Koira puri naapuria ja tämän koiraa – omistajalle sakot ja 1 500 euron lasku

Naapurin emäntää ja tämän koiraa Nousiaisissa viime vuonna purreen koiran omistajalle on määrätty Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 30 päiväsakkoa eli 810 euroa maksettavaa kahdesta järjestysrikkomuksesta.

Erilaisia vahingonkorvauksia 22-vuotiaan naisen maksettavaksi kertyi lähes 1 500 euron edestä. Tästä 955 euroa oli taloudellisesta menetyksestä, joka aiheutui purruksi joutuneen asianomistajan koiran jouduttua sairaslomalle. Koiraa oli käytetty koulutuskoirana.

Käräjäoikeus hylkäsi asianomistajan vaatimuksen purijakoiran lopettamisesta, koska se katsoi koiran omistajan järjestäneen koiran vartioinnin ja valvonnan asianmukaisesti tutkittavina olleiden tapahtumien jälkeen. Omistaja oli myös pystyttänyt koira-aitauksen pihaansa ja vaihtanut taloonsa lukot. Vastaaja toi oikeuteen erään tuttunsa, joka kertoi, että purijakoira suhtautui sopuisasti hänen bokseriinsa.

Suurikokoinen Dogo argentino-rotuinen argentiinandoggi ei ensimmäisen tapahtuman aikana marraskuussa 2011 ollut kytkettynä taajamassa ja se kävi asianomistajan koiran kimppuun purren tätä niskaan ja korvaan. Toisella kertaa joulukuussa koira karkasi vastaajan kotoa ja pihalta naapurin taloon ja hyökkäsi siellä omistajan koiran kimppuun, purren sitä huuleen ja etutassuun. Koira puri myös apuun rynnännyttä asianomistajaa käteen.

Vahvarakenteista Dogo argentinoa on maailmalla käytetty etenkin metsästys-ja taistelukoirana. Se on luonteeltaan arvaamaton ja agressiivinen ainakin toisia koiria kohtaan. Rotu on kielletty joissakin maissa raatelutapausten takia.

TS