Rekryexpo 2018

Varsinais-Suomen "jytky" jatkuu vielä vuosia

Kysely yritysjohtajille: Varsinais-Suomen positiivinen vire tuo kasvua ainakin vielä muutaman vuoden ajan. Alueen hyvä taloustilanne näkyy ja tuntuu laajasti alueen yrityksissä.

Jori Liimatainen

Johanna Käkönen

Yritys- ja talouselämävaikuttajat näkevät lähes poikkeuksetta, että telakan ja autotehtaan vauhti tuntuu myös omassa yrityksessä. Alueen kärkiyritysten veto ei ole kuitenkaan ainut kirittävä tekijä. Yleinen talouskasvu vaikuttaa myös.

Telakan ja autotehtaan lisäksi myös lääketeollisuus on hyvässä nosteessa, samoin rakentaminen. Myös metallialan yrityksissä on kiivasta kasvua.

Nousukausi on tuonut esiin lieveilmiöitä yritysten kannalta. Osa yritysjohtajista ovat huomannut esimerkiksi palkkakilpailua, kun osaavista tekijöistä on huutava pula.

Nämä asiat käyvät ilmi verkkokyselystä, joka lähetettiin kymmenille maakunnan yritysten edustajille. Kysyimme alueen bisnesvaikuttajilta heidän arviotaan Varsinais-Suomen talouskasvun jatkumisesta.

– Varsinais-Suomessa on menossa ns. jytky – Soinia lainatakseni, kuvailee operatiivinen johtaja Jukka Virtanen Vahasilta Oy:stä.

Kyselyn yrityksissä on vakaa luottamus, että pore jatkuu vielä vuosia. Tähän vaikuttaa se, että telakan tilauskanta yltää ennätyksellisen pitkälle. Laivatilauksia on vuoteen 2024 asti.

Liedon Säästöpankin toimitusjohtaja Jussi Hakala muistuttaa, että telakka on merkittävä työllistäjä sekä suoraan että välillisesti.

– On harvinaista, että tilauskanta on useita vuosia tästä eteenpäin tiedossa. Uudenkaupungin autotehtaalla on myös selvä positiivinen vaikutus koko alueelle. Hyvä työllisyysaste vaikuttaa ihmisten tulevaisuudenuskoon ja haluun tehdä muun muassa asuntoinvestointeja. Näillä esimerkeillä on myös psykologinen vaikutus, joka madaltaa kynnystä ryhtyä uusiin hankkeisiin, kommentoi Hakala.

– Myönteinen laajemman Turun alueen suhdanne jatkuu vielä. Yritysten hyvä tilauskanta ja investoinnitkin kertovat osaltaan tästä, vastaa toimitusjohtaja Vesa Viitaniemi Lounais-Suomen Osuuspankista.

Esimerkiksi piikkiöläinen hyttivalmistaja Piikkio Works kertoo, että sen tilauskirja on täynnä tällä hetkellä vuoteen 2023 asti. Yritys on Meyer Turun omistuksessa.

Riitta Salmi
Sandvikin Turun tehtaalla valmistetaan isoja dumppereita, jotka kuljettavat kivenlohkareita kaivoksissa. Arkistokuva.
Sandvikin Turun tehtaalla valmistetaan isoja dumppereita, jotka kuljettavat kivenlohkareita kaivoksissa. Arkistokuva.

Kaivosteollisuuden koneita Turussa valmistava Sandvik uskoo myös hyvän vireen jatkuvan. Sandvikissä näkemys ei synny paikallisesta tilanteesta, vaan siihen vaikuttaa maailmanlaajuinen metallien hintojen nousu ja kaivosteollisuuden kipuaminen kuopasta. Metallien hintoja nostaa koko maailman talouskasvu ja tavaroiden valmistuksen lisääntyminen.

– Perustuen metallien hintakehitykseen ja yleisiin kaivosteollisuuden näkymiin, aktiivisuus on korkealla, tiivistää johtaja Riku Kesäläinen Sandvikistä.

Turun Osuuskaupassa tilannetta katsotaan kuluttajien näkökulmasta. Ostovoiman arvioidaan olevan nousussa.

