Lounaspaikka: Fabrik Café tarjoaa lounaaksi trendikkäitä bowleja

Delican ja Deli Pharman viereen syksyllä avattu kahvilakeidas Fabrik Café toimii myös tunnelmallisena lounaspaikkana. Tarjolla on päivittäin vaihtuvia bowleja eli kulhoja, joissa maistuvat Aasian ja Lähi-idän maut.

Riitta Salmi
Fabrik Cafén tarjonnasta vastaavat ravintolapäällikkö Johanna Selesmaa (vas.) ja vitriinivastaava Sanna Heinola. Kahvilatuotteiden lisäksi arkipäivisin on tarjolla vaihtuvia riisi-, salaatti- ja liemipohjaisia lounasbowleja.
Fabrik Cafén tarjonnasta vastaavat ravintolapäällikkö Johanna Selesmaa (vas.) ja vitriinivastaava Sanna Heinola. Kahvilatuotteiden lisäksi arkipäivisin on tarjolla vaihtuvia riisi-, salaatti- ja liemipohjaisia lounasbowleja.

Kupittaan aseman ja Kupittaanpuiston välinen alue oli aikanaan teollisuusaluetta, jossa sijaitsivat muun muassa maan toiseksi suurin trikootehdas, Anni Helenan viljasiilo, HK Ruokatalon tuotantolaitos ja vanhoja varastotiloja sekä HK:n edeltäjän LSO Osuuskunnan teurastamo.

Viimeisetkin teollisuuden rippeet ovat saaneet väistyä uudisrakentamisen tieltä. Syksyllä Itäiselle Pitkällekadulle, Pharma Cityn kivijalkaan avautunut Fabrik Café haluaa kunnioittaa ja nostaa esiin alueen historian.

– Kahvilan nimi ja sisustus ammentaa vanhasta teollisuusalueesta. Kahvilan sisustukseen on haettu tehdasmaisen rustiikkista tunnelmaa modernilla tavalla. Seinää koristaa HK Scanilta saatu suurikokoinen valokuva, josta näkee, miltä alue näytti 1950-luvulla, kertoo Unican toimitusjohtaja Sanna Hovi.

Fabrik Café on osa Turun yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Universtas Oy:n ja Fazer Food Services Oy:n perustamaa ja omistamaa Unicaa. Turkulainen Unica on opiskelijaruokailun osaaja, mutta sen yksitoista ravintolaa ovat avoinna kaikille asiakkaille. Kaikkiaan ravintoloissa syödään päivittäin noin 7 000 lounasta. Jokaisessa ravintolassa on oma ravintolapäällikkö, ja paikat ovat profiloituneet omanlaisikseen. Lounasaikaan ravintoloissa on useampi ruokavaihtoehto.

Fabrik Cafén lisäksi Pharma Citystä löytyvät entiseen pankkisaliin 2010 avatut Delica ja Deli Pharma. Delica tarjoaa arkipäivisin erilaisia kotiruokavaihtoehtoja, ja Delissä tarjolla on Bistro-lounas. Asiakaspaikkoja on yhteensä lähes 400.

– Fabrik Cafén, Delican ja Deli Pharman tilat toimivat myös juhlien ja kokousten pitopaikkana. Ravintola- ja kahvilatiloja täydentävät entisiin pankinjohtajan huoneisiin tehdyt 10–12 hengen kabinetit, joita on tällä hetkellä kaksi ja kolmas valmistuu myöhemmin, ravintolapäällikkö Johanna Selesmaa kertoo.

Fabrik Café on paitsi pieni kahvilakeidas myös lounaspaikka. Joka arkipäivä tarjolla on iltapäiväviiteen asti lounasbowl, jossa vaihtelevat päivittäin salaatti-, riisi- ja liemipohjainen vaihtoehto. Bowl on saatavilla aina myös vegaanisena.

– Bowlit ovat nyt hyvin trendikkäitä. Ne ovat ajan hengen mukaan terveellisiä, ravitsevia, maukkaita ja täyttäviä. Bowleihin sopivat hyvin esimerkiksi aasialaiset ja Lähi-idän maut, kuten terayaki, falafelit sekä ramen- ja pho-keitot. Riisipohjaisissa annoksissa käytämme monenlaista superfoodia, kuten qvinoaa ja papuja, Selesmaa sanoo.

Salaattivaihtoehtoina on ollut tarjolla perinteisiä caesarlohi- ja -kanasalaattia. Salaattibowlit ovat pienillä tauolla ja palaavat valikoimaan jälleen vuodenvaihteessa.

– Kun kelit kylmenevät, ihmiset haluavat syödä jotain lämmintä. Vuodenvaihteessa moni alkaa noudattaa terveellisempiä elämäntapoja ja haluaa syödä kevyemmin, silloin salaatitkin maistuvat taas, Selesmaa lisää.

Testipäivänä tarjolla oli riisipohjainen Teriyaki Bowl broilerilla tai vegaanisena vaihtoehtona tofulla. Kauniisiin kulhoihin rakennetut annokset olivat niin silmän- kuin vatsanruokaa. Pehmeistä ja rapeista raaka-aineista koottu annos oli erittäin maukas ja täyttävä. Teriyaki- ja soijakastikkeet toivat muutoin pehmeänmakuiseen annokseen kivasti makua ja potkua. Annos oli niin tuhti, ettei sen jälkeen jäänyt kaipaamaan jälkiruokaa tai edes jälkkärikahvia.

Jälkiruoan olisi voinut ostaa mukaan vitriinistä, jossa on päivittäin tarjolla erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja, raakapuuroja, maidottomia välipaloja ja smoothieita. Lisäksi tarjolla on erilaisia juomavaihtoehtoja erikoiskahveista oluisiin ja viineihin.

-Konditoriatuotteet ovat kauden mukaisia. Esimerkiksi nyt tarjolla on vihreillä kuulilla maustettuja torttuja ja tummasta suklaasta valmistettua kakkua, joka sopii hyvin nautittavaksi myös oluen kanssa, Selesmaa vinkkaa.

Juttusarjassa esitellään Turun lounaspaikkoja.

Lue myös:

Näyteikkuna pitopalvelulle

Lounaalla laivassa

Kiireetön lounas 1950-luvun miljöössä

Valoisa lounasravintola Veistämönaukiolla

Vanhan tehdasruokalan tunnelmaa

”Hyvää ei kannata muuttaa”

Teknisen työn opetustilasta bistro

Suomalaista kotiruokaa italialaisella vivahteella

Bassin lounas tuo arkeen ripauksen luksusta

Pubelina panostaa kotiruokaan

Sushia ja salaattia Aschanilla

Pehmeiden makujen persialainen lounasbuffet

Kahvilalounasta vanhassa apteekissa

Lounasta linnan sisäpihalla

”Kotiruokaa pienellä twistillä”

Aitoja makuja ja konstailematonta kotiruokaa

Tofuhampurilaista Tikitakissa

Café Art teki ruoasta uuden aluevaltauksen

Kolmen sisaruksen Lempilounas

Kärsämäessä lounastetaan romanialaisittain

Kesä on Mamin sesonkiaikaa

Virastotalo kätkee sisälleen 250-paikkaisen ravintolan

Komppelissa reiluja annoksia rennolla fiiliksellä

Kellariravintola viettää 30-vuotisjuhlavuotta

Vietnamilaisia makuja lounaalla

Keittolounas tropiikin siimeksessä

Pannukakku taipuu lounaaksi

Kotiruokaa linja-autoaseman kupeessa

Göranin lounaassa maistuu saaristo

Salaattiasema tarjoaa terveellistä ja täyttävää pikaruokaa

Upseerikerholla lounastavat muutkin kuin upseerit

Kotoisaa lounasta Pullapuodista

Pop up -lounasta Dominosta

Reilua kotiruokaa ja hyvää palvelua

Isältä tyttärelle

Lounashetki turkkilaisilla herkuilla

Gaggui Kaffelasta saa nyt lounasta

Pala saaristoa keskellä Turkua

Herkkuja ja herkullista lounasta

"Kun kelit kylmenevät, ihmiset haluavat syödä jotain lämmintä."

Johanna Selesmaa

Riitta Salmi
Trendikäs bowl eli kulhoruoka on terveellinen, ravitseva, maukas ja täyttävä lounasvaihtoehto.
Trendikäs bowl eli kulhoruoka on terveellinen, ravitseva, maukas ja täyttävä lounasvaihtoehto.

Fabrik Café

Itäinen Pitkäkatu 4 (Pharma City)

Puh. 040 4808956

Lisätiedot: delica@unica.fi

Lounas ma–pe kello 10–17. Bowlin hinta 8,50 euroa.