Paikalliset

Hääpukusuunnittelija toteuttaa unelmia

Marttiina Sairanen
– Tulevalle kesälle on tulossa tyllihelmoja, pitkiä hihoja ja läpikuultavia yläosia. Moni on toivonut myös todella alas tulevaa pääntietä, mikä on rohkeiden morsianten juttu, toteaa Saara Toivanen.
– Tulevalle kesälle on tulossa tyllihelmoja, pitkiä hihoja ja läpikuultavia yläosia. Moni on toivonut myös todella alas tulevaa pääntietä, mikä on rohkeiden morsianten juttu, toteaa Saara Toivanen.

Mallikansion kannessa nainen poseeraa pitkässä valkoisessa hääpuvussa, jossa on kevyt, leveä helma, läpikuultava pitsinen yläosa sekä avonainen pääntie. Turkulaisen hää- ja juhlapukuompelimo Pukunin Saara Toivasen suunnittelema mallipuku on herättänyt ihastusta tämän vuoden morsiamissa. Moneen tilauspukuun onkin haettu elementtejä kansion mallipuvusta.

– Tulevalle kesälle on tulossa tyllihelmoja, pitkiä hihoja ja läpikuultavia yläosia. Moni on toivonut myös todella alas tulevaa pääntietä, mikä on rohkeiden morsianten juttu. Sävyt ovat valkoisia tai vaaleita. Päällimmäiset kerrokset voivat olla esimerkiksi luonnonvalkoisia ja alla jotain muuta sävyä, joka nostaa pitsit ja tyllikerrokset esiin.

Toivanen perusti oman hää- ja juhlapukuompelimo Pukunin Turkuun kuusi vuotta sitten. Hän suunnittelee ja valmistaa vuodessa noin 40 mittatilauspukua. Hääpukujen lisäksi Toivanen loihtii iltapukuja linnan juhlien vieraille. Kiirettä pitää myös tänä vuonna, sillä kalenteri on jo lähes täynnä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Koko ajan vähemmän ja vähemmän ehdin toteuttaa mallipukuja ja omia kuvauksia. Touko- ja syyskuu ovat kiireisimpiä kuukausia. Moni siirtää nykyään häät kesäkuukausilta syksyyn.

Toivaselta tilataan sellaista, mitä hääpukuliikkeistä ei löydy. Moni ottaa yhteyttä nähtyään Toivasen toteuttaman puvun ystävänsä yllä.

– Tyylini on yksinkertainen. Puvut ovat luonnollisia, kevyitä ja liikkuvia. Teen harvoin olkaimettomia pukuja vaan useimmissa on olkaimet tai hihat. Puvuissani ei yleensä ole blingiä eikä paljon yksityiskohtia vaan esimerkiksi pitsi on se juttu.

Marttiina Sairanen

Toivasen omista häistä tulee tänä keväänä kuluneeksi kuusitoista vuotta. Suunnittelija pukeutui talvihäihin hihalliseen vuokrapukuun.

"Opiskelijabudjetilla vuokrasimme puvut, sisko laittoi hiukseni, tein itse huntuni, kimppuni ja takkini. Opiskelin vasta vaatetusta enkä uskaltanut tehdä itse pukuani. Se onkin vähän harmittanut jälkeenpäin.

"Tulevalle kesälle on tulossa tyllihelmoja, pitkiä hihoja ja läpikuultavia yläosia."

Olin suunnitellut häitä jo muutaman vuoden, vaikka hääpäivästä ei oltu varsinaisesti puhuttu. Kun päivä sitten päätettiin, aikaa olikin vain kolme kuukautta, sillä emme halunneet odottaa seuraavaan talveen. Kaikki häihin liittyvä suunnittelu ja puuhailu on jaksanut kiinnostaa siitä asti. Puvut, kampaukset, kattaukset... kaikki vain on niin ihanaa. En kyllästy häihin ikinä!”

Näin Toivanen kirjoitti blogissaan kymmenenvuotishääpäivänsä kynnyksellä. Sama tunne ja rakkaus pukuihin on säilynyt. Toivanen kokeekin elävänsä unelmaansa. Asiakkaita on niin paljon, että hän pystyy valitsemaan ne, joille pääsee tekemään oman tyylin mukaisia pukuja.

– Pukujani on ollut esillä myös todella isoissa ulkomaisissa blogeissa, joilla on Facebookissa yhteensä yli miljoona tykkääjää ja Instagramissa vielä enemmän, Toivanen iloitsee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

{{l6422}}

Viime kuukausina Toivanen on päässyt toteuttamaan toista pitkäaikaista haavettaan, kun hän on suunnitellut ja toteuttanut esiintymisasuja Britannian X Factorissa toiseksi sijoittuneelle Saara Aallolle. Parhaillaan työn alla on useampi vaate, joista Toivanen ei kuitenkaan vielä voi paljastaa enempää.

– Sen verran voin sanoa, että luvassa on värikkäitä asuja. Olen tehnyt niin paljon valkoisia hääpukuja, että vastapainoksi on kiva päästä tekemään jotain ihan muuta. Tämä on minulle kiva harrastus, jossa pääsee toteuttamaan itseään, Saara Toivanen sanoo.

Turun Häämessut 28.–29.1. Logomossa.


Saara Toivanen

37 vuotta.

Asuu perheineen Kaarinassa.

Valmistunut vaatetuksen artesaaniksi Vantaan käsi- ja taideteollisesta vuonna 2002.

Työskentelee hää- ja juhlapukusuunnittelijana. Oma Pukuni-yritys Turun keskustassa, pukuni.fi.

Kirjoittaa työstään blogia osoitteessa http://pukuni.blogspot.fi/.