– Varsinais-Suomessa tapahtuu tällä hetkellä laaja-alaisesti hyviä asioita. Sekä kunnallisella puolella, yrittäjillä että yksityisillä henkilöillä on selvästi aikaisempaa enemmän luottamusta talouden positiiviseen kehitykseen. Se näkyy alueellamme kulutuksen ja investointien kasvuna. Alueen kokonaistyöttömyys on laskussa ja ostovoima nousussa, kertoo marketkaupan toimialajohtaja Mikko Rauhanen.

Taloustaivaalla voi nähdä myös varjopilviä. Moni yritysjohtaja muistuttaa, että kaikki ei ole omissa tai paikallisissa käsissä.

– On mahdollista, että myönteinen jakso jatkuu ja varsinkin laivanrakennuksessa on selvää, että nykytilauskannan toteuttaminen jatkuu positiivisena monta vuotta. Muilla aloilla näkymät ovat positiiviset, mutta maailman taloutta voi heilauttaa joku globaali tapahtuma koska tahansa, muistuttaa toimitusjohtaja Patrik Rautaheimo Elomaticista.

Nordean Lounais-Suomen pääkonttorissa tilanne arvioidaan kokonaisuutena erittäin hyväksi, mutta mahdollinen korkotason nousu ja työvoimapula luovat varovaisuutta.

– Kuluttajien ja teollisuuden luottamus on vahvaa, työllisyystilanne hyvä tai erinomainen ja korkotaso on alhaalla. Vaikea nähdä suuria murheita. Korkotason nopea nousu voisi olla negatiivinen shokki. Osaavan työvoiman pula voi rajoittaa kasvua. Asuntotarjonta ei myöskään tahdo pysyä kysynnän perässä, arvioi Tero Seikkula Nordeasta. Seikkula vastaa pankin henkilöasiakkaista Lounais-Suomessa.

Kasvun pullonkaulaksi uhkaa nousta sopivan työvoiman löytäminen.

– Myönteinen suhdanne jatkuu, mikäli emme kompastu kasvun esteisiin, joista keskeisiä ovat osaavan työvoiman saaminen sekä alueen ja yritysten hyvä saavutettavuus, kuvailee toimitusjohtaja Kaisa Leiwo Turun kauppakamarista.

Lue lisää Varsinais-Suomen yritysjohtajien näkemyksiä Rekryexpo-lehdestä. Lehti ilmestyi Turun Sanomien mukana ti 10.4.2018.

"Nyt on tekemisen paikka. Tarvitaan nopeita päätöksiä asioihin ja tarvittaviin toimenpiteisiin on tartuttava pikaisesti."

Pekka Heikonen

Pemamek Oy

"Varsinais-Suomessa on menossa ns. jytky – Soinia lainatakseni."

Jukka Virtanen

Vahasilta Oy

Kysely

Bisnesväen näkemykset

Kymmenet Varsinais-Suomen yritysjohtajat ja talousvaikuttajat saivat sähköpostikyselyn maakunnan tilanteesta.

Kyselyssä pyydettiin arvioimaan positiivisen rakennemuutoksen (poren) kestoa ja miten se näkyy omassa yrityksessä tai yhteisössä.

Vastaajat arvioivat myös Varsinais-Suomen onnistumista poren hoidossa.

Lisäksi kysyttiin yrityksen rekrytointi- ja koulutustarpeesta.

Myös investointiajatukset ja infran rakentamisen tarpeet kartoitettiin.

Jutun vastaukset on koottu kyselyn vastauksista.

Maakunnan väellä on luottamus omaan talouteen

Jori Liimatainen

Talouskasvu näkyy Varsinais-Suomessa luottamuksena omaan talouteen.

Se tarkoittaa, että omaan elämään uskaltaa sijoittaa ja hankkia esimerkiksi uusi asunto. Alueen pankeissa onkin huomattu asuntorahoituksen kysynnän kasvu.

– Eniten positiivinen vire näkyy asuntorahoituksen kysynnän vahvana kasvuna, arvioi toimitusjohtaja Jussi Hakala Liedon Säästöpankista.

