Korkeakoulujen yhteishaku alkaa huomenna – Turun ammattikorkeakoulussa lisää paikkoja tekniikan alalle

Jane Iltanen
Yhteishaku korkeakouluihin alkaa huomenna keskiviikkona. Kuvassa pääsykokeisiin lukijoita vuonna 2014.
Yhteishaku korkeakouluihin alkaa huomenna keskiviikkona. Kuvassa pääsykokeisiin lukijoita vuonna 2014.

Korkeakoulujen kaksi viikkoa kestävä yhteishaku alkaa huomenna keskiviikkona. Tänä keväänä uutta ovat lääketieteellisten alojen yhteisvalinta ja oikeustieteellisen alan yhteisvalinta.

Turun yliopiston Rauman lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkojen määrää kasvatetaan tällä hakukaudella 80:stä 120:een.

Turun yliopistossa on tarjolla yli 130 oppiainetta seitsemässä tiedekunnassa. Kevään yhteishaussa on 47 alempaan ja ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa hakukohdetta, joissa on yhteensä yli 2 000 aloituspaikkaa. Turunyliopistolla on lisäksi yhteishaussa 61 maisteritutkinnon hakukohdetta.

Lääketieteellisten alojen yhteishaussa ovat mukana Turun lisäksi Helsingin, Itä-Suomen, Oulun ja Tampereen yliopistot. Samalla valintakokeella voi hakea lääketieteen, hammaslääketieteen tai eläinlääketieteen hakukohteisiin.

Yhteisvalinnassa ovat ensimmäistä kertaa mukana kaikki suomenkielistä oikeustieteen koulutusta tarjoavat yliopistot. Korkeakoulujen yhteishaku toteutetaan valtakunnallisessa opintopolku.fi-järjestelmässä, jonka kautta hakija voi hakea kaikkiaan kuuteen eri hakukohteeseen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa.

Yliopistoissa on meneillään opiskelijavalintauudistus, jonka tavoitteena on vähentää tarpeettomia välivuosia ja aikaistaa korkeakouluopintojen aloitusta. Yksi osa uudistusta on ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavien osuuden kasvattaminen niin, että vuoteen 2020 mennessä todistuksen perusteella valitaan valtaosa uusista kandidaattivaiheen opiskelijoista.

Turun ammattikorkeakoulu on puolestaan lisännyt 162 tekniikan alan aloituspaikkaa amk-tutkintoon ja 20 aloituspaikkaa ylempään amk-tutkintoon. Kaikkiaan tarjolla on yhteishaussa 52 koulutusta, joista 31 johtaa amk-tutkintoon ja 11 ylempään amk-tutkintoon. Aloituspaikkoja on yhteensä 2 155.

Lisäksi parhaillaan on menossa haku Älykäs rakentaminen -muuntokoulutukseen, jossa voi laajentaa ja syventää tekniikan alan osaamista rakennusalan toimihenkilötehtäviin. Koulutus on tarkoitettu hakijoille, joilla on aiempi toisen alan insinööri (AMK) -tutkinto, opistoasteen insinööritutkinto, soveltuva teknikon tutkinto tai muu soveltuva koulutus sekä riittävä osaaminen. Myös tähän koulutukseen haku päättyy 28. maaliskuuta kello 15. Tämän koulutuksen opiskelu alkaa jo toukokuussa.

Tiedon korkeakoulujen opiskelupaikasta saa viimeistään 28. päivä kesäkuuta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.