Universumin tarina päivitetään pelilliseksi

Turun yliopiston Aikavaellus-reitin uusien interaktiivisten rastien toivotaan houkuttelevan lisäkävijöitä.

Riitta Salmi
Suvi Virtanen, Anni Kauko ja Kirsi Lehto urakoivat torstaina Aikavaelluksen jokaiseen laattaan QR-koodit. Ensimmäisenä vuorossa olivat Yliopistonmäen laatat. Ensi viikon aikana myös Skanssin lähettyvillä olevia opasteita päivitetään.
Suvi Virtanen, Anni Kauko ja Kirsi Lehto urakoivat torstaina Aikavaelluksen jokaiseen laattaan QR-koodit. Ensimmäisenä vuorossa olivat Yliopistonmäen laatat. Ensi viikon aikana myös Skanssin lähettyvillä olevia opasteita päivitetään.

Hanne Yli-Parkas

Turun Sanomat

Maailmankaikkeuden syntyä kuvaava Aikavaellus-reitti päivitetään parhaillaan. Turun yliopiston suunnittelema ja toteuttama Aikavaellus valmistui jo vuonna 2011, mutta nyt Tuorlan observatoriolta yliopistolle kulkeva reitti saa lisämateriaalia kylkeensä.

– Olemme nyt vuoden aikana tehneet ison päivityksen reitin nettisivuille. Tänään laitamme reitin opaslaattoihin QR-koodit, ja lähipäivinä toteutamme laattojen isomman puhdistuksen. Laatat eivät ole säilyneet kovin hyvin, joten toivottavasti ne saadaan nyt kuntoon, kertoi Aikavaellus ry:n puheenjohtaja ja Turun yliopiston dosentti Kirsi Lehto.

Reitin varrella kulkijalle kerrotaan, miten universumi sai alkunsa, miten planeetat muodostuivat, ja miten ihminen lopulta ilmaantui maapallolle. Noin 13,7 kilometrin mittainen reitti on suhteutettu universumin 13,7 miljardin vuoden ikään. Toisin sanoen esimerkiksi opastelaatta tähtien synnystä on kohdistettu matkan varrella kilometreissä samaan kohtaan universumin aikajanalle.

Vaikka reitti on ollut turkulaisten kuljettavana jo kuutisen vuotta, vain harva kaupunkilainen tuntuu tietävän Aikavaelluksesta. Lehto toivookin, että uudet QR-koodit ja lisämateriaalit houkuttelisivat kävijöitä reitille.

Erityisesti uusia kävijöitä toivotaan kouluista. Lehdon mukaan Aikavaelluksesta on koottu kouluille opetusmateriaalia digitaalisessa muodossa, ja reittiä käydään esittelemässä myös oppilaitoksissa.

– Meillä on tämä suuruudenhullu ajatus, että reittiä saataisiin enemmän pelilliseksi ja vuorovaikutteiseksi opetuskokonaisuudeksi. Tälle keväälle emme vielä ehtineet kaikkea toteuttaa, mutta toivomme, että myöhemmin saisimme järjestettyä erilaisia taidepajoja ja live-roolipelejä, Lehto kertoo.

Fakta

Kilometri per
miljardi vuotta

Aikavaellus kulkee maastossa ja kaupunkialueella Kaarinasta Turkuun.

Reitti on kaikkiaan 13,7 kilometriä, mutta sen voi kulkea myös lyhyemmissä etapeissa.

Esimerkiksi Turun keskusta-alue kattaa maapallon kehityshistorian viimeiset 1 800 miljoonaa vuotta.

Reitin kartan voi ladata Aikavaellus ry:n sivuilta.

Yhdistykseltä voi tilata myös opastettuja vaelluksia.

Vaellusreitin toteuttamiseen osallistui noin kymmenen tutkijaa ja opettajaa Turun yliopistosta ja Åbo Akademista.

Hanketta ovat rahoittaneet Tieteen tiedotus ry, Varsinais-Suomen liitto, Turku 2011 säätiö, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, K.H. Renlundin säätiö ja Suomen kulttuurirahasto.

Juttua päivitetty 25.4.2017: lisätty yksi rahoittajista.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.