– Erityisen vilkasta asuntotuotanto ja asuntorahoitus on Turussa ja lähialueilla, vahvistaa aluejohtaja Tero Seikkula Nordea Lounais-Suomesta.

Varsinais-Suomessa ja nimenomaan Turussa rakennetaan kiivaasti uutta. Seikkulan mukaan muutamilla paikkakunnilla on kova kysyntä myös vuokra-asunnoista. Tällainen paikka on esimerkiksi Uusikaupunki.

Varsinais-Suomen asuntotuotannon kasvussa päästiin huimiin lukemiin viime vuonna. Vuoden lopussa työn alla oli 3 763 asuntoa. Niistä yli 2 700 oli kerrostaloasuntoja.

Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan tuotannossa oli 2 840 asuntoa. Vuodessa asuntotuotantoon oli tullut siis tuhannen asunnon lisäys.

Talonrakennusteollisuus ry:n tuoreimmat tilastot kertovat, että esimerkiksi rivitalojen lupamäärät ovat kääntyneet laskuun viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Kerrostaloissa luvat ja aloitukset olivat loppuvuonna samalla viivalla. Liike- ja toimistorakennuksille on haettu runsaasti lupia, mutta aloitusten määrä on vain lievässä nousussa.

Asuntorakentamisen kova tahti näkyy erityisesti Turussa ja sen ympäristökunnissa.

Talonrakennusteollisuus ry:n aluejohtaja Markku Leppälehdon mukaan uudisrakentaminen on vuoden 2015 pohjakosketuksen jälkeen noussut vuosien 2009–2011 tasolle. Vuoden 2007 huippuun on hänen mukaansa kuitenkin vielä matkaa.

– Nousua ovat tuoneet julkiset hankkeet ja erityisesti kerrostalorakentaminen. Liike- ja toimistorakentamisessa sekä teollisuus- ja varastorakentamisessa on myös havaittavissa hienoista elpymistä. Korjausrakentaminen on ollut jo pitkään hienoisessa kasvussa. Korjausrakentamisen osuus on noin puolet koko talonrakentamisesta, kertoo Leppälehto.

Lue myös

Kirjoita uusi viestiViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

!!!
Olis mennyt tämäkin "Jytky" viheltäen ohi jos vasemmisto olisi ollut vallassa! Yritykset olisi verotettu kuoliaaksi ja työvoiman palkkaaminen tehty mahdottomaksi! Omille olisi jaettu etuuksia niin paljon kuin ulkomailta lainaa olis herunut!
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: !!!
Olen jo ihan tottunut siihen, että "t.a." löytää missä tahansa ongelmassa syylliseksi vasemmiston. Uutta on, että ei edes ole mitään ongelmaa, ja silti vasemmisto on syyllinen kaikkeen...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: !!!
Niin t.a unohtuiko kenties viher sana vasemmiston edestä .Olisi kaikkien puolesta kohtuullista että syytetään aina myös vihreitä samalla kuin vasemmistoa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: !!!
"Olis mennyt tämäkin "Jytky" viheltäen ohi jos vasemmisto olisi ollut vallassa!"

Asiaa kuin asiaa ei pitäisi väkisin yrittää valjastaa poliittiseksi hyökkäysvälineeksi. Politiikkaa on tehtävä yhdessä erilaisista näkemyksistä huolimatta, ja se vaatii onnistuakseen kunnioittavaa ilmapiiriä sekä rehellistä ja rakentavaa puhetta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: !!!
Toivottavasti ei tule mätkyä, kuten persuille.
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Vast: !!!
Jos saksalainen kapitalisti lopettaa laivojen rakentamisen tai autojen tilaamisen niin missä ovat Turun vetovoimatekijät ja kasvu?
Lisää veroja lupaa ne, jotka ovat tätäkin kehitystä kaikin tavoin varastustanee.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kenen ansiota?
Tietysti työntekijöiden! Poliitikot ja muut lässyttäjät nyt hävetkää. Kunniankin ovat muiden tekemän työn hedelmistä jo ottamassa.
Kirjoita vastaus viestiinViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »