Jätteistä etsitään antibiootteja

Suomalaistutkijat etsivät lääkkeitä superbakteereja vastaan. Uusia antibiootteja yritetään löytää jätevedestä ja kompostoidusta jätteestä.

Timo Jakonen
Åbo Akademin laboratoriossa tutkija Jawad Sarfraz ja professori Jouko Peltonen tulostavat paperisia sensoreita.
Åbo Akademin laboratoriossa tutkija Jawad Sarfraz ja professori Jouko Peltonen tulostavat paperisia sensoreita.

Anna Kuusela

Suomalaistutkijat Helsingin yliopistosta ja Åbo Akademista sekä Lahdesta yrittävät löytää uusia antibiootteja jätteiden joukosta.

Entistä tehokkaampia antibiootteja tarvitaan kipeästi, sillä vaarallisimpiin superbakteereihin eivät pure enää mitkään lääkkeet.

Tutkijoiden tarkoitus on tutkia mikrobeja, joita kasvaa jätevedessä ja teollisesti kompostoidussa jätteessä.

– Ei ole hoksattu, että tällaisista ekosysteemeistä voisi etsiä uusia, antibioottisesti vaikuttavia aineita, professori Jari Yli-Kauhaluoma Helsingin yliopistosta sanoo.

Yli-Kauhaluoma uskoo, että uusia antibioottisesti vaikuttavia aineita löytyy. Hän myöntää, että lääkekehitys veisi kuitenkin 10–15 vuotta ja tulisi kalliiksi.

– Voimme joka tapauksessa tuoda uusia ideoita antibioottien kehittämiseen.

Suomalaistutkijat keskittyvät erityisesti sairaalabakteeri MRSA:han ja Pseudomonas-bakteeriin. Ne muodostavat biofilmejä eli bakteerilimaa, jonka tuhoaminen antibiooteilla on erityisen vaikeaa.

WHO julkaisi vastikään listan 12 superbakteerista, joita vastaan tarvitaan uusia lääkkeitä.

Åbo Akademin professori Jouko Peltonen huomauttaa, että viimeisten 30 vuoden aikana markkinoille on tullut vain kaksi uutta antibioottiryhmää.

Lue tästä, miten superbakteereja vastaan etsitään uusia aseita. (TS+)

Lue koko juttu Turun Sanomista tai näköislehdestä.