Lounaspaikka: Maku tarjoaa aasialaista ruokaa hymyjen kera

Kuukausi sitten Stålarminkadulle avautunut aasialainen ravintola Maku Turku hemmottelee asiakkaitaan terveellisellä ruualla ja vietnamilaisella ystävällisyydellä.

Riitta Salmi
Jouko ja Cuc Reijonen iloitsevat siitä, että kuukausi sitten avattu ravintola Maku Turku on jo saanut vakioasiakkaita, jotka käyvät lounaalla päivittäin.
Jouko ja Cuc Reijonen iloitsevat siitä, että kuukausi sitten avattu ravintola Maku Turku on jo saanut vakioasiakkaita, jotka käyvät lounaalla päivittäin.

Stålarminkadulle tammikuun alussa avautunut aasialainen ravintola Maku Turku on Cuc eli suomeksi tuttavallisemmin Kukka ja Jouko Reijosen ensimmäinen ravintola. Ajatus omasta ravintolasta syntyi neljä vuotta sitten Vietnamissa, jonne pariskunta oli matkustanut valmistelemaan sukulaisen hautajaisia. Matkasta tuli aiottua vaikeampi ja pidempi, kun Cuc joutui yllättäen sairaalaan.

– Istuin hänen vierellään sairaalassa aamusta iltaan. Siellä meillä oli aikaa jutella ja suunnitella tulevaisuutta. Päätimme, että perustamme Cucille oman ravintolan, kun palaamme Suomeen, Jouko Reijonen kertoo.

Riitta Salmi
Maku Turku tarjoaa terveellistä ja kevyttä aasialaista ruokaa, jossa käytetään runsaasti kasviksia sekä lihaa, kalaa, kanaa ja tofua.
Maku Turku tarjoaa terveellistä ja kevyttä aasialaista ruokaa, jossa käytetään runsaasti kasviksia sekä lihaa, kalaa, kanaa ja tofua.

Oma ravintola oli pariskunnalle hyppy tuntemattomaan, mutta sitä helpotti molempien pitkä historia yrittäjinä. Cuc on myös työskennellyt nuorena Vietnamissa äitinsä perustamassa ruokapaikassa, mutta ne työt jäivät, kun hän muutti Suomeen 25 vuotta sitten.

Cuc pyörittää ravintolaa ja Jouko toimii taustajoukoissa, sillä hänen päätyönsä on Turun Seudun Vuokravälitys -yrityksessä.

– Oli haastavaa löytää ravintolalle sopiva tila, mutta onneksemme tästä talosta tuli samaan aikaan myyntiin useampi pieni liiketila, jotka yhdistämällä saimme sopivan kokoisen, Jouko Reijonen sanoo.

Kolmesta erillisestä liiketilasta muotoutui puoli vuotta kestäneessä remontissa yksi iso ravintolasali ja keittiötilat. Tällä hetkellä asiakaspaikkoja on lähes 60, ja seinän takaa on mahdollisesti vielä kevään aikana tulossa 30 paikkaa lisää.

– Olemme ostaneet myös seinän takana olevan tyhjän liiketilan, jonne on tarkoitus laajentaa heti, kun saamme rakennusluvan.

Ravintolassa työskentelee Cucin lisäksi kolme vakituista työntekijää. Aasialaisesta ruoasta vastaavat vietnamilaiset pääkokit Duc Minh Le ja Hieu Vo. Molemmat kokit hurahtivat ruoanlaittoon jo nuorena. Duc on työskennellyt Vietnamissa huipputasoisissa ravintoloissa, kun taas Hieu on kerännyt alalta pitkän kokemuksen Suomessa useissa eri ravintoloissa.

Ravintolassa on arkisin tarjolla lounasbuffet ja iltaisin sekä viikonloppuisin pöytiin tarjoiltuja annoksia listalta. Tarjolla on perinteistä aasialaista ruokaa, jossa käytetään runsaasti kasviksia sekä lihaa, kalaa, kanaa, tofua ja äyriäisiä. Usein tarjolla on myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja.

– Aloitimme yksinkertaisella listalla, jota kehitämme jatkuvasti asiakkaiden toiveita kuunnellen. Monet asiakkaamme valitsevat tuttua ja turvallista, kuten paistettuja nuudeleita sekä panang ja massaman currya, Cuc Reijonen sanoo.

Paikan erikoisuuksia ovat bambuputkesta tarjoiltu nauhanliha-annos sekä savikulhosta tarjoiltu haudutettu lohi. Juomapuolen erikoisuus on vietnamilainen kahvi, mikä tarjoillaan pienessä keittimessä pöytään.

– Kahvittelu ei kiireisen juttu, sillä kahvin annetaan hiljalleen tippua eli sen valmistumista odotetaan rauhassa, Reijoset kertovat.

Lounas sisältää alkukeiton, salaattipöydän, päivittäin vaihtuvan buffetlounaan sekä kahvin ja pienen makean jälkiruoan.

Testipäivänä tarjolla oli katkarapukeittoa, salaattipöytä, paistettua nuudelia ja vihanneksia, paistettuja sieniä, haudutettua kanaa inkiväärissä, paistettua naudanlihaa chilipaprikalla, paistettua naudanlihaa ja kasviksia, friteerattua munakoisoa ja kevätkääryleitä. Jälkiruoaksi oli suklaakonfehteja ja kääretorttua.

Buffetin valikoima oli runsas ja monipuolinen. Varsinaisia kasvis- tai vegaanivaihtoehtoja ei ollut paljon, mutta kasviksia oli käytetty paljon ja eri tavoilla. Niiden ansiosta lounas oli sopivan täyttävä, muttei liian tuhti. Suosikkejani olivat rapeaksi friteeratut munakoisolohkot. Ilahduttavaa oli myös se, ettei ruoka ollut rasvaista ja mausteita oli käytetty maltilla. Maku täydentääkin hienosti Martin alueen ravintolatarjontaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Maku Turku

Stålarminkatu 5, Turku

Lisätiedot: www.makuturku.fi

Lounas arkisin klo 10.30–14.30. Hinta 10,50 euroa, sis. alkukeiton, salaattipöydän, buffetlounaan sekä kahvin ja jälkiruoan.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vastaa
M. S.
UPEA!
Suosittelen todella lämpimästi! Annokset ovat kauniita, maukkaita ja varsin kohtuuhintaisia. Mm. bambun runkoon taiteiltu naudanlihallinen annos on sievä ja luo viimeistellyn ulkoasun annokselle. Miljöö on viihtyistä ja suopea. Vietnamilainen kahvi jälkiruoaksi on jännä kokemus jo teknisesti ja maku on vienon makean kaakaontyylinen tummalla kahvilla. Joukon asiakasystävällinen ja lämmin olemus saa mielen hymyilemään. Wau!! Ehdottomasti uudelleen koko perheen voimalla!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Vegaani
Jäänee väliin
Aasialaiset ravintolat ovat tunnettuja siitä, että kasvissyöjä - jopa vegaanikin niistä löytää syötävää. Ovat aina olleet. Jos on näin, että Turussa aasialaista ruokaa valmistavasta ei saa vegaanista vuonna 2019 kuin satunnaisesti, niin puolestani saa olla. Oli kuinka upea tahansa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »