Karavaanari ilman asuntovaunua

Kalevi Lantonen on karavaanari, vaikka vaihtoikin asuntovaunun mökkiin.

Jane Iltanen
Kalevi Lantonen on eläkkeellä, mutta ”harrastaa työntekoa”. Parhaillaan hän on rakentamassa lavasteita Kaarina-Teatterissa.
Kalevi Lantonen on eläkkeellä, mutta ”harrastaa työntekoa”. Parhaillaan hän on rakentamassa lavasteita Kaarina-Teatterissa.

Vaikka kaarinalainen Kalevi Lantonen on virallisesti eläkkeellä, hän kertoo silti harrastavansa työntekoa.

– Kun on aina tottunut kulkemaan ja menemään, niin ei sitä osaa paikallaan olla. Sitähän muuten tympääntyisi kuoliaaksi, hän nauraa.

Työuransa Lantonen on tehnyt Silja Serenade -laivan konepäällikkönä. Niitä hommia hän ei kuitenkaan enää eläkkeellä tee. Sen sijaan hän tekee esimerkiksi lumenaurauskeikkoja ja puuhaa myös Kaarina-Teatterissa monenlaista. Parhaillaan hän on nikkaroimassa teatterille lavasteita.

Myös yhdistystoiminnassa Lantonen on ollut aktiivinen jo pitkään. Hän on SF-Caravan Kaarinan puheenjohtaja sekä VankkuriViesti-yhdistyksen rahastonhoitaja. Karavaanaritoiminnassa hän on yhä mukana, vaikka oman asuntovaununsa myikin muutama vuosi sitten.

– Ostin mökin Kuusistosta, neljänsadan metrin päästä leirintäalueesta. Kyllä minä edelleen leirintäalueella käyn tapahtumissa, yhdistyksen puheenjohtaja kun olen ja esimerkiksi saunomassa, hän kertoo.

Eikä hän ole hylännyt ajatusta vielä asuntovaunun tai -auton ostamisestakaan.

– Innolla aina kierrän asuntovaunukauppoja, mutta en ole nyt mieleistä vain löytänyt, hän toteaa.

Karavaanariharrastuksen Lantonen aloitti vuonna 1984.

– Silloin sain velipojan vaunua lainaan. Pian ostin oman vaununkin. Välillä oli pientä paussiakin, mutta sitten jatkoin taas, hän kertoo.

Yhteensä hänellä on ollut kuusi asuntovaunua. Aluksi kiertämässä mukana olivat myös omat lapset, kunnes kasvoivat aikuisiksi.

Pääasiassa Lantonen on kiertänyt asuntovaunulla Suomea ristiin rastiin. Mutta yksi pidempikin reissu on tullut tehtyä.

– Mentiin Saksan, Hollannin, Belgian ja Ranskan kautta Englantiin ja Skotlantiin ja Irlantiin saakka. Yhteensä reissu kesti kolme viikkoa. Mutta muuten minulla ei ole ollut mikään hinku mennä vaunulla ulkomaille, koska olen työni puolesta matkustanut niin paljon, hän kertoo.

Viimeiset seitsemän vuotta Lantonen on kuulunut VankkuriViesti-yhdistyksen hallitukseen. VankkuriViesti on karavaanareille suunnattu lehti ja sen taustalla oleva yhdistys. Lehti postitetaan kaikille jäsenille, jotka kuuluvat johonkin neljästätoista länsisuomalaisesta SF-Caravan-yhdistyksestä.

VankkuriViestillä on oma osastonsa viikonloppuna järjestettävässä Caravan Show -tapahtumassa, joka järjestetään Turun Messukeskuksessa. Myös Lantonen on VankkuriViestin osastolla kertomassa sen toiminnasta. Lantonen kertoo, että hän käy Caravan Show´ssa joka vuosi.

Mutta mikä saa Lantosen pysymään karavaanariyhdistysten toiminnassa mukana vuodesta toiseen ja mikä karavaanariharrastuksessa on parasta?

– Kyllä se on se yhteishenki ja yhteisöllisyys muiden harrastajien välillä, hän toteaa.

Caravan Show 11.–13. tammikuuta Turun Messukeskuksessa.

"Kyllä minä edelleen leirintäalueella käyn tapahtumissa, yhdistyksen puheenjohtaja kun olen ja esimerkiksi saunomassa."

Kalevi Lantonen

71-vuotias kaarinalainen karavaanari

Eläkkeellä. Toiminut aiemmin konepäällikkönä Silja Serenadella

SF-Caravan Kaarina ry:n puheenjohtaja

VankkuriViesti-yhdistyksen rahastonhoitaja

Perheeseen kuuluu avovaimo, kaksi aikuista lasta ja neljä lapsenlasta