Lounaspaikka: Makuja Meksikosta

Aurakadulla sijaitseva Taco Nito keskittyy aitoihin meksikolaisiin makuihin. Nopeaa pikaruokaa tarjoavasta ravintolasta voi ottaa aterian mukaan tai syödä paikan päällä.

Jane Iltanen
Mariel Vuorinen ja Ariadna López haluavat tarjota Taco Nitossa aitoja meksikolaisia makuja.
Mariel Vuorinen ja Ariadna López haluavat tarjota Taco Nitossa aitoja meksikolaisia makuja.

Taco Nito on pieni ja kivasti sisustettu ravintola Turun keskustassa. Puolen päivän aikaan paikka on täynnä, ja lounaita haetaan tiskiltä myös mukaan. Tunnelma on eloisa, ilmassa leijuu mausteiden tuoksu.

Ravintola on ollut paikallaan jo vuodesta 2013 lähtien. Omistajat Jan-Erik ja Mariel Vuorinen kuvailevat ravintolaa taqueriaksi eli meksikolaista katuruokaa myyväksi paikaksi.

– Ennen ravintolan perustamista ehdimme pitää muutaman vuoden tacokärryä muun maussa festivaaleilla. Ruokien menekki ja testaaminen sujuivat näin hyvin, joten halusimme laajentaa ja avata ravintolan, Jan-Erik Vuorinen kertoo.

Omistajilla on juuret Meksikossa. Jan-Erik Vuorinen on turkulainen, mutta hän on syntynyt ja viettänyt lapsuutensa Meksikossa.

– Yksi syy oman ravintolan perustamiselle oli se, että haluamme tarjota suomalaisille aitoja meksikolaisia makuja. Mielestämme täällä ei oikein ollut kunnollista meksikolaista ravintolaa. Kun itse tulin Suomeen, petyin ravintolaruokaan jota mainostettiin meksikolaisena, Mariel Vuorinen jatkaa.

Jane Iltanen
Annoksiin voi valita mieleisensä täytteet. Taco-annoksessa on kolme itse tehtyä maissitortillaa ja reilusti täytettä.
Annoksiin voi valita mieleisensä täytteet. Taco-annoksessa on kolme itse tehtyä maissitortillaa ja reilusti täytettä.

Ravintola suosii raaka-aineissaan suomalaisia tuotteita. Suurimman osan mausteista ja chileistä sekä maissijauhon ja pavut ravintoloitsijat tilaavat kuitenkin suoraan Meksikosta.

– Käytämme tuoreita raaka-aineita ja valmistamme kaiken paikan päällä marinadeista ja salsoista lähtien. Ruoka on kotitekoista ja noudattaa perinteisiä meksikolaisia reseptejä. Valmistamme itse myös maissitortillat, Mariel Vuorinen kertoo.

Lounasaikaan Taco Niton listalta voi valita lounashintaan minkä tahansa annoksen. Lisäksi lounaaseen kuuluu ruokajuomaksi vesi tai mehu sekä kahvi.

Listalta voi valita burritoja, tacoja ja nachoja. Valikoimassa on lisäksi salaatti tai nachokulho. Burritoissa ja tacoissa käytetään itse tehtyjä maissitortilloja. Annosten täytteeksi asiakas voi valita oman maun mukaan kanan-, naudan- tai sianlihaa tai meksikolaista makkaraa. Listalla on kaksi vegaanista vaihtoehtoa, joista toisessa on paistettua kaktusta, punasipulia ja paprikaa, ja toisessa paistettuja herkkusieniä papukastikkeessa. Lisäksi valikoimassa on kuusi erilaista salsaa ja kastiketta, joista voi valita lisukkeeksi mieleisensä. Annoksiin saa lisäksi sipuli-korianterisekoitusta sekä guacamolea.

– Listan peruspohja on pysynyt alusta lähtien pitkälti samana, mutta teemme jatkuvasti pieniä muutoksia. Esimerkiksi suunnittelemme ja testaamme uusia salsoja ja kastikkeita. Lihoista uusimpana täytteenä on pastor-tyylinen possu, Jan-Erik Vuorinen kertoo.

Lounaaksi valitsen tacot ja täytteeksi paistettuja herkkusieniä papukastikkeessa. Salsakastikkeiden tulisuusaste on merkattu listaan chilien kuvilla. Valitsen keskivahvan vaihtoehdon. Annoksen täydentävät guacamole sekä sipulikorianterisekoitus. Annokseen kuuluu kolme täytettyä tacoa. Juuri paistetut maissitortillat olivat pehmeitä ja maukkaita. Täytettä oli reilusti. Tulisuusaste kastikkeessa oli riittävä, vaikka vähän enemmänkin olisi potkua saanut olla. Guacamole pehmensi mukavasti makua. Seuraavalla kerralla uskallan valita astetta tulisemman kastikkeen.

Ravintolan lisäksi Taco Nitolla on myös pitopalvelu. Lisäksi ravintolassa on pieni kauppa, josta voi hankkia meksikolaisia tuontituotteita.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

"Ruoka on kotitekoista ja noudattaa perinteisiä meksikolaisia reseptejä."

Taco Nito

Aurakatu 3, Turku.

Avoinna ma–to kello 11–21, pe kello 11–22, la kello 12–22, lounas arkisin kello 11–15.

Lounas 10,50 euroa. Lounaan voi valita listalta, hintaan kuuluu lisäksi ruokajuoma ja kahvi. Listalla on myös lastenannoksia.