Paikalliset

Oikeus kieltää Mäenpään potkut Vapauspuolueesta

Olavi  Mäenpää
Olavi Mäenpää

Pirkanmaan käräjäoikeus on asettanut täytäntöönpanokieltoon Vapauspuolueen päätöksen, jolla puolueen hallitus erotti turkulaisen kaupunginvaltuutetun Olavi Mäenpään riveistään.

Ratkaisu on seurausta siitä, että käräjäoikeus on samoin pannut täytäntöönpanokieltoon Vapauspuolueen puoluevaltuuskunnan päätöksiä, joilla on muun muassa valittu Mäenpään erottanut puolueen hallitus.

Nykyinen puoluehallitus saa oikeuden päätöksen perusteella vastata enää Vapauspuolue (VP)–Suomen tulevaisuus ry:n oikeudellisten asioiden hoidosta, kunnes kanne sen valinnasta on käräjäoikeudessa lopullisesti käsitelty.

Mäenpää teki käräjäoikeudelle haastehakemukset sekä hänen erottamisestaan että Vapauspuolueen hallituksen valinnasta. Hallituksen valinnassa kiista on syntynyt siitä, onko valinnan tehneessä puoluevaltuuskunnassa ollut tarpeeksi jäseniä paikalla. Osa valtuuskunnan jäsenistä osallistui päätöksentekoon puhelimitse.

Mäenpään erottamisen perusteiksi Vapauspuolue kertoi puolueen vastaisen toiminnan. Mäenpään mukaan hänet erotettiin laittomasti, koska häntä ei kuultu. Vapauspuolueen hallituksen mukaan häntä kuultiin.

Viime syksynä Vapauspuolueen johtoon valittu kaarinalainen Lisbet Puttonen ei vielä ota kantaa, miten käräjäoikeuden ratkaisut vaikuttavat puolueen toimintaan.

– Asiat ovat vielä kesken, joten on vaikea sanoa muutoksista. Meillä on puoluekokous tulossa maaliskuussa. Olen itse todennäköisesti jättämässä puheenjohtajan tehtävät perhesyiden takia, Puttonen kertoo.

Myös Olavi Mäenpää järjestää Vapauspuolueen puoluekokousta. Mäenpää kutsuu ylimääräisen puoluekokouksen koolle valitsemaan uutta puoluejohtoa toukokuussa. Hän on saanut aluehallintovirastolta valtuudet kokouksen koollekutsumiseen.