keräämisestä.

Turku goes 1812 -pop-upissa vieraili ensimmäisten viikkojen aikana yli 1400 kävijää, joista 983 osallistui kierroksille. Kaupunki tiedottaa, että virtuaalitodellisuuden ympärille rakentunut näyttely siirtyy kesäkuussa osaksi Turun linnan museokierrosta.

– Pop-up on tarjonnut aivan uudenlaisen mahdollisuuden tutustua 200 vuoden takaiseen Turkuun kokonaisvaltaisella tavalla, kun sinne pääsee konkreettisesti käymään. On ilahduttavaa, että kaupunkimme historia kiinnostaa ja tuntuu merkitykselliseltä nykyajan ihmisille, sanoo tiedotteessa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes

Kaupungin mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen historiallinen virtuaalinen monikäyttäjäkokemus.

Turku on Suomen historian keskeinen hallinnon ja kaupan keskus. Monelle nykyturkulainen saattaa yllättyä, miten samankaltainen 1800-luvun alun Turku on tunnettujen vanhojen kaupunkien kuten Tallinnan ja Krakovan kanssa.

– Virtuaalitodellisuudella olemme herättäneet henkiin menneen maailman näkymät ja tunnelmat, joita ei enää näy katukuvassa. Virtuaaliympäristössä pääsee kulkemaan Turun Suurtorin nykyisin jo purettujen rakennuksien lomassa ja näkemään piipuista nousevan sakean savun, kertoo Historian museo Turkuun -hankkeen päällikkö Joanna Kurth.

Kaksiviikkoisen pop-upin kierrokset varattiin loppuun minuuteissa. Jatkoa on luvassa, kun pop-up siirtyy Turun linnaan kesäkuussa.

– Turun linnan kierrokset ovat pidempiä, jolloin kävijöillä on enemmän aikaa tutustua VR-ympäristöön ja sen toiminnallisuuksiin. Myös Turun linnan historiallinen miljöö tuo uuden ulottuvuuden kävijäkokemukseen, Kurth lisää.

Vuoden 1812 Turusta kertova virtuaalitodellisuus pop-pu on esimakua tulevasta Historian museosta, josta luvataan tulevan kaikenikäisiä kiinnostava elämyksellinen kokemisen ja tekemisen keskus.

Turku goes 1812 -virtuaalikierrokset jatkuvat Turun linnassa kesäkuun alusta elokuun loppuun. Ennakko-ostomahdollisuus avautuu myöhemmin keväällä. Turun linnan pääsylipun hintaan sisältyy VR-kokemus ja käynti linnassa.