Öljyntorjuntaharjoitus sulkee Naantalinsalmen liikenteeltä – vaarattomasta savusta ei syytä huolestua

Mikael Rydenfelt
Viime vuonna Naantalin satamassa sekä merialueella Turun ja Naantalin edustalla järjestettiin suuronnettomuusharjoitus, jossa lähtötilanteena oli matkustaja-aluksen ja öljytankkerin kuvitteellinen yhteentörmäys.
Katarinan matkustajien evakuoinnin jälkeen Varsinais-Suomen pelastuslaitos pääsi puomittamaan Uiskosta "valunutta" öljyä.
Viime vuonna Naantalin satamassa sekä merialueella Turun ja Naantalin edustalla järjestettiin suuronnettomuusharjoitus, jossa lähtötilanteena oli matkustaja-aluksen ja öljytankkerin kuvitteellinen yhteentörmäys. Katarinan matkustajien evakuoinnin jälkeen Varsinais-Suomen pelastuslaitos pääsi puomittamaan Uiskosta "valunutta" öljyä.

Viivi Laakkonen

Naantalin jalostamon satamassa Naantalissa järjestetään tänään suuronnettomuusharjoitus, jonka aikana alueella liikkuu tavallista enemmän viranomaisaluksia ja ajoneuvoja.

Naantalinsalmi joudutaan sulkemaan liikenteeltä aamuyhdeksästä alkaen osana harjoitusta järjestettävää öljyntorjuntatehtävää. Salmi pysyy suljettuna puoleenpäivään saakka.

Harjoitus jatkuu satamassa kello yhteen saakka. Varsinais-Suomen pelastuslaitos muistuttaa, että alueella voi olla myös havaittavissa vaaratonta savua.

Päivän aikana Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Neste Oyj, Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, Naantalin satama, poliisi ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulu harjoittelevat yhteistyössä sekä tehostettua viestintää, öljyntorjuntaa että viranomaisyhteistyötä.

Harjoitus on osa EU:n Itämeriohjelman rahoittamaa satamaturvallisuuden kehittämishanketta.

Lähialueiden asukkaita pelastuslaitos kehottaa tutustumaan Nesteen Naantalin jalostamon turvallisuustiedotteeseen. Jalostamolla käsitellään laajamittaisesti mahdollisen suojaustarpeen aiheuttavia vaarallisia aineita, bensiinin ja raakaöljyn lisäksi muun muassa erittäin helposti syttyvää nestekaasua ja erittäin myrkyllistä ja syttyvää rikkivetyä.

Mahdollisten onnettomuuksien varalta jalostamolla on alueellaan oma ympäri vuorokauden toimiva tehdaspalokunta.

Tehdaspalokunnan hälytyskeskuksesta on suora yhteys hätäkeskukseen, jonne tehdään välittömästi onnettomuusilmoitus ja avunpyyntö.

– Mikäli tehdasalueella sattunut onnettomuus aiheuttaa seurauksia tai vaaraa tehdasalueen ulkopuolella, on asukkaiden noudatettava kaikkia pelastusviranomaisen antamia ohjeita ja käskyjä, tiedotteessa ohjeistetaan.

Suuronnettomuustilanteessa annetaan yleinen vaaramerkki, joka tarkoittaa kaasu-, myrkky- tai säteilyvaaraa. Tuolloin sireenin ääni kuuluu nousevana ja laskevana yhden minuutin ajan. Lähimmät yleisöhälyttimet sijaitsevat Naantalissa Luolalan paloasemalla sekä Raisiossa Viheriäisissä, vesitornissa ja keskuspuhdistamolla.

Merkkiä kokeillaan säännöllisesti, mutta tuolloin äänimerkin kesto on seitsemän sekuntia.

Suuronnettomuusharjoitus Turun ja Naantalin satamiin johtavalla väylällä 18. lokakuuta 2017.
Suuronnettomuusharjoitus Turun ja Naantalin satamiin johtavalla väylällä 18. lokakuuta 2017.

Lue myös: Video: Matkustaja-aluksen ja öljytankkerin kuvitteellinen törmäys toi pelastajat Airistolle

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.