Luonnonläheistä sisustamista

Sisustusalan yrittäjä Kati Laituri nauttii luonnonmateriaaleista ja tiikin ja tammen sävyistä.

Riitta Salmi
- Olen aina tykännyt kauniista asioista ja ollut tekemisissä visuaalisten tuotteiden kanssa, toteaa Kati Laituri.
- Olen aina tykännyt kauniista asioista ja ollut tekemisissä visuaalisten tuotteiden kanssa, toteaa Kati Laituri.

Turun Rakenna ja Sisusta -messuille nousee ensimmäistä kertaa kodiksi toteutettu messutalo. Kati Laituri vastaa yhdessä Hanna Leinon kanssa talon suunnittelusta. Teemana on hyggemäinen koti, jonka sisustus on saanut innoituksensa luonnosta.

– On hienoa, että messuilla kiinnostuttiin ideastamme ja pääsimme mukaan yhteistyökumppaneiksi. Turun Aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijat vastaavat talon sisätöistä ja julkisivun rakentamisesta.

– Sisustuksessa näkyy vahvasti puu ja luonnon erilaiset sävyt sekä vuodenaikojen kirjo. Talon terassi toimii ohjelmalavana.

Sisustuksessa näkyy samoja teemoja, jotka viehättävät Laituria muutenkin sisustajana.

Laituri teki töitä yli kaksikymmentä vuotta markkinoinnin parissa. Viimeiset kuusi vuotta hän on ollut sisustusalan yrittäjä.

– Olen aina tykännyt kauniista asioista ja ollut tekemisissä visuaalisten tuotteiden kanssa. Kun itselleni alkoi tulla 40 vuotta mittariin, aloin miettiä, mitä vielä haluaisin työkseni tehdä.

– Sitä aina sanotaan, että jos vanhemmat ovat yrittäjiä, niin lapsistakin tulee yrittäjä. Niin siinä sitten lopulta kävi, että noudatin tätä linjaa, Laituri naurahtaa.

Laiturilla on Liedon Ilmarisissa sijaitseva sisustus- ja lankakauppa. Lisäksi hän on sisustuspuolen osaamisensa kautta mukana erilaisissa projekteissa ja tapahtumissa.

Koti merkitsee Laiturille itselleen tärkeää ja rauhallista paikkaa, jossa viettää yhteistä aikaa perheen kanssa.

– Minulla ja miehelläni on molemmilla sellainen työ, että emme ehdi esimerkiksi paljon matkustella. Koti on se paikka, jossa haluamme nauttia vapaa-ajasta ja panostamme siihen, että koti on viihtyisä.

– Olemme sellaisia kodin rakentajia. Olemme rakentaneet perheellemme kaksi omakotitaloa ja remontoineet kaksi taloa.

Viimeisin perheen remontointikohteista on Liedon Ilmarisissa sijaitseva vanha pankkirakennus, jonka yhteydessä sijaitsee Laiturin sisustus- ja lankaliike.

– Halusimme pelastaa vanhan kiinteistön, joka oli jäänyt tyhjilleen keskelle kylää. Vaikka rakennus on ulkoisesti 1960-luvun tyyliin laatikko, miellytti se meidän silmää ja näimme paikan potentiaalin. Samalla sain suuremman liiketilan yritykselleni.

Kodissa näkyy Laiturin kädenjälki, jota hän kuvailee nordic-vintageksi. Sisustuksessa on skandinaavista henkeä, kuten vaaleaa rauhallista maanläheisyyttä, mutta joukossa on myös väriä sekä modernin ja vanhan yhdistelmää. Vaalean puunsävyn lisäksi Laituri pitää astetta tummemmasta puusta, kuten tammesta ja tiikistä, jotka tuovat väriä sisustukseen.

– Pidän keramiikasta ja taidelasista, joita kerään. Isäni on aikoinaan saanut urheilukilpailuista palkinnoiksi taidelasia. Myös näitä esineitä on kodissamme esillä. Ne ovat minulle tärkeitä.

– Kiertelen vanhojen tavaroiden kauppoja ja poimin niistä löytöjä kotiin. Tärkeintä on mielestäni se, että esine miellyttää silmää ja että se sopii kodin sisustukseen. Ei se, että sen tekijä on nimekäs.

Vastaavanlainen luonnonläheisyys näkyy Laiturin liikkeessä. Suomalaisia Laituri kuvailee sisustajiksi.

– Kodista on tullut yhä tärkeämpi paikka monelle ja siihen panostetaan. Kodeissa näkyy persoonallisuus ja myös se, että kodilla halutaan ilmentää sen hetkistä elämää.

– Esimerkiksi kun lapset muuttavat pois kotoa, saatetaan koti laittaa kokonaan uusiksi, tai muutetaan uuteen kotiin, johon otetaan mukaan tärkeitä esineitä vanhasta kodista, mutta muu sisustus suunnitellaan uuteen elämänvaiheeseen sopivaksi.

Liikkeessään Laituri pitää joka torstai-ilta käsityökerhoa. Toiminta ei ole ohjattua, vaan yhdessä neulomista.

– Minulle käsityöt on tapa rentoutua. Monesti kun on kiire tai jokin visaisempi asia ratkottavana, neulominen auttaa ajattelemaan. Neulominen ohjaa rauhalliseen mielentilaan. Se on käsitöiden hyvä puoli, Laituri hymyilee.

Rakenna- & Sisusta Messut, 8.-10.2. Turun Messukeskus, Messukentänkatu 9–13.

"Koti on se paikka, jossa haluamme nauttia vapaa-ajasta ja panostamme siihen, että koti on viihtyisä."

Kati Laituri

Sisustus- ja lankakauppa Kotilaiturin omistaja.

Kirjoittaa Kotilaituri-blogia.

Vastaa Turun Rakenna ja Sisusta -messuille rakennetun Messutalon suunnittelusta yhdessä visualisti ja valokuvaaja Hanna Leinon kanssa.

Harrastaa käsitöiden tekoa.

Suosii sisustuksessa luonnonmateriaaleja, selkeyttä ja vintage-esineitä.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.