Turun veriteot

Turun iskun pääepäilty myöntää puukotukset

Pääepäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terrorimurhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Olli-Pekka Paajanen, Mari Areva

Turun puukotusten pääepäilty myöntää puukotukset, hänen asianajajansa Kaarle Gummerus ja poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs kertovat. Gummerus sanoo, että toistaiseksi puolustus ei ota kantaa rikosnimikkeisiin, mutta myöntää henkirikokset.

Jussi Orell
Pääepäiltyä kuullaan videoyhteyden kautta. Sairaalasängyn vieressä epäillyn asianajaja Kaarle Gummerus.
Pääepäiltyä kuullaan videoyhteyden kautta. Sairaalasängyn vieressä epäillyn asianajaja Kaarle Gummerus.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi marokkolaisen Abderrahman Mechkahin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta yrityksestä.

Gummeruksen mukaan toistaiseksi on myös epäselvää, täyttyvätkö terrorisminimikkeet.

– Oikeuskäytäntöä on asiasta vielä hyvin vähän. Vangitsemisistunnossa asiaa ei perusteltu siten, että terrorismirikoksen tunnusmerkistö puolustuksen näkemyksen mukaan täyttyisi, Gummerus sanoo.

Tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo, että epäilty ei ole puhunut tekojen motiivista. Poliisi ei ota vielä kantaa epäiltyjen tekojen suunnitelmallisuuteen.

– Epäilty on myöntänyt aiheuttaneensa kuolemantapaukset ja puukoniskut.

Poliisi selvittää edelleen sitä, onko epäilty toiminut yksin vai onko häneen vaikutettu tai tekoa tuettu. Poliisi selvittää myös sitä, ovatko epäillyn ilmoittamat nimi ja ikä oikeat. Poliisi kertoo, että tekijän käyttämät kaksi teräasetta ovat poliisin hallussa.

Syyte teoista on nostettava ensi helmikuuhun mennessä.

Puukotukset tapahtuivat perjantaina Turun keskustassa.

Jussi Orell
Muhammad Bakier vangitsemisoikeudenkäynnissä vierellään tulkki ja asianajaja.
Muhammad Bakier vangitsemisoikeudenkäynnissä vierellään tulkki ja asianajaja.

Tänään käsitellään pääepäillyn lisäksi neljän muun vangitsemista. Toistaiseksi STT on saanut tiedon kolmen muun epäillyn vangitsemisvaatimuksesta. Myös 18-vuotiasta Mohamed Bakieria vaaditaan vangittavaksi samoilla rikosnimikkeillä kuin pääepäiltyä. Hän kiistää asianajajansa mukaan osallisuutensa tekoon.

Kahta muuta, 18-vuotiasta Ilyas Berrouhia ja 28-vuotiasta Abdederrazak Essarioulia, vaaditaan vangittavaksi samoilla nimikkeillä, mutta syytä epäillä -perusteella.

Todennäköisin syin -nimike tarkoittaa, että poliisi arvioi epäilyn olevan todennäköisemmin oikea kuin väärä. Syytä epäillä -nimike tarkoittaa, että rikosepäily näyttää vakuuttavalta, mutta asioista tarvitaan lisää näyttöä.

Viidennen, 24-vuotiaan miehen vangitsemisvaatimuksen nimikkeistä ei ollut vielä alkuiltapäivästä tietoa. Häntä epäillään poliisin aiemman kertoman mukaan osallisuudesta tekoihin.

Kaikki neljä pääepäiltyä lukuun ottamatta ovat poliisin mukaan kiistäneet osallisuutensa.

Lisäksi juttuun epäillään liittyvän poliisin mukaan kuudeskin mies, joka on etsintäkuulutettu. Poliisin mukaan kuudennen epäillyn kiinni saamiseksi tehdään kansainvälistä yhteistyötä.

STT kertoo poikkeuksellisesti rikoksesta epäiltyjen nimet rikosepäilyn poikkeuksellisen luonteen vuoksi.

Timo Jakonen
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs Turun oikeustalolla.
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs Turun oikeustalolla.

Marokon ei tarvitse ottaa vastaan Suomessa vankeuteen tuomittuja kansalaisiaan

Katri Keskitalo

Jos Turun perjantaisista puukotuksista epäillyt marokkolaismiehet tuomitaan vankeusrangaistuksiin, on heidät mahdollista siirtää suorittamaan rangaistuksensa kotivaltiossaan. Oikeusministeriön hallitusneuvos Juhani Korhosen mukaan siirto kuitenkin riippuu Marokon viranomaisten suostumuksesta.

– Meidän kansallisen lakimme mukaan voisimme toteuttaa siirron, mutta jää täysin Marokon viranomaisten kanssa neuvoteltavaksi, suostuvatko he siihen ja millä edellytyksillä he suostuisivat siihen.

Marokko voisi siis kieltäytyä ottamasta tuomittuja vastaan. Tämä johtuu siitä, ettei Suomen ja Marokon välillä ole minkäänlaista siirtosopimusta.

Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden piirissä siirto hoituu tuomittujen siirtämistä koskevan yleissopimuksen ja siihen liittyvän lisäpöytäkirjan nojalla. Yleissopimuksen ja sen lisäpöytäkirjan mukaan vankeusrangaistukseen tuomittu henkilö voidaan siirtää kotivaltioonsa joko hänen suostumuksellaan tai ilman sitä. Marokko ei ole liittynyt sopimukseen eikä ole täten velvollinen myöskään noudattamaan sitä.

Karkotuskäytännöt pohdinnassa

Ilman suostumusta tehty ulkomaalaisen tuomitun siirto edellyttää sitä, että henkilö on määrätty karkotettavaksi Suomesta. Karkotus pannaan käytäntöön vasta, kun tuomio on suoritettu. Toisinaan tuomittu voidaan kuitenkin siirtää kotimaahansa jo aikaisemmin.

– Kun on selvää, ettei henkilö voi enää tuomion suorittamisen jälkeen jäädä Suomeen, on sovittu, että hänet voidaan vastoin tahtoaan siirtää jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kotivaltioonsa siellä tapahtuvaa yhteiskuntaan sopeuttamista varten, kertoo Korhonen.

Valtioneuvostossa on pohdittu heinäkuun alusta lähtien, mitä ongelmia liittyy rikoksiin syyllistyneiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamiseen. Asiaa koskevassa hankkeessa pohditaan, onko viranomaiskäytäntöjä ja niitä koskevia ohjeistuksia tarpeen muuttaa. Mikäli on, tarvittavat säädösmuutosehdotukset valmistellaan ja annetaan eduskunnalle viimeistään keväällä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.