Paikalliset

Kolumni: Musiikin voima

Jori Liimatainen

En soita mitään soitinta, ja laulamaankin suostun lähinnä omille korvilleni. Silti musiikilla on aina ollut suuri merkitys elämässäni. Jollakin tapaa musiikki ja sen kuunteleminen tekevät kaikesta hieman parempaa. Musiikki tuo tilanteisiin merkityksiä ja rakentaa muistoja, sanoitukset tarjoavat mahdollisuuden samaistua ja luovat yhden vaihtoehdon hahmottaa maailmaa. Vaikka kappaleeseen liittyisi kipeitäkin muistoja, toimii biisi väylänä niistä yli.

Ihmiset reagoivat musiikkiin eri tavalla. Itse kuulun siihen ryhmään, joilla tietty musiikki saa aikaan kylmiä väreitä ja ihokarvat nousemaan pystyyn. Tutkitusti tällaisilla ihmisillä voi olla kyky erityisen voimakkaisiin tunteisiin.

Nykyään musiikin terapeuttista voimaa pidetään suurena. Musiikki lievittää ahdistuneisuutta ja masennusta. Tutkimukset osoittavat, että musiikilla voi edistää monia kognitiivisia toimintoja, kuten kommunikaatiota, oppimista ja tarkkaavaisuutta. Musiikilla voidaan lievittää muistisairauden oireita ja kuntouttaa aivoverenkiertohäiriön jälkeen. Suomalaistutkimuksen mukaan neurologisissa sairauksissa mielimusiikin kuunteleminen edistää kognitiivisten toimintojen palautumista ja kohentaa mielialaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siihen, mikä on hyvää ja mikä huonoa musiikkia ei ole yhtä totuutta. Se on täysin subjektiivista ja kuulijakohtaista. Musiikki piristää, rauhoittaa ja tanssittaa. Musiikille on oltava myös oikea mielentila. Hermostun turhasta taustamusiikista. Kotona voin olla pitkään hiljaisuudessa, kunnes tilanne vaatii oikean äänimaailman. Toisaalta liikuntaharrastuksiini kuuluu musiikki, vaikka ei olekaan itse valittua. Musiikki tuo liikkeeseen ryhtiä ja voimaa.

Positiivisia vaikutuksia on myös keikoilla käymisellä. Säännöllisesti kuunneltuna elävä musiikki aktivoi aivojen mielihyväkeskusta, tuottaa läheisyyden tunnetta toisia ihmisiä kohtaan ja parantaa itsetuntoa. Näin ainakin väitetään.

Suomen kesä on täynnä festareita, joten nyt on aika rakentaa musiikkimuistoja suvelle 2018.

Marianne Mäkitalo

Kirjoittaja on toimittaja.

Lue myös: