Turkuun maatalouden suurapuraha – Kulttuurirahastolta 38,5 miljoonaa euroa tieteeseen ja taiteeseen

Jane Iltanen
Luonnonvarakeskus Luken Turun yksikkö sai 216 000 euron apurahan nurmirehun tuotannon tutkimiseen. Kuvituskuva.
Luonnonvarakeskus Luken Turun yksikkö sai 216 000 euron apurahan nurmirehun tuotannon tutkimiseen. Kuvituskuva.

Suomen Kulttuurirahasto jakaa helmikuussa 2018 keskusrahastosta apurahoja yhteensä 26 miljoonaa euroa eli miljoona euroa edellisvuotta enemmän. Lisäksi maakuntarahastot jakavat keväällä yhteensä 12,5 miljoonaa.

Tieteen suurimmat apurahat saa tänä vuonna maatalous. Luonnonvarakeskus Luken Turun yksikössä dosentti Kari Saikkonen, fil. tohtori Miia Kauppinen ja fil. tohtori Kalle Rainio saavat 216 000 euroa kestävää nurmikasvintuotantoa mikrobien avulla käsittelevään tutkimukseen.

Hankkeen päämääränä on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan turvata nurmirehun tuotanto Suomessa.

Kaikkiaan apurahoja myönnettiin 1 090 henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle. Hakemusten läpimenoprosentti oli tieteessä 14 prosenttia ja taiteessa 11 prosenttia. Läpimeno vaihtelee aloittain, esimerkiksi kuvataiteissa 5-8 prosentinvälillä. Hakemuksia tuli yhteensä 8 895.

Taiteen hakemusten määrä lisääntyi, mutta tieteen laski noin neljällä sadalla viime vuoteen verrattuna. Tieteessä apurahojen keskisuuruus oli 24 000 ja taiteessa 17 100 euroa.

Suurimman apurahan, 240 000 euroa, saa Globe Art Point ry uuden suomalaisen taiteen ja kulttuurin elävän laboratorion ja tietopankin perustamiseen. Globe Art Point ry on Suomessa asuvien ja työskentelevien ulkomaisten taiteilijoiden yhdistys, jonka toiminnanjohtaja Tomi Purovaara vastaa vuosina 2018–2020 toteutuvan hankkeen suunnittelusta ja johtamisesta.

Lastenkirjainstituutille myönnettiin 190 000 euroa Lastenkirjat esiin! -hankkeen edistämiseen. Poliittisen valokuvan festivaali Helsingissä sai 90 000 euroa tapahtuman järjestämiseen vuosina 2019 ja 2021.

Taidetta hoitolaitoksiin -apurahaa haki 238 hakijaa. Apurahan sai 31 hakijaa, yhteissummaltaan 412 500 euroa.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.