Turkuun avataan jättimäinen tutkimusravintola – ruokailua analysoidaan aidossa ympäristössä

Tutkijat voivat seurata lounastajien ruokavalintoja, yritykset saavat testata tuotteitaan.

Turun yliopisto
Havainnekuvassa Kupittaan kampukselle rakentuva tutkimusravintola.
Havainnekuvassa Kupittaan kampukselle rakentuva tutkimusravintola.

Tarja Repo

Suomalaisten lounasvalinnoista ja -kokemuksista saadaan kosolti uutta tietoa, kun Turkuun avataan maailmanlaajuisestikin harvinainen tutkimusravintola. Akateemisen elintarviketutkimuksen lisäksi yritykset voivat testata siellä tuotteitaan ja asiakkaat saavat tietoa lounaansa ravintosisällöstä.

– Tutkijoita kiinnostaa esimerkiksi se, miten vaikutetaan terveellisempiin ruokavalintoihin ja hävikin vähentämiseen. Ravintolassa voidaan tutkia myös pitempiaikaisia muutoksia, kuten uusien ruokatrendien jalkautumista tai annosmäärien muuttumista, kuvailee kehityspäällikkö Mari Norrdal Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Hän kuvailee ravintolaa merkittäväksi tutkimusympäristöksi koko suomalaiselle ruokatutkimukselle.

– Ruokaelämyskeskus tarjoaa oikean ympäristön, missä ihmiset käyvät päivittäin syömässä lounasta ja tekevät aitoja valintoja.

Jättimäinen 1 500 hengen ravintola avataan ensi syksynä Medisiina D -uudisrakennuksessa Turun Kupittaan kampuksella. Vauhdilla nousevaan taloon tulee yliopiston, sairaanhoitopiirin ja ammattikorkeakoulun tiloja.

Ruokaelämyskeskuksen suunnittelussa ovat olleet mukana Turun ja Vaasan yliopistot, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä yritykset. Talon rakennuttaa Suomen Yliopistokiinteistöt.

Ravintolaan ja sen oheen tulevaan myyntipisteeseen odotetaan asiakkaita alueen oppilaitoksista ja työpaikoilta. Vapaaehtoiset liittyvät tutkimusyhteisöön, jonka valintoja ja käyttäytymistä seurataan erilaisten havainnointiteknologioiden avulla.

– Esimerkiksi ruokalinjasto tunnistaa, paljonko kuluttaja on valinnut vaikkapa perunaa, jauhelihaa sekä salaattia, mikä on lounaan ravintosisältö ja kuinka paljon tulee hävikkiä. Ruokailija saa myös itse tiedot käyttöönsä.

Norrdalin mukaan muutakin palkitsemista ruokailijoille voi olla luvassa, mutta tästä vasta keskustellaan.

Erillisessä ravintolasalissa mitataan aistiärsykkeiden kuten valojen, värien, tuoksujen ja äänimaailman vaikutusta ruokakokemukseen. Myös asiakkaiden tunnetiloja yritetään määrittää esimerkiksi kasvojenlukuteknologialla. Asiakkailta voidaan kysyä kommentteja ruuasta mobiilisovelluksen avulla.

Ravintolassa voi toki käydä syömässä myös ilman tutkimuksiin osallistumista.

Ravintola tarjoaa yrityksille tilaisuuden testata ravintolassa uusia ruokia, konsepteja ja palvelumalleja. Esimerkiksi teknologiayritykset voivat kokeilla digitaalisia palveluja, jotka liittyvät ruokaan ja terveyteen. Testaus on yrityksille osin maksullista.

– Yritykset hyötyvät siitä, että testaus tapahtuu aidossa ympäristössä ja ravintolassa käy monenlaisia asiakasryhmiä, summaa konseptipäällikkö Pirita Pohjanne Sodexosta, joka valittiin kilpailuttamisen tuloksena pyörittämään ravintolaa.

Hankkeessa Sodexo voi myös itse kehittää liiketoimintaansa. Ravintola antaa yritykselle tilaisuuden oppia uutta asiakkaiden valinnoista ja käyttäytymisestä, parantaa palvelua ja optimoida toimintaansa.

– Saamme esimerkiksi tietoa siitä, miten asiakasvirrat voidaan ohjata mahdollisimman sujuviksi. Odotamme myös, että pääsemme pilotoimaan uusia teknologioita kuten älykassoja ja tehokkaita palautekanavia.

Noin 80 maassa toimiva Sodexo saattaa hyödyntää tietoja myös muissa ravintoloissaan.

Fakta

Ruokailusta saadaan ensi käden tietoa

Turkuun tuleva lounasravintola tarjoaa paikan kokeilevalle tutkimukselle.

Yliopistot ja tutkimuslaitokset saavat monipuolisesti tietoa ihmisten ruokavalinnoista ja -kokemuksista.

Kaikki suomalaiset tutkimuslaitokset voivat hyödyntää ravintolaa.

Elintarviketeollisuus voi testata aidoissa valintatilanteissa tuotteitaan ja palvelukonseptejaan, koemarkkinoida ja tehdä tuotekehitystä.

Teknologia-alan yritykset voivat testata esimerkiksi biometriikan laitteita, terveyteen liittyviä mobiilisovelluksia, älyhuonekaluja tai vaikka palvelurobotteja.

Ravintolaa voivat hyödyntää myös esimerkiksi tukku- ja vähittäiskauppa ja pakkausteollisuus.

Testaaminen on yrityksille osin maksullista.

Ravintolahankkeen takana ovat Turun ja Vaasan yliopistot, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä joukko yrityksiä.

Kupittaan Science Park -kampukselle ensi syksynä avattava lounaspaikka tavoittaa päivittäin noin 1 500 ruokailijaa.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vastaa
Tim
Voi ei - Sodexo
Miten voidaan noin hyvään projektiin valita yritys, joka ei välitä pätkääkään niistä asioista jotka ovat tärkeitä koko projektissa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kokki Kakkonen
Vast: Voi ei - Sodexo
Sodexon tarjonta on jo pitkään ollut hyvää ja kilpailukykyistä. Luonnollisesti Sodexon väki on kiinnostunutta tämänkaltaisesta tutkimuksesta, koska yhtiö pyrkii eteenpäin eikä taaksepäin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Verrokki
Vast: Voi ei - Sodexo
Kokki Kakkosella taitaa olla omat jauhot tässä taikinassa. Viimeisen puolentoistavuoden aikana olen ruokaillut useasti kolmessa Sodexon hoitamassa ruokalassa, jotka ovat siirtyneet tänä aikana toisille toimijoille. Sen enempää arvostelematta, missään näissä paikassa ei ole menty huonompaan suuntaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Anma
Onko kilpailutettu ja valtio tietty tukee
Sodexo , Amica - nehän siellä ovat. Entä nyt tulevaisuudessa?

Minäkin tiedän että hyvin pieni lautanen ei lisää ruoan kulutusta ja liikalihavuutta.

Tiedän että opiskelijat syövät mieluummin pitsaa ja kebabia ja hampurilaisia ja juovat energiajuomia eivätkä suosi vihanneksia. Kodista tulee ruokailutottumukset.

Ei tämä hyödytä tavista paitsi jos tämä tutkimuslaitos kestää 100 vuotta. Mutta virtuaalilasit päässähän ei tule näläntunnetta.

Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Kapu
Eipä taida tulla oikeita tuloksi
Lounastarjoilun suuri ongelma on juuri linjasto, josta otetaan isoja annoksia (rekkakuski) tai pieniä annoksia (keskiluokka). Hinta on sama eli vähän syövä sponsoroi ahmatteja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
suomalaiset syövät
Vast: Eipä taida tulla oikeita tuloksi
Ihan sama, mitä tutkitaan, kunhan jotain tutkitaan, jos siihen on saatu apurahoja, tukirahoja ym...
Minä haluan syödä ruokani rauhassa, ilman mobiilisovelluksia, kameroita, hälyjä, kirkasvaloja, punnituksia, ärsykkeitä ja tuoksuja, joten paikka ei sovellu minulle.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
olli
Kuka keksii eniten
Hallituspuolueiden Suomen tuhoamisessa on oikein kilpailu, kuka keksii hullunpia tapoja Suomalaisten verorahojen tuhoamisessa,tässä yksi lisää.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Jani Vahala
Tekijän nimi oikein
Kukakohan Yliopistolla tekee noin hienoja näkymäkuvia? TS:lla aika usein näkymäkuvien tekijät puuttuvat lähdetiedoista. Valokuvaajat mainitaan paremmin. Tekijänoikeuksia pitää valvoa vähän paremmin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »