Turun alueelle lisää vammaisten avustajapalveluita

Riitta Salmi

Vaikeavammaisille henkilöille apua tarjoava Suomen Avustajapalvelut on aloittanut toimintansa Turun alueella 10 työntekijän voimin. Yritys on hyväksytty Turun, Kaarinan ja Liedon palvelusetelitoimijaksi.

– Tulemme työllistämään lisää avustajia vielä tänä vuonna. Meillä asiakas ja avustaja sopivat keskenään koko avustustoiminnan pääsisällön. Olemme todenneet, että ennakkoon määritellyt toimintatavat ja -ehdot eivät käytännössä palvele yksilöllistä tarvetta, sanoo yrittäjä Taneli Tenhovuori tiedotteessa.

Kuluvan vuoden alussa toimintansa aloittanut Suomen Avustajapalvelut Oy on hyväksytty 14 kunnan ja sote-alueen palveluntarjoajaksi. Yritys työllistää koko Suomessa tällä hetkellä noin 70 henkilökohtaista avustajaa.

Henkilökohtaisen avun saanti on subjektiivinen oikeus vaikeavammaisille ihmisille, joiden selviytyminen arjesta edellyttää avun saantia. Perinteisessä mallissa vammainen toimii itse avustajansa työnantajana, mikä edellyttää työnantajavastuiden kantamista. Palvelusetelivaihtoehdossa vammainen henkilö käyttää kunnan myöntämää seteliä, jolla hän voi itse valita, maksaa ja halutessaan vaihtaa avustajansa sekä palveluntarjoajan.

Kaupunki voi myöntää palvelusetelin hakemuksesta. Mahdollisuutta voi tiedustella kaupungin vammaispalvelu-toimistosta.