Casa Haartmanin puutarhasta kaadetaan seitsemän puuta

Eero Saarikoski
Turussa syntynyt Axel Haartman sai inspiraatiota teoksiinsa kodistaan ja sitä ympäröivästä puutarhasta. Kuvassa Haartman katselee ikkunasta koiransa kanssa. Kuvituskuva.
Turussa syntynyt Axel Haartman sai inspiraatiota teoksiinsa kodistaan ja sitä ympäröivästä puutarhasta. Kuvassa Haartman katselee ikkunasta koiransa kanssa. Kuvituskuva.

Taitelijakoti Casa Haartmanin puutarha kunnostetaan Naantalissa, kerrotaan Åbo Akademin säätiön tiedotteessa. Kunnostustyöt suoritetaan 13. – 15. helmikuuta välisenä aikana säätiön toimesta. Puutarhasta löytyy runsaasti esimerkiksi jalo- ja hedelmäpuita, perennoja ja sipulikasveja. Viime vuoden aikana tehtyjen kartoitusten perusteella tontilla kasvavista 60 puusta on päätetty kaataa seitsemän. Nyt kaadettavat puut ovat kasvaneet vapaasti ja niiden latvuston on todettu muodostavan vaaran ympäristölle ja sijaitseville rakennuksille. Osasta puista löytyy myös sienitauteja sekä huonokuntoisia oksia ja juuria.

- Tulemme huomioimaan puutarhan nykytilan, sen tulevat käyttötarkoitukset ja puutarhan ylläpidon tulevaisuudessa. Kiinteistö ja puutarha ovat suojelukohteita ja se toimii työmme lähtökohtana, Ulrika Grägg toteaa tiedotteessa.

Keväästä lähtien Casa Haartmanissa pääsee tutustumaan tulppaanien, narsissien, lumipisaroiden ja helmililjojen harvinaisiin vanhoihin lajikkeisiin ja viljelykantoihin. Puutarha on ollut syksystä 2018 lähtien osa alkuperäiskasvien varmuuskokoelmia, joiden tarkoituksena on kasvigeenivarojen turvallinen säilyttäminen. Säilyttämistä organisoi kansallinen LUKE:n kasvigeenivaraohjelma.

Casa Haartman sijaitsee Naantalin kekustassa osoitteessa Luostarinkatu 3. Rakennuksen suunnitteli vuonna 1925 arkkitehti Erik Bryggman ja se on taiteilija Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin vanha ateljeekoti.

Lue myös:

Kiehtova kierros ateljeekodissa – Casa Haartman on oikea museolöytö

Aarre Naantalin kätköissä