PS:n jako vei eduskunta-avustaja Junnilan isännät eri leireihin
Perussuomalaisten valtuustoryhmää Naantalissa johtava Vilhelm Junnila on joutumassa siviilityössään kiperään tilanteeseen. Hän on toiminut sekä halla-aholaisen Juho Eerolan että soinilaisen Simon Elon eduskunta-avustajana. Kahta herraa on uudessa tilanteessa vaikea palvella.
– Sitä en kommentoi mitenkään, Junnila napauttaa.
Viitteitä tulevasta saanee julkilausumasta, jonka Junnila lähetti tiistaina iltapäivällä omissa nimisään. Sen mukaan soinilaisloikkarit olivat kiinnostuneempia henkilökohtaisesta hillotolpastaan kuin äänestäjien tahdosta.
– Kenttäväki seisoo puolueen takana eikä hyväksy seteliselkärankaisten petturuutta, Junnila jyrisee.
Hän ilmoittaa pettyneensä erityisesti eduskunnan puhemieheen Maria Lohelaan. Tämä oli aikanaan oli yksi halla-aholaisten ns. nuivaa maahanmuuttopolitiikkaa ajavan manifestin 13 allekirjoittajasta.
Valtakunnallinen skisma on aiheuttamassa repeämän myös Perussuomalaisten Turun valtuustoryhmässä. Sen kansanedustajajäsenistä Ville Tavio on ilmoittanut pysyvänsä puolueessa ja Maria Lohela lähtevänsä ainakin eduskuntaryhmästä. Puolueen nykyjohdon mukaan se tarkoittaa automaattisesti myös luopumista puolueen jäsenyydestä, mikä enteilee erottamisia luottamustehtävistä.
Epäselvää on, saako Lohela Turussa seuraa. Sampo Terhoa puoluekokouksessa kannattanut Pirjo Niinivirta kertoo toistaiseksi vasta tarkkailevansa tilannetta.
– Katsellaan nyt ainakin vähän aikaa, toteaa työpaikaltaan tavoitettu hammaslääkäri.
Potilaiden kanssa päivänsä viettänyt Niinivirta kertoo olevansa koko valtakunnan tilanteesta vasta radion tietojen varassa.
Puolueloikkausten moniottelijana aiemmin tunnettu konkarivaltuutettu Mikael Miikkola ei ole ainakaan lähdössä mihinkään.
– Sodassa kun luodit viuhuvat, pitää istahtaa alas ja pitää pää kylmänä, hän kuvaa.
Miikkolan tulkinnan mukaan hän edustaa turkulaisia äänestäjiä, eikä tilanne siinä suhteessa ole muuttunut miksikään. Hän pitää uusimpia valtakunnan liikkeitäkin turhana hätiköintinä.
Jaana Auvista ei ole toistaiseksi tavoitettu kertomaan aikeistaan. Viime kauden valtuutettu ja nykyinen varavaltuutettu Pirjo Lampi aikoo seurata tilanteen kehitystä ja tehdä ratkaisunsa huolellisen harkinnan jälkeen.
– En yleensäkään tee mitään kovin äkkipikaisesti, hän sanoo.
– On kulunut vasta kaksi päivää siitä, kun palasimme puoluekokouksesta.
Lampi ei paljasta, ketä siellä äänesti, mutta tulee antaneeksi pienen vihjeen.
– Jos varapuheenjohtajat olisi valittu ennen puheenjohtajaa, olisin tehnyt toisin.
Perussuomalaisten Kaarinan valtuustoryhmän puheenjohtajaa Janne Asoa ei ole tavoitettu. Hän on tiettävästi ilmoittanut puolueen sisäisessä keskusteluryhmässä miettivänsä tilannetta muutaman päivän ennen kuin kommentoi sitä. Kaarinan valtuustoryhmän ja paikallisjärjestön on määrä puida puolueen tilaa ja jatkotoimia myös yhdessä, mutta päivää ei ole lyöty lukkoon.
Keskustan riveistä perussuomalaisiin 2011 siirtynyt Aso ilmoitti jo ennen eduskuntaryhmän kahtiajakoa, ettei ole käytettävissä enää PS:n piirin puheenjohtajaksi. Syyksi hän ilmoitti Jussi Halla-Ahon ja uusien varapuheenjohtajien valinnan.
Naantalissa uuden johdon taakse ilmoittautuu Junnilan tavoin Juha Eura.