Isokarin majakkasaarella talkoillaan luonnon puolesta

Jaakko Louhivuori

Isokarin majakkasaarella raivataan vanhoja hakamaita ja kulotetaan nummea talkoolaisten voimin. WWF:n ja Metsähallituksen järjestämien talkoiden avulla Selkämeren kansallispuistossa sijaitsevan saaren harvinaisille kasveille saadaan lisää valoa ja elintilaa. Ilman säännöllistä hoitoa maisemaa uhkaa pusikoituminen ja monen lajin katoaminen.

Uudenkaupungin ulkosaaristossa Kustavissa sijaitsevan Isokarin luonnossa näkyvät sekä maankohoamisen että saaristoasutuksen vuosisataiset jäljet. Saarelta tunnetaan yli 380 kasvilajia, joista uhanalaisimmat sinnittelevät umpeen kasvavissa perinneympäristöissä, kuten entisillä laitumilla. Viikon mittaisissa talkoissa parikymmentä vapaaehtoista ympäri Suomea ovat muun muassa raivanneet katajia ja pusikkoa pois.

– Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, ja monet niissä elävät lajit ovat sukupuuton partaalla. Niinpä vapaaehtoisten luonnonhoitajien työpanos on korvaamattoman arvokasta, WWF:n metsäasiantuntija Panu Kunttu sanoo tiedotteessa.

Jaakko Louhivuori

Saarella talkoillaan nyt viidettä ja viimeistä kertaa Paahde-LIFE-hankkeen merkeissä.

– Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, ja monet niissä elävät lajit ovat sukupuuton partaalla. Niinpä vapaaehtoisten luonnonhoitajien työpanos on korvaamattoman arvokasta, Kunttu jatkaa.

Metsähallitus kulotti katajikkoa saarella jo toukokuussa, ja talkoissa kulotusta on jatkettu. Isonkarin talkoot alkoivat lauantaina 25. elokuuta ja jatkuvat lauantaihin asti. Saarella on talkoiltu kesäisin vuodesta 2013.

– Olemme saaneet paljon aikaiseksi näiden viiden vuoden aikana. Metsähallitus pyrkii ylläpitämään maiseman avoimuutta jatkossa omana työnään. Perinneympäristön hoidosta huolehtivat myös alueella laiduntavat lampaat, Metsähallituksen suojelubiologi Hanna-Leena Keskinen kertoo.

WWF järjestää tänä kesänä yhteensä kuusi talkooleiriä, joilla kunnostetaan arvokkaita luontokohteita eri puolilla Suomea. Leireillä on pitkät perinteet, sillä niitä on järjestetty vuodesta 1977 alkaen.