Turkulainen Faron keräsi 11 miljoonaa euroa keuhkolääkkeen kaupallistamiseen

Lennart Holmberg
Toimitusjohtaja Markku Jalkanen arvioi, että yhtiön mahdollisuudet Yhdysvaltojen markkinoilla ovat parantuneet.
Toimitusjohtaja Markku Jalkanen arvioi, että yhtiön mahdollisuudet Yhdysvaltojen markkinoilla ovat parantuneet.

Jenni Honkanen

Turkulainen lääkekehittäjä Faron Pharmaceuticals on kerännyt reilut 11 miljoonaa euroa kehittämänsä Traumakinen varhaisen vaiheen kaupallistamiseen. Lääke on tarkoitettu vakavien keuhkovaurioiden hoitoon.

Kerättyjä varoja käytetään myös Clevegenin kehittämiseen. Syöpälääkettä on tarkoitus laajentaa neljään eri syöpätyyppiin.

Yhtiö keräsi varat laskemalla liikkeelle yhteensä 1,25 miljoonaa uutta osaketta, jotka suunnattiin rajatulle sijoittajajoukolle. Osakkeet on merkitty kaupparekisteriin 11. lokakuuta mennessä.

Faronin toimitusjohtaja Markku Jalkanen arvioi tiedotteessa, että Traumakinen kaupallistamismahdollisuus on parantunut huomattavasti, kun USA:n terveysvirasto FDA antoi syyskuussa suosituksen, jonka mukaan yhtiön ei tarvitse tehdä kliinisiä tutkimuksia Yhdysvalloissa, vaan Euroopassa ja Japanissa tehdyt faasi III:n eli kolmannen vaiheen tutkimukset riittävät.

Kolmannessa vaiheessa lääkettä tutkitaan laajoilla potilasjoukoilla.

– Nyt suoritetulla rahoituskierroksella edistämme kaupallistamisen alkuvaihetta, millä voimme turvata myös nopean siirtymisen markkinoille myyntiluvan saamisen jälkeen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, Jalkanen sanoo.

Yhtiön tavoitteena on lisäksi viedä syöpälääke Clevegen laajennettuun faasi I/II:een ensi vuoden aikana neljässä eri syöpätyypissä (maksa, haima, munasarja ja melanooma). Ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa lääkettä testataan terveillä vapaaehtoisilla ja potilailla.

Faron järjesti edellisen rahoituskierroksen alkuvuodesta. Se laski tuolloin liikkeelle 1,4 miljoonaa uutta osaketta ja keräsi niillä kuusi miljoonaa euroa.

Fakta

Turkulainen Faron kehittää kahta lääkettä

Kliinisen vaiheen biolääketieteellinen yritys, joka kehittää hoitoja merkittäviin, vielä hoitamattomiin sairauksiin. Faronin lääkekehitysohjelmat keskittyvät akuutteihin elinvammoihin, syövän immunoterapiaan sekä verisuonitulehduksiin.

Faronin kärkihanke Traumakine on kehitetty akuutin keuhkovamman eli ARDS:n (Acute Respiratory Distress Syndrome) hoitoon.

Yhtiö kehittää myös Clevegeniä, jota voidaan käyttää yksinään tai osana eräitä syövän yhdistelmähoitoja.

Turkulaisyritys listautui Lontoon pörssin AIM-markkinapaikalle vuonna 2015.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.