Turun yliopistolle kolme lahjoitusprofessuuria luonnon monimuotoisuuden tutkimiseen

Erja Hyytiäinen
Kuvassa uudet professorit Kari Saikkonen ja Ilari E. Sääksjärvi.
Kuvassa uudet professorit Kari Saikkonen ja Ilari E. Sääksjärvi.

Lääkintöneuvos Sakari Alhopuro on lahjoittanut Turun yliopistolle 1,5 miljoonaa euroa kolmen professuurin perustamiseen. Professuureista yksi keskittyy subarktiseen ekologiaan, toinen Saaristomereen ja kolmas luonnon monimuotoisuuteen.

Yliopiston tiedotteen mukaan Alhopuron lahjoituksen takana on sekä huoli luonnosta että halu tukea suomalaista luonnon monimuotoisuuteen liittyvää tutkimusta ja opetusta.

– Olen saanut Turun yliopistosta hyvän koulutuksen lääkärin ammattiin. Kun yliopistolle antaa lahjoituksen, voi olla varma, että rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Jos nyt lähtisin opiskelemaan, hyödyntäisin ilman muuta Turun yliopiston kenttäasemien monipuoliset mahdollisuudet luonnon, hyönteisten ja lintujen tutkimukseen, Alhopuro sanoo tiedotteessa.

Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen mukaan lahjoitus tukee ja vahvistaa Turun yliopiston mahdollisuuksia jatkaa viime vuosina merkittävästi vahvistettua luonnon monimuotoisuuden ja muun muassa ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimusta.

– Luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen luo edellytyksiä luonnon kestävälle käytölle. Kolmen uuden professuurin avulla me voimme olla suunnannäyttäjiä monimuotoisuuden tutkimuksessa, Väänänen sanoo.

Subarktisen ekologian professoriksi on kutsuttu filosofian tohtori Kari Saikkonen ja biodiversiteettitutkimuksen professuuriin filosofian tohtori, Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari E. Sääksjärvi. Seilissä tehtävää tutkimusta tukevan Saaristomeren professuurin täyttöprosessi on käynnissä.

Uudet professuurit sijoittuvat biodiversiteettiyksikköön, joka perustettiin tammikuussa 2017. Yksikköön yhdistettiin tänä vuonna 60-vuotista toimintaansa juhlistava Lapin tutkimuslaitos Kevo sekä yli 50-vuotias Saaristomeren tutkimuslaitos, Turun akatemian ajoilta ensimmäiset näytteensä perineet eläinmuseo ja kasvimuseo, yliopiston perustamisesta lähtien toiminut kasvitieteellinen puutarha sekä aerobiologian yksikkö.

Professuureihin kuuluu tutkimuksen ohella myös koulutusta ja valistustyötä.

Timo Jakonen
Kolme professuuria Turun yliopistolle lahjoittanut Sakari Alhopuro kuvattiin keväällä hänen aiemmin Turulle lahjoittamiensa kirsikkapuiden luona.
Kolme professuuria Turun yliopistolle lahjoittanut Sakari Alhopuro kuvattiin keväällä hänen aiemmin Turulle lahjoittamiensa kirsikkapuiden luona.